nemzetisport.hu 2019.06.02 11:17 Frissítve: 2019.06.02 14:04

Utánpótlás: FTC–Vidi osztályozó az NB I-ért az U17-eseknél

Kicsit furán hangozhat, hogy a labdarúgó NB I mezőnyének két legerősebb klubja, a Ferencváros és a Mol Vidi osztályozót játszik az első osztályért, ám ha a felnőtteknél nem is, az utánpótlásban összejött a nem mindennapi párharc: a Ferencváros U17-es csapata ugyanis az utolsó előtti helyen végzett az élvonalban, a Mol Vidi pedig elbukta a feljutásért vívott harcot a másodosztályban a Kubala Akadémiával szemben.

 

Mindkét osztályban a végletekig kiélezett küzdelem zajlott. Habár az élvonalban a Budapest Honvéd húszpontos előnnyel zárta a bajnokságot, és már négy fordulóval a vége előtt biztos volt a végső győzelme, a középmezőnyben nagyon szorosan alakultak a dolgok. A Debrecen, a Győr, a Haladás és a Ferencváros az utolsó fordulóig nagy harcot vívott az osztályozó elkerüléséért, amelyben a IX. kerületi gárda maradt alul. Sereghajtóként a DVTK végzett.

A másodosztályban a Mol Vidi három mérkőzéssel a bajnokság vége előtt még vezetett, ám a 28. fordulóban jött a Vasas Kubala Akadémia elleni rangadó, amely az angyalföldiek győzelmével végződött. A továbbiakban pedig nem adta ki a kezéből az irányítást a Vasas – amely két év után jutott vissza az első osztályba –, így a Vidi a második helyen zárt. A fehérváriak ugyanannyi pontot szereztek, mint a Nyíregyháza Spartacus, ám több győzelmüknek köszönhetően megkaparintották az osztályozót érő pozíciót.

Az NB I-ben való szereplésért tehát a Ferencváros a Mol Vidivel csap össze. A Mol Vidi tavaly kiesett az élvonalból, a Ferencvárosnak pedig nem ismeretlen a szituáció, mivel az előző idény végén szintén osztályozón, az UTE felülmúlásával maradt bent az első osztályban.

Az osztályozó nem csupán az U17-es bajnokságot befolyásolja, hanem érinti az U16-os és az U19-es csapatokat is. Tehát ha a Ferencváros nem nyeri meg a párharcot, akkor mindhárom kiemelt utánpótláscsapata (U16, U17, U19) kiesik a másodosztályba. Értelemszerűen ha a Vidi nyer, akkor mindhárom utánpótláscsapata feljut az élvonalba.

Az első osztály végeredményét itt, a másodosztályét itt találja!

LABDARÚGÓ NB I
U17 OSZTÁLYOZÓ

1. MÉRKŐZÉS
2019. június 8.
17.00: Mol Vidi FC–Ferencváros
2. MÉRKŐZÉS
2019. június 12.
17.00: Ferencváros–Mol Vidi FC

2020.07.11 20:33:18

Labdarúgó NB I SZÖLLŐSI GYÖRGY

„És amíg sok tréner kijelentette, hogy a fiatalok beépítése az eredménykényszer mellett lehetetlen, Hornyák Zsolt bizonyította, hogy nagyon is lehetséges.”

2020.07.11 21:29:35

Labdarúgó NB I BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A múlt sem változik, csak a róla alkotott, őrzött képünk. Helyesen tesszük, ha ezt elfogadjuk, magunktól is, mástól is. Akár az »Ahogy mi megéltük« sorozat, akár a Pólósok pólósa vagy a Kézisek kézise szavazás a téma.

2020.07.11 20:09:55

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

NS-STATISZTIKA. Hány saját nevelésű játékos lépett pályára az NB I-ben? És mennyi a BL-ben?

2020.07.11 21:18:53

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Már nem csak nagy szavak, ígéretek vannak.