Az Újpest-tulaj víziója: több meccs, rájátszás

Vágólapra másolva!
2010.01.14. 08:54
null
Az új elképzelés szerint az eddiginél több meccs várna a csapatokra (Fotó: Török Attila – archív)
Címkék
Újabb átszervezési javaslat kerülhet a magyar futballvezérek asztalára: az Újpest FC többségi tulajdonosa, Tolnai Sándor a nyugat.hu információi szerint ma terjeszti elő javaslatát a klubtulajdonosoknak. E szerint a magyar élvonalban egy alapszakasz után alsó-, középső- és felsőházban folytatódnának a küzdelmek.

Úgy tűnik, ismét napirendre kerülhet a magyar első osztályú labdarúgó-bajnokság átszervezése, amely az utóbbi időszakban több alkalommal felvetődött. Legutóbb Kisteleki István MLSZ-elnök indított útjára reformot tavaly áprilisban, ezt a Nemzeti Sport is széleskörű vitára bocsátotta, ám végül az elképzelések nem valósultak meg.

A Klubtulajdonosok Tanácsa ma vitathatja meg azt az elképzelést, amelyet az Újpest többségi tulajdonosa, Tolnai Sándor terjeszt elő.

A nyugat.hu birtokába jutott információk szerint az előterjesztésben foglaltak alapján a Soproni Ligában ezután minden csapat játszana mindegyikkel oda-visszavágós alapon (2x15 meccs), majd az első hat együttes a rájátszásban is kétszer-kétszer megmérkőzne egymással. Azaz összesen 40 meccs alapján alakulna ki a végső sorrend.

A továbbra is 16 csapatos bajnokság alapszakaszában a 7. és 12. hely között végző gárdák szintén tízmérkőzéses rájátszásban vennének részt, és végül ennek győztese is indulhatna az Európa-ligában.

Az 1-6. helyért és a 7-12. helyért játszók az alapszakaszban megszerzett pontok felével kezdenék a rájátszást, a legutolsó négy helyezett pedig az NB II két csoportjának győztesével kiegészülve játszana a playoffban.

Tolnai szerint az elképzelés célja a mérkőzésszám növelése lenne, anélkül, hogy a csapatok létszáma csökkenne az élvonalban, illetve a holtszezon is rövidebb lenne. Amennyiben ez megvalósul, a Ligakupa vagy megszűnne vagy egyenes kieséses rendszerben működne tovább.

Az előterjesztés érdekessége, hogy több helyen is hasonlóságot mutat a korábbi Kisteleki-féle kezdeményezéssel. Az egyik legnagyobb különbség azonban az, hogy – ahogy azt Tolnai is megfogalmazta – az áprilisi javaslat létszámcsökkenést vízionált (12 együttes), míg a jelenlegi esetén továbbra is tizenhat csapat maradna a Soproni Ligában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik