Újpest: tovább tart az utolsó forduló átka

Vágólapra másolva!
2010.05.25. 13:49
Címkék
Nincsenek irigylésre méltó helyzetben az Újpest szurkolói. Csapatuk az utóbbi nyolc (!) bajnokságban vagy második lett, vagy negyedik – azaz vagy a bajnoki címről maradt le, vagy a dobogóról (és az ezzel járó nemzetközi kupaszereplésről). Ráadásul a nyolc esetből hatszor a záró fordulóban dőlt el, hogy a lilák nem az áhított aranyat, illetve a bronzot szerzik meg – az utolsó forduló átka az idén sem kerülte el az Újpestet.

Az újpesti játékosok szomorúan ballagnak le a pályáról 2004-ben az MTK elleni mérkőzés után (Fotó: Czerkl Gábor)
Az újpesti játékosok szomorúan ballagnak le a pályáról 2004-ben az MTK elleni mérkőzés után (Fotó: Czerkl Gábor)

„Mindig jövőre, újpesti, mindig jövőre…” – szokták énekelni az ellenlábas szurkolók az újpestieknek, célozva arra, hogy az utóbbi években a lilák többször is nagyon közel álltak ahhoz, hogy bajnokok legyenek, ám aztán meg kellett elégedniük a második hellyel. Ha pedig a bronzéremért hajtottak, rendre lecsúsztak a dobogóról, s csak negyedikek lettek.

Az idén sem volt ez másként, az Újpest hiába nyert az utolsó fordulóban 1–0-ra a Vasas ellen, mivel a Győri ETO is győzött, ezért Pintér Attila együttese lett a bronzérmes. Mészöly Géza fiainak be kellett érniük a negyedik hellyel.

Más kérdés, hogy az Újpest csalódást keltő szereplése valójában nem az utolsó forduló eredményein múlott. Ha a lilák a tavaszi szezont nem kezdik borzalmasan pocsékul (hat meccsből ötöt elveszítettek, azaz elherdáltak tizenöt pontot), a bajnoki címet is megszerezhették volna. A sportban viszont – ismerik a közhelyet – nincs értelmük a „ha”-val kezdődő mondatoknak, így az Újpest esetében sem érdemes azt taglalni, mi lett volna, ha nincs az az öt vereség…

MTK, FTC – MELYIK LEGYEN A BAJNOK?

A lila-fehérek ilyetén vesszőfutása (lemaradni a bajnoki címről vagy a dobogóról) 2003-ban kezdődött, amikor az utolsó fordulóban hazai pályán az MTK-t fogadták, s számukra a bronzérem volt a tét. Ha a negyedik kerületi alakulat több pontot szerez, mint az Üllői úton vendégeskedő Debreceni VSC, a harmadik helyen zár. A bökkenő csak az volt, hogy ebben az esetben a Ferencváros a bajnok, megelőzve az MTK-t.

Nagy dilemma volt ez szurkolónak, játékosnak egyaránt, végül a Fradi-ellenesség (és az MTK) győzött. Amíg a zöldek a DVSC-vel küzdöttek, szenvedtek és 0­­0-t játszottak, majd a beözönlő dühös tömeg elől menekültek, addig az Újpest nem szakadt meg az MTK ellen. A kék-fehérek nyertek, bajnokok lettek ­ – a lilák viszont lemaradtak a dobogóról…

KÖLCSÖN KENYÉR NEM JÁR VISSZA

Egy évvel később hihetetlen izgalmak között ért véget a bajnokság. Az ősszel bukdácsoló, a „semmiből” (azaz a 8. helyről) a hajrában az első helyre is feljövő (majd a második pozícióba visszaeső) Újpest számára a záró fordulóban a bajnoki cím volt a tét. Az arany megszerzéséhez két feltételnek kellett teljesülnie: a lilák a Puskás Ferenc Stadionban legyőzzék a 6. helyen szerénykedő MTK-t, míg a Debrecen legfeljebb egy pontot szerezzen az Üllői úton.

Ez utóbbi viszonylag gyorsan eldőlt. A Ferencváros ugyanis hamar kétgólos előnyre tett szert a Loki ellen, a DVSC-nek esélye sem volt a fordításra, így a liláknak már csak az kellett, hogy legyőzzék az MTK-t. Talán az volt a gond, hogy az újpestiek tudat alatt elhitték, hogy az MTK visszaadja az előző évi kölcsönt, és nem áll az útjukba, ám a meccs végül 1–1-re végződött, és nevető harmadikként a Fradi lett a bajnok – az Újpestnek maradt a második hely és a könnyek…

SOWUNMI ELCSENTE AZ ÉRMET

2005-ben folytatódott a rossz sorozat, az Újpest ekkor a dobogóról maradt le, és ezúttal is a záró forduló döntött. Az utolsó játéknap előtt a második helyezett FTC-nek és a harmadik MTK-nak 53-53 pontja volt, a negyedik helyen álló Újpestnek 52, az ötödik Győrnek 51. A már régóta bajnok DVSC mögött tehát négy csapat pályázott a dobogón még kiadó két helyre.

Az utolsó percekig kiélezett volt a helyzet. Az MTK és a Győr viszonylag gyorsan biztos előnyre tett szert, míg az Újpest a 80. percben szerezte meg a vezetést a DVTK otthonában (majd a végén Rajczi Péter újabb góljával biztosította a győzelmet), és a 88. percig bronzérmesnek hihette magát. Merthogy a Ferencváros meccse ekkor döntetlenre állt. Aztán a 89. percben elbúcsúzhattak a lilák a dobogótól: Sowunmi Thomas betalált a Honvéd kapujába, így a zöld-fehérek 1–0-ra legyőzték az 56. percben tizenegyest, majd később ziccert hibázó kispestieket.

A ROSSZ EMLÉKŰ PUSKÁS-STADION

Egy esztendővel később – a változatosság kedvéért – a bajnoki címről maradt le az Újpest – természetesen az utolsó fordulóban. A záró játéknap előtt az Újpest FC és a Debreceni VSC azonos pontszámmal állt az élen, több győzelmüknek köszönhetően a lila-fehérek vezettek. Sorsuk tehát a saját kezükben volt: ha győznek, bármit játszhat a Loki (amely végül 4­–1-re verte meg a Lombard Pápát), az Újpest a bajnok.

Mészöly Géza együttese a Fehérvárt kénytelen volt a lilák számára rossz emlékű (lásd 2004!) Puskás Ferenc Stadionban fogadni, a Megyeri úti Szusza Ferenc Stadiont ugyanis az MTK elleni szurkolói rendbontás (Bede játékvezető és a kék-fehér labdarúgók megkergetése…) miatt az MLSZ betiltotta.

Az emlékezetes Újpest–FC Fehérvár meccsen a 42. percben Hanacsek játékvezető Rajczit könyöklésért kiállította (megoszlottak a vélemények, hogy jogosan-e vagy jogtalanul), a tíz emberrel játszó „hazaiak” a szünet után Tisza góljával mégis vezetést szereztek. Ám csak hat percig érezhették magukat bajnoknak, előbb Csizmadia egyenlített, majd Nagy Dániel és Horváth Ferenc is betalált Vlaszák kapujába. Az Újpest 3–1-re kikapott, a szurkolók megint csak nyelhették a könnyeiket – nem csupán a bevetett könnygáz miatt…

NEM MINDIG A VÉGÉN VOLT KESERŰ A PIRULA

A 2006–2007-es kiírásban csak szimplán maradt le a dobogóról az Újpest (negyedik lett), a csalódással nem kellett az utolsó fordulóig várni. Olyannyira nem, hogy már rögtön a szezon legelején le kellett nyerni a keserű pirulát: UEFA-kupa-mérkőzésen a liechtensteini Vaduz 4­–0-ra nyert Megyeren.

2008 tavaszán viszont ismét az utolsó pillanatokban köszönt el a dobogótól az újpesti gárda. A 26. fordulóban ugyan még a bajnoki címre is esélye volt, hiszen ekkor azonos pontszámmal (54) állt az élen az MTK, a Debrecen és az Újpest. Ám ettől kezdve mélyrepülésbe kezdett Szentes Lázár együttese, és le kellett mondania az aranyéremről. De a bronzra még volt sansza– csakhogy az utolsó fordulóban kikapott Debrecenben, így a végén a Győr is megelőzte.

Tavaly megkímélte a csapat a szurkolókat az utolsó fordulóbeli traumától. A 20 játéknapon még meglévő ötpontos előnyét szép lassan leadta, az MTK-tól elszenvedett vereséget követően (a 25. forduló után) elbúcsúzott a listavezető pozíciótól, és a végén a Loki mögött kilenc ponttal lemaradva zárt a második helyen, nehogy a szurkolókban az az érzés alakuljon ki, hogy a lila-fehérek elveszítették a bajnoki címet…

Az idei eseményeket fentebb már tárgyaltuk, a csapat zsinórban nyolcadszor nem lett bajnok vagy dobogós, pedig a záró forduló előtt megvolt az esélye a harmadik pozíció megszerzésére.

MI MARADT AZ ÚJPESTI SZURKOLÓKNAK?

A kérdés ezek után: az ismételten csalódást keltő szereplést követően mi marad a szurkolóknak?

Némi öröm, hogy kedvenceik a bajnok Debreceni VSC-t oda-vissza megverték, valamint a másodosztályból visszatérő Ferencvárost mindkétszer legyőzték (eldöntendő, hogy melyik a nagyobb boldogság az Újpest-híveknek: egy szezonban kétszer nyerni az FTC ellen, avagy egy tagmondatban említeni a Ferencvárost és a másodosztályt...).

Valamint maradhatott egy kis káröröm: most legalább a Videoton szimpatizánsai is megtudták, milyen érzés az utolsó fordulóban lemaradni a bajnoki címről. Hiszen – ahogy fentebb írtuk 2006-ban épp a fehérvári csapat akadályozta meg az Újpestet abban, hogy bajnok legyen.

Most a lilák valamit visszaadtak a kölcsönkenyérből, mert ha az utolsó előtti fordulóban, Fehérváron nem vesznek el két pontot a Viditől, most Mezey György együttese a bajnok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik