Újpest: Novothnyék edzőtársa a szék meg egy gumi

Vágólapra másolva!
2020.04.03. 09:28
null
Novothny Soma jó erőállapotban várja, hogy lehetőség nyíljon a bajnokság befejezésére (Fotó: Koncz György)
Átmozgatás, súlyzózás és sprintek: a labdarúgó NB I-ben szereplő Újpest órarendjét, illetve egyéni munkaprogramját Novothny Soma ismertette.

 

A labdarúgókkal kapcsolatban ezekben a napokban legtöbbször talán az hangzott el, hogy ,,egyéni edzésterv szerint készülnek”, valamint mindenki megkapta a „személyre szabott edzéstervet”.

Annak jártunk utána, mit jelent ez pontosan.

Novothny Soma, az Újpest FC támadója vállalta az együttműködést, és részletesen ismertette a neki megszabott órarendet. Lássuk tehát, mit tesz egy futballista otthon!

6 NAPOT edzenek egy héten a lila-fehérek az előírás szerint

A hétfő és a csütörtök az úgynevezett prevenciós munka napja – mondta a 25 esztendős csatár. – A gyakorlatok lényeg az, hogy a sérüléseket minél nagyobb eséllyel elkerüljük. Ilyenkor a teljes testet átmozgatjuk: boka, térd, csípő, hát. Nem az izomnövelés a cél, hanem az, hogy mozgékonyabbá váljunk. Súlyzók nélküli erősítés, így is fogalmazhatunk.”

Vegyünk egy példát: gumiszalag a talp alá, és térdemelés – majd ugyanez a szalag a combokon, s oldalt fekvésben lábemelés következik. Az ismétlésszám öt és húsz között változhat. A futballista a reggelit követően, körülbelül tíz és dél között tudja le az előírt gyakorlatsort.

Akkor lenne a legboldogabb, ha ismét tétmeccsen lőhetne 
gólokat (Fotó: Földi Imre)
Akkor lenne a legboldogabb, ha ismét tétmeccsen lőhetne gólokat (Fotó: Földi Imre)

„Kedden és pénteken vannak a súlyzós edzések – folytatta a lila-fehérek játékosa, aki 112 NB I-es bajnokin 42 gólt szerzett. – A leggyakrabban az úgynevezett bolgár guggolást csinálom: az egyik láb hátul egy széken, a testsúly pedig a földön lévő lábon van, és azt erősítjük guggolással, súlyzókkal a kézben. Emellett különleges fekvőtámaszokat csinálunk: láb szintén fent, és a karoknak pluszfeladat jut a kinyújtás után. Az erőnléti edző előírásai alapján a statikus feladatot mindig dinamikus követi. Itt is van gumiszalagos gyakorlat, de súlyzókkal átdolgozzuk a felsőtestet is. Ehhez nagy segítséget jelent, hogy az edzések felfüggesztése idején a klub konditerméből mindenki vihetett haza eszközöket, súlyzókat, azokkal tudunk dolgozni.”

És a futás? Az újpestiek szerda-szombat ritmusban hajtják végre ezeket az edzéseket. A bemelegítés, az úgynevezett core-gyakorlatok után – szigorúan kihalt területen, egyedül – kell futni.

„Négyszer négy perccel kezdünk – így Novothny Soma. – Három perc intenzív futás, egy perc pihenő, ez tizenhat perc. Aztán nyolc percen át fél perc sprint maximális sebességgel, fél perc pihenő. Majd öt másodperc sprint, tizenöt másodperc séta következik öt percen keresztül, ötször megismételve, ez huszonöt perc. Összesen ötven-hatvan percnyi program a futás, amelyet minden esetben nyújtás, hengerezés zár le, mert az nagyon fontos.”

A lila-fehérek játékosa elmondta, az előírtakon kívül egy telefonos alkalmazást követve hasizomgyakorlatokat végez, a testedzéssel is foglalkozó párja, Rubint Rella pedig az étrendre ügyel. Kevesebb terhelés mellett kevesebb szénhidrátbevitelre van szükség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik