Újpest: nem igazolhat a klub, a Barcelona sorsára jutott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.06. 17:05
null
Az újpestiek a rossz hír után a CAS döntésében reménykedhetnek (Fotó: Szabó Miklós)
Az Újpest FC labdarúgócsapata hivatalos honlapján tudatta, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egy 2014-es igazolás miatt kizárta a klubot két átigazolási időszakból (2016 nyár és 2017 tél). Az Újpest a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, kérve a határozat megváltoztatását, illetve felfüggesztését. A felfüggesztésre irányuló kérelmet a CAS elutasította, így az Újpest jelenleg nem regisztrálhat új játékosokat. Korábban a FIFA több klubot – így a spanyol Barcelonát – is hasonló szankcióval sújtott.

Az alábbiakban tartalmi változtatás nélkül közöljük az Újpest FC közleményét.

„Tisztelt Szurkolóink!

Tudjuk, hogy nagy érdeklődéssel figyelik az Újpest FC életét, és ez fokozottabban igaz az átigazolási időszakokra. A jelenlegi átigazolási időszak 2016. június 9-én kezdődött, és 2016. augusztus 31-ig tart. Klubunk számos minőségi igazolást tervezett és tervez jelenleg is, ám ennek megvalósítása jelenleg problémába ütközik. A kialakult helyzet oka az, hogy a FIFA egy 2014 év eleji igazolás miatt azzal a sportfegyelmi szankcióval sújtotta klubunkat, hogy két, soron következő átigazolási időszakban klubunk nem regisztrálhat új játékosokat. A döntésről jelen átigazolási időszak kezdete előtt értesültünk, így az eltiltás a jelen és a következő, 2016–2017-es téli átigazolási időszakot érinti.

A döntés ellen klubunk keresetet nyújtott be a Nemzetközi Sport Választottbírósághoz (CAS), kérve annak megváltoztatását, illetve felfüggesztését.

Az érdemi bírósági döntés még nem született meg, ez az elkövetkezendő hetekben várható. A FIFA büntetésének felfüggesztésére irányuló kérelmünket a CAS elutasította, ez az oka annak, hogy a jelen átigazolási szezonban még nem tudtunk új játékost regisztrálni.

Bízunk abban, hogy a CAS megváltoztatja a FIFA döntését, és megnyílik az út az új igazolások előtt.

Amint az érdemi döntés megszületik, haladéktalanul tájékoztatjuk erről a szurkolókat.

HAJRÁ, LILÁK!"

A hasonló döntések azzal jártak, hogy a klub ugyan szerződtethet új játékost, viszont nem regisztrálhatja a futballistát, aki így nem is játszhat. Elméletileg tehát elképzelhető, hogy az Újpest szerződtet játékost, ám amíg nem születik a FIFA-éval ellentétes döntés, a labdarúgó nem léphet pályára. Egy példa: a Barcelonánál így járt Aleix Vidal és Arda Turan is – mind a ketten 2015 nyarán szerződtek a Barcához, ám csak az átigazolási embargó feloldása után, 2016 januárjában léphettek pályára új csapatukban.

Az Újpest FC 2016 nyári játékospiaci tevékenységét az alábbi táblázat mutatja. A most megszerzett játékosokat a fenti döntés szerint az Újpest egyelőre nem regisztrálhatja. A 2014 téli játékosmozgást is áttekintő táblán láthatják – tegyük hozzá, nem feltétlenül az első csapat egyik átigazolása váltotta ki az embargót.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők: Cseke Benjámin (MTK, kölcsön után végleg), Nagy Tibor (MTK, kölcsön után végleg, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: Kecskés Ákos (Atalanta – Olaszország, ismét kölcsönbe)
Kölcsönből visszatérők: Gubacsi Zoltán
(Szigetszentmiklós, ?), Tóth Patrik (Budaörs)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Pávkovics Bence
Kiszemeltek: Asztalos Dávid (MTK, legutóbb kölcsönben Paks), Szlavko Damjanovics (montenegrói, Békéscsaba), Olekszandr Kalitov (ukrán, Csornomorec – Ukrajna), Nagy Richárd (Siófok), Eugene Starikov (amerikai, Csornomorec – Ukrajna, szabadon igazolható), Tischler Patrik (Puskás Akadémia, legutóbb kölcsönben Videoton)
Távozók: Litauszki Róbert (Cracovia Kraków – Lengyelország), Kabát Péter (visszavonult)
Kölcsönbe távozók: –
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Lencse László (Puskás Akadémia)
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Balogh Balázs
(Cracovia Kraków, Lech Poznan – Lengyelország), Jonathan Heris (belga, Sint-Truiden – Belgium), Tóth Patrik

AZ ÚJPEST 2014 TÉLI ÁTIGAZOLÁSAI AZ ELSŐ CSAPATNÁL
Érkezők:Darwin Andrade(kolumbiai, Sint-Truiden – Belgium, kölcsönbe, legutóbb La Equidad – Kolumbia),Jonathan Heris(belga, AFC Tubize – Belgium),Nebojsa Koszovics(montenegrói, Standard Liege – Belgium),Jean-Marc Makusu Mundele(kongói, Standard Liege – Belgium),Nagy János(Szigetszentmiklósi TK – kölcsönből vissza),Lansana Sagna(szenegáli, Racing Club de Dakar – Szenegál),El Hadji Sidibe(szenegáli, Racing Club de Dakar – Szenegál),Zamostny Balázs(Vasas, kölcsönből vissza)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik