Újpest: Ha a játékosaim mondják, azonnal felállok, de nem most – Vignjevics

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2017.09.27. 07:38
null
Nebojsa Vignjevics nem félti az állását (Fotó: Meder István)
Az Újpest FC vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics tudja, Roderick Duchatelet tulajdonos bízik benne, csapata pedig olyan, mint Tischler Patrik – tehetséges, de sok munkára van szüksége. A szakember a Nemzeti Sportnak adott interjúban beszélt az elmúlt hetek nehéz időszakáról, saját helyzetéről.

– Megkönnyebbült?
– Fontos siker volt a mezőkövesdi – vágta rá a Nemzeti Sport kérdésére Nebojsa Vignjevics, a lilák vezetőedzője, miután csapata 1–0-s hátrányból 4–2-re nyert.

– Ennyi?

– Nincs ezen mit cifrázni. A játékosok bizonyították, bírják a nyomást. Hátrányból álltunk fel, mentálisan is helytálltunk. Ki tudja, mi lett volna, ha ismét kikapnak…

– Nem tartott az edzőváltástól?
– Hallottam a szurkolók bekiabálásait, nem vagyok süket, ez természetesen nem esett jól. De elfogadom a kritikát. Már csak azért is, mert el kell ismerni, nem mindig játszottunk jól. Szinte természetes, hogy egy-egy rosszabb sorozatban elkezdik piszkálni az edzőt. De nem féltettem az állásomat. Senki sem adott rá okot.

– A tulajdonos, Roderick Duchatelet egyszer sem hívatta be az irodába?
– Egyszer sem! Nem az a típus, aki kapkodva dönt. Régóta ismerjük egymást, mindketten tisztában vagyunk vele, ha nem megy a csapatnak, azért egyedül én vagyok a felelős. Csakhogy… A mostani együttes két hónapja dolgozik együtt. Az előző szezonokban nem igazolhattunk, így a nyáron alapos vérfrissítésen estünk át, tizennégy futballista érkezett hozzánk. Egyértelmű volt, hogy lesz néhány gyengébb találkozónk, nem úgy megy az, hogy rögtön mindenki tudja, mi a dolga. Nincs is ezzel gond, sőt. Nehéz helyzetben ismeri meg igazán a játékosait az ember.

– Visszatérve a hétvégi mérkőzésre: nem volt rizikós négy támadóval rohamozni?
– Amíg a meccs utáni sajtótájékoztatón erre nem kérdezett rá, őszintén szólva nekem fel sem tűnt… Nagyon nem tetszett, amit addig láttam, úgy voltam vele: mit veszíthetünk?! Volt egy tervünk, de az nagyon nem működött.

– Megérzésből küldte pályára Tischler Patrikot és a nigériai Obinnát?
Előbbi első labdaérintéséből egyenlített, utóbbi két gólpasszt adott… Az edzői állás már csak ilyen, néha szerencse kell hozzá, néha egy kis megérzés. Nwobodo gyors, erőszakos futballista, Tischler Patrik pedig az a típus, akit sosem lehet egyedül hagyni. A hét közben a Magyar Kupában négy gólt szerzett, tudtam, az önbizalmának ez jót tett.

– Sokak szerint a kezdőben lenne a helye.
– De nem nálam. Legalábbis egyelőre nem. Novothny Soma most még jobb nála. Sokat beszélgettem Patrikkal az utóbbi időben, tisztában vagyok vele, milyen tehetséges srác, de a meccseken sokkal többet kell dolgoznia. Elmozogni jobbra, balra, futni, ütközni, becsúszni, Novothny Soma ebben jobb egyelőre. Patrik elmúlt huszonhat éves, állítom, sehol nem dolgoztatták még meg kellőképpen.

– A szurkolók csak tippelgetik, hol az igazi helye a mostani Újpestnek a bajnokságban. Ön tudja?
– Sejtem. Magam is sokat gondolkodtam rajta, és ha már az imént Tischler Patrikról beszélgettünk, valahogy az egész csapatunk hozzá hasonló. A csatárunk jó példa arra, milyenek is vagyunk valójában. Tehetségesek, de rengeteg munkára van még szükségünk. Az új igazolásaink közül sokan nem játszottak az előző idényben, némi időre van szükségük, mire utolérik magukat. Sokan pánikot akartak kelteni, miután néhány mérkőzésünk rosszabbul sikerült.

– A Debrecent legyűrik?
– A Loki öt győzelem után érkezik a Megyeri útra. Nehéz mérkőzés lesz. A Debrecen sorra nyeri a találkozóit, így a játékosai önbizalommal telve várják a szombati találkozót. A szakmai stáb sok fiatalnak ad lehetőséget, akik bizonyítanak. A csapat szíve mégis Tőzsér Dániel, akinek hihetetlen jó bal lába van. Rá nagyon oda kell figyelnünk. Hazai pályán játszunk, ahhoz hogy a mezőkövesdi győzelmünk érjen valamit, a debrecenieket meg kell vernünk.

– Szóval a rosszakarói ne is várjanak arra, hogy távozik Újpestről?
– Nem vagyok az a fajta, aki könnyen feladja. Ha majd a játékosaim azt mondják, mester, valami nagyon nem működik, esetleg én érzem úgy, hogy itt az ideje váltani, azonnal felállok. De ez még nem most lesz.

AZ NB I ÁLLÁSA
1. Videoton FC 10 6 3 1 21–11 +10 21
2. Ferencvárosi TC 10 5 4 1 22–10 +12 19
3. Debreceni VSC 10 5 2 3 16–8 +8 17
4. Budapest Honvéd 10 4 4 2 17–15 +2 16
5. Puskás Akadémia FC 10 4 2 4 15–16 –1 14
6. Vasas FC 9 4 1 4 13–15 –2 13
7. Újpest FC 10 3 4 3 15–15 0 13
8. Paksi FC 10 3 4 3 17–18 –1 13
9. Diósgyőri VTK 10 3 3 4 15–19 –4 12
10. Szombathelyi Haladás 9 3 6 7–18 –11 9
11. Mezőkövesd Zsóry FC 10 2 2 6 12–22 –10 8
12. Balmazújváros 10 1 3 6 11–14 –3 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik