Újpest: 80 esztendős Göröcs János, a zseniális futballista

M. P.M. P.
Vágólapra másolva!
2019.05.08. 08:21
null
Göröcs János, az ünnepelt (Fotó: Földi Imre)
Szerdán ünnepli nyolcvanadik születésnapját az Újpest legendás labdarúgója, Göröcs János, azaz Titi.

 

Titi, mert Jánosként csak a hivatalos íratok rögzítik, becenevén ismerik a legtöbben, elsősorban persze azok, akiket lenyűgözött a játékával.

Mert – és nem túlzás – zseniális futballista volt. A klasszikus fajtából, a klasszikus időkben. Titit elsőként a Jutagyár mondhatta magáénak, majd az akkor éppen UTTE néven vitézkedő Vasas Izzó, hogy aztán újpestiként (akkori nevén „dózsásként”) írja be magát a futballtörténelembe.

Tizenkilenc esztendősen lett válogatott, alapembere volt Baróti Lajos kapitánynak, egészen addig, amíg nemet nem mondott arra, hogy jobbszélsőként futballozzon. Aztán mégis nagyvonalúan rábólintott, hogy Baróti Újpesten legyen edző, ahol persze már szó sem volt a jobb szélről – irányítóként három bajnoki címhez juttatta az egykori kapitányt. Persze hogy visszaverekedte magát a válogatottba, s persze hogy megint nem volt szerencséje – 1970 szeptemberében az osztrákok ellen megsérült. Ám még „fél lábbal” is kétszer nyert Közép-európai Kupát a Tatabányával, ahol menedékre s talán némi vigaszra lelt azt követően, hogy „otthon”, Újpesten hozzá méltatlan módon leírták. Megtették ezt vele akkor is, amikor edzőként tért vissza, legyen elég annyi, hogy éppen Baróti Lajost helyezték fölé gyámul...

Aki emlékszik a játékára, zseniként emlegeti, aki később született, úriemberként tekint(het) rá – születésnapon innen és túl.

Göröcs Titi pályafutásáról sorozat indult a Nemzeti Sport szombatonként megjelenő Hosszabbítás mellékletében – az első részt ide kattintva olvashatják el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik