P. K. 2015.03.11 19:35 Frissítve: 2015.03.31 01:09

Új korszak jöhet Győrben - az önkormányzat figyel

Mi lesz a Győri ETO FC-vel, a labdarúgó NB I-ben 10. helyen álló együttessel, vezetőkkel, játékosokkal, alkalmazottakkal, a labdarúgócsapat utánpótlásában sportoló megannyi gyerekkel? A klub mögött álló Quaestor Csoportnál napokban bejelentett problémákat hallva egyre többen teszik fel ezeket a kérdéseket. A klubvezetőség egyelőre nem kíván reagálni, a Nemzeti Sport Online így a győri önkormányzatnál érdeklődött a kialakult helyzetről.

A Quaestor Csoport problémái a Győri ETO FC-re is kihathatnak (Fotó: Szabó Miklós)

Hétfőn Tarsoly Csaba, a Quaestor Csoport elnök-vezérigazgatója tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett – erről számoltunk be korábban a Világgazdaság híre alapján.

A Magyar Nemzeti Bank március 10-én, kedden felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységi engedélyét részlegesen fel is függesztette. A jegybank a társasággal kapcsolatban indított vizsgálata során szabálytalanságokat észlelt, ezt követte a felügyeleti biztos kirendelése. Az MTI arról számolt be, hogy a Quaestor cégcsoport székházában szerda délután házkutatást tartottak.

A Quaestor áll az ETO-park és a futballcsapatot működtető gazdasági társaság (Győri ETO FC Kft.) mögött is. A cégcsoport 2001-ben vásárolta meg az egykori Rába Rt. tulajdonában lévő győri stadiont és a hozzá tartozó több hektáros területet, valamint az 1904-ben alapított, csőd szélére kerülő, első osztályban szereplő Győri ETO FC-t.

Arról egyelőre hivatalosan nincs információ, hogy a Quaestor Financial Hrurira Kft. csődje mennyiben érinti a győri labdarúgóklub működését. Ez a helyzet ugyanis közvetlenül a Quaestor Csoport egyik üzletágára vonatkozik, a másik háromra nem.

Több forrásból megerősített információk szerint a Győri ETO FC vezetőségében ettől függetlenül változások várhatók, és ez ügyben több fronton egyeztetések kezdődtek. A klubot most még Tarsoly Csaba irányítja, de hamarosan új korszak kezdődhet.

Az ETO-t szorítja az idő, hiszen március 13-ig el kell küldeni a Magyar Labdarúgó-szövetségnek a következő szezon NB I-es indulásához szükséges licenckérelmet, amiben vázolni kell a klub működési tervét. (Igaz, hogy ebben az ügyben még később is van lehetőség pótlások benyújtására, hiszen a licencadó bizottság végleges döntése csak májusra várható.)

Értesüléseink szerint az ETO a jelenlegi bizonytalan helyzet miatt mondta le például a március 28-i, Dinamo Bucuresti ellen tervezett felkészülési mérkőzést is (a román csapat így a DVSC-vel találkozik az Eb-selejtezők miatti bajnoki szünetben).

Győrben az önkormányzatnak jogilag nincs köze az NB I-ben négyszeres bajnok ETO FC-hez, de kíváncsiak voltunk rá, hogy a városvezetők is részt vesznek-e az említett tárgyalásokon.

„Tájékozódunk a klubnál kialakult helyzetről, figyelemmel kísérjük az eseményeket, mert rengeteg gyermek sportol a Győri ETO FC-nél, akiknek a jövője fontos a város számára. Ennél bővebb felvilágosítással jelenleg nem szolgálhatunk” – válaszolta az NSO-nak Domanyik Eszter, a győri önkormányzat kommunikációs vezetője.

Úgy tudjuk, az ETO sportigazgatója, Szasa Sztevanovics ma beszélt a játékosokkal, igyekezett megnyugtatni őket. A különböző forrásokban megjelent találgatásokkal szemben arról egyelőre nem volt szó, hogy ez az ügy megszorításokat, például a juttatások csökkentését vonhatná maga után – erről a klub egyoldalúan, a labdarúgók beleegyezése nélkül nem is hozhat döntést. 

2019.07.22 13:30:38

Labdarúgó NB I PÓR KÁROLY

Egy éve megszüntette a szövetség a sok vitát kiváltó díjazási formát, most visszavezeti.

2019.07.20 22:15:05

Labdarúgó NB I BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A szurkolókat napjainkban jobban meg kell becsülni, mint bármikor. Hiszen akárhány náció fiai alkothatják a kezdő tizenegyet, Liverpoolban mindig angolul, Madridban spanyolul, a Groupama Arénában, Újpesten vagy Debrecenben magyarul szól a dal.

2019.07.14 11:47:13

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE

„A magyar játékosok szerepeltetésére és az utánpótlásunkra is nagy hangsúlyt fektetünk.”

2019.07.13 22:34:51

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Nemzeti Sport vasárnapi számából ajánljuk.

2019.07.12 22:48:22

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu