BODNÁR ZALÁN 2020.07.12 00:08 Frissítve: 2020.07.12 00:22

Új irány? Futballsztárok az ificsapatokból

Összeállításunkban arra voltunk kíváncsiak, hogy az NB I 2019–2020-as idényében hány a kluboknál nevelkedő játékos léphetett pályára a meccsek csaknem egyharmadán, s vajon mit mutat a nemzetközi trend.

A Puskás Akadémia egykori növendéke, Gyurcsó Ádám (kékben) nemzetközi szinten is megállja a helyét (Fotó: Szabó Miklós)

 

Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke a Nemzeti Sport vasárnapi számában olvasható interjúban megemlítette, hogy a bajnoki záró fordulóban a végül bronzérmet nyerő felcsúti együttes hat saját nevelésű labdarúgót szerepeltetett, és hogy Hornyák Zsolt vezetőedző egyre több korábbi akadémistának adott lehetőséget.

A saját nevelésű játékosok szerepeltetését gyakran kérik számon a honi akadémiákon, ezért összeállítást készítettünk, amely megmutatja, melyik NB I-es klub hány ilyen futballistáját játszatta legalább tíz bajnoki mérkőzésen, vagyis hozzávetőlegesen az idény egyharmadában.

A FELÜLETRE KATTINTVA AZ INFOGRAFIKA NAGYOBB MÉRETBEN IS MEGTEKINTHETŐ!

 

 
Mészáros Lőrinc: Csak a sokkal jobb külföldi kell!
Magyarok – Vincze András jegyzete

Látható, hogy a DVSC, a Puskás Akadémia és a Honvéd utánpótlásképzése azért már fel tud mutatni eredményeket (a debreceniek elsőségének fényét erősen árnyalja, hogy a csapat kiesett az első osztályból, ugyanakkor a tíz saját nevelésű fiatal szerepeltetése nemzetközi mércével mérve is kimagasló). Abból a szempontból is csalóka a kép, hogy a friss feljutó MTK Budapest nem szerepel a listán, holott az ország első ilyen intézménye, a kék-fehérek által működtetett agárdi Sándor Károly Labdarúgó Akadémia nagyon sok játékost adott első és második ligás kluboknak, miközben az MTK maga is szép számban szerepeltet onnan kikerülő fiatalokat.

Ugyanez elmondható a most szintén másodosztályú szombathelyiekre is, akik az Illés Akadémián az elmúlt években kinevelték mások mellett a friss élvonalbeli gólkirályt, Radó Andrást, a székesfehérváriakkal kétszeres bajnok Kovács Istvánt vagy éppen Dombó Dávid kapust.

Ugyanakkor a statisztika nem mutatja meg azt sem, hogy például a kispesti nevelésű Bobál ikrek – Dávid és Gergely – végül a Zalaegerszegben, a Felcsúton képzett Zsótér Donát pedig Kispesten és Újpesten lett országosan elismert játékos. Miközben pedig az is látható, hogy vannak csapatok, amelyek egyetlen náluk pallérozódó tehetséget sem tudnak huzamosabban játszatni a felnőttcsapatukban, sőt egyesek hazai játékost sem igazán.

Az NB I-es klubok mellett megmutatjuk azt is, hogyan áll e tekintetben az európai futball elitje, összegyűjtöttük a Bajnokok Ligájában pillanatnyilag még versenyben lévő tizenkét csapat saját nevelésű játékosait is. (Árnyalja a képet, hogy a spanyol bajnokságból még több forduló hátravan, a francia viszont nem fejeződött be.)

A FELÜLETRE KATTINTVA AZ INFOGRAFIKA NAGYOBB MÉRETBEN IS MEGTEKINTHETŐ!

 

Kiderül, hogy a legendás, korábban a leendő sztárokat nagy tömegben kinevelő barcelonai La Masía ugyan már nem ragyog régi fényében, de még mindig a Barcelona foglalkoztatja a legtöbb általa nevelt növendéket, és bár ezt kevesen gondolnák, a Real Madrid sem áll rosszul ezen a téren. Az RB Leipzig nem a hagyományos utat járja, a szó szoros értelmében saját nevelésű játékosa nincs is, többen viszont a franchise-hoz tartozó Red Bull Salzburgtól vagy a New York Red Bulltól kerültek át a Bundesligába, az egységes képzés keretein belül (a projekt működéséről a napokban bővebb összeállítást közöltünk).

Szintén becsapósak a Chelsea számai, hiszen a londoniak elképesztő számú tinédzsert láncolnak magukhoz már fiatalon, akiket aztán folyamatosan „kölcsönben neveltetnek”, ám dicséretes, hogy miközben 1999-ben a Chelsea volt az első angol klub, amely csupa idegenlégióssal lépett pályára, ma már a hazai, részben saját nevelésű fiatalok jóval nagyobb eséllyel megkapják a lehetőséget.

2020.08.03 19:57:22

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A pénzen kívül más vonzerő nem nagyon van, hol van már az az idő, amikor például a szegediek egyetemi tanulmányokkal csábíthattak magukhoz játékosokat. Volt is perpatvar, de a szabályok szerint az egyetemista ott futballozhatott, ahol tanult.

2020.08.03 00:21:27

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

„Kifejezetten büszke vagyok arra, hogy mindmáig kizárólag magyar nemzetiségű játékosok alkotják a keretet.”

2020.08.02 22:16:58

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Ők legalább csak magyarokat játszatnak.

2020.08.02 22:15:32

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A 12 csapatos labdarúgó NB I-ben kilencnél magyar a vezetőedző. Sokszor hivatkozunk arra, hogy a honi futballnak a hagyományaiból kell építkeznie, nos, íme, itt a lehetőség.