MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2020.05.26 22:33

Túl a közhelyeken – Malonyai Péter jegyzete

Most, hogy a körülmények enyhén szólva is rendkívüliek, különösen feljogosítva érzem magam arra, hogy mellőzzem az ilyenkor szokásos közhelyeket.

Tehát: Újpest–Fradi. Elmaradt derbi, a halasztás oka igazán méltatlan bármelyik ország első osztályában: alkalmatlan volt a pálya. Nem volt hiteles.

Ez egyébként is jellemző lehet az Újpestre, hiszen az idén csak egyszer nyert a csapat bajnokit, edzőmeccset a vészhelyzet kihirdetése óta nem, a tulajdonos ismét előráncigálta a címervitát, az ellenérdekű UTE csak mosolyog rajta s mondogatja: „Engem nem etetsz meg...! Ismerlek, szép maszk!” És akkor még az ingatagság jegyében arról nem is szóltam, hogy a derbi nem csupán a presztízs miatt fontos Újpesten, kellenek, kellenének a pontok – még a végén kiesik az 1912 óta folyamatosan élvonalbeli csapat.

A másik oldalon, zöldben és fehérben pedig hat pont előny a tabella élén, ha ma nyer a Fradi, már kilenc, mindenki magabiztos, olyannyira, hogy alig-alig rángatják elő a legelcsépeltebb fordulatot: ha derbi, akkor nincs esélyes, nem számítanak a helyezések, csak adrenalin van, és kész.

Ami engem illet, én másként vagyok ezzel. Ha egy csapat az élen áll, 27 ponttal többje van, mint az ellenfelének, 15 góllal többet szerzett, 17-tel kevesebbet kapott, ráadásul mindössze két vereséget számlál szemben a 11-gyel, akkor ne akarja senki bebeszélni nekem, hogy azonosak az esélyek.

Amiben az egyenlőség az úr, az a devizakülföldiek száma. A tervezett kezdőcsapatban újpesti és ferencvárosi oldalon egyaránt hét-hét olyan futballista szerepel, akinek még akkor sem lehet sok fogalma arról, mit is jelent nálunk egy Újpest–Fradi, ha jól betanították neki a leckét, és a pályán úgy markolássza a szíve táján a trikót, mintha távoli otthonában azzal kelt és feküdt volna, hogy az első Újpesten rendezett derbin az első gólt 115 éve a 17 esztendős ferencvárosi Koródy Károly szerezte, majd jött Pákay Imre, az újpesti Petz Béla még szépített, ám Pákay biztossá tette a Fradi-győzelmet. Így az FTC örülhetett (3:1), s nem mellesleg megnyerte a bajnokságot is.

Ilyen tudás még honfitárs labdázóinktól sem követelhető meg, mindenesetre megemelem a kalapom Franck Boli előtt, az elefántcsontparti ifjú egyértelműen jelenti ki, hogy jobb csapat a Fradi, az élen áll, ezért nincs mitől félniük Újpesten.

Így igaz, félnivalónk nekünk van, hogy a nívó megint alulmúlja a várakozást, mint már annyiszor az elmúlt esztendőkben.

2020.07.06 19:46:00

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

NS-VÉLEMÉNY. „Ez” a Carrillo már nem „az” a Carrillo…   

2020.07.06 10:33:39

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY

NS-ÉRTÉKELÉS, 1. RÉSZ. A játékosok becsületére legyen mondva, sportemberhez méltóan fejezték be a bajnokságot.

2020.07.04 22:27:00

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS

A Mezőkövesd középpályása három évvel ezelőtt, 29 esztendősen mutatkozott be az NB I-ben.

2020.07.04 21:53:37

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Rég nem azért csodálkozunk rá, mert úgy néz ki, mint egy janicsár.