Története során először kupadöntős a ZTE

Vágólapra másolva!
2010.04.14. 20:07
null
Nagy csatában maradt alul az Újpest (fotó: Török Attila)
Címkék
A Debrecen után a Zalaegerszeg jutott be a Magyar Kupa fináléjába, miután az elődöntő visszavágóján gól nélküli döntetlent játszott hazai pályán az Újpesttel. A vendégcsapat Tóth Norbert révén büntetőt hibázott, majd a második félidőben több nagy helyzetet is kihagyott. A zalaiak történetük során először játszhatnak MK-döntőt.

Lendületesen kezdődött a találkozó, és az első félidőben a 0–0-s állás ellenére nem unatkozhatott a közönség, hiszen volt tizenegyes, két meg nem adott gól és több nagy helyzet.

MÉSZÖLY: NEM MINDENKI LEHET BÜSZKE MAGÁRA...
Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője:

Játékosaim büszkék lehetnek a teljesítményükre, ezt azonban nem mindenki mondhatja el magáról... Igaz, hogy tizenegyest hagytunk ki, és voltak helyzeteink is, de van ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni . Vlaszák Gézának ugyanis már nem lett volna szabad pályán lennie a tizenegyesnél, hiszen előtte buktatta a gólhelyzetben kitörő Kabát Pétert, márpedig a szabály egyértelműen fogalmaz az ilyen esetekben. A játékvezető nem tudott felnőni a feladathoz" – nyilatkozta a tréner a mérkőzést követően a találkozót közvetítő Sport Tv-nek.

Csank János, a Zalaegerszeg vezetőedzője:

Kellemetlen, jó csapat az Újpest, nagyon nehéz ellene játszani, ez ma is bebizonyosodott. A mérkőzés ismét megmutatta a problémáinkat, de az eredmény a legfontosabb, amivel elégedett vagyok" – fogalmazott a ZTE mestere.

A 4. percben rezdült meg először a háló. Illés Gyula csavarta a kapu elé a labdát, abba nem ért bele senki, így a jobb felső sarokban kötött ki, de a játékvezető les miatt – jogosan, mert az egyik támadó zavart – érvénytelenítette a találatot.

Ezt követően azonban az Újpest átvette az irányítást, s könnyedén megszerezhette volna a vezetést is. Kabát Péter ugrott ki a védők között ziccerben, a támadó Vlaszák Géza mellett is megtolta a labdát, aki lerántotta. Solymosi Péter jogosan büntetőt ítélt, ám a nyilvánvaló kiállítás helyett (egyértelmű gólhelyzetben volt a csatár) csak sárga lapot adott a kapusnak.

(„Nagyon bosszús vagyok, mert egyértelmű volt a tizenegyes és a kiállítás, ám a játékvezető csak sárga lapot adott Vlaszák Gézának. Pedig szerintem egy új kapus nem hárította volna a büntetőt, s ekkor vezethetnénk is” – nyilatkozta a mérkőzést közvetítő Sport Tv-nek a büntető kiharcolása után megsérülő Kabát a szünetben.)

Vlaszák azonban maradt, és hárította Tóth Norbert gyengén helyezett büntetőjét, majd Dusan Vasziljevics ismétlését is, az Újpest pedig hiába dolgozott ki több helyzetet a folytatásban is,  nem tudta kiegyenlíteni a párharc állását.

A Kabát helyére érkező Barczi Dávid közelről hibázott, míg Takács Zoltán fejese után – amikor ismét a hálóban kötött ki a labda – újra Solymosi játékvezető sípszava miatt nem született gól.

Az első játékrész hajrájára a Zalaegerszeg összekapta magát – Vasziljevics révén még egy kapufát is „elértek” –, ám a sok pontatlan beadás miatt a nagy helyzetek elmaradtak.

Fordulás után is maradt a nagy iram, az újpestieknek ekkor azonban már ritkán sikerült feltörni a Csank-csapat védekezését, a zalaiak pedig gyakorlatilag körbelőtték a kaput. Djordje Kamber járt a legközelebb a gólszerzéshez, a válláról azonban előbb a kapufára, majd a gólvonal elé pattant a labda, így nem változott az eredmény.

Mint ahogy a hajrában sem: az Újpest mindent megpróbált, ám legnagyobb helyzetüknél a csereként beálló Foxi előbb a bal kapufára fejelt, majd Rajczi Péter közelről sem talált be, így a sok kihagyott helyzet a lila-fehérek döntőjébe került. A bajnokság után a Magyar Kupában sem érhet fel a csúcsra a fővárosi csapat.

MAGYAR KUPA 
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Zalaegerszeg–Újpest 0–0
Továbbjutott: a ZTE, 1–0-s összesítéssel

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik