Thomas Doll: Mindig az edző a hibás

Vágólapra másolva!
2017.09.08. 07:59
null
Thomas Doll nem enged az elképzeléseiből, és kicsit több türelmet kér a szurkolóktól (Fotó: Nemzeti Sport)
Megérti a kritikus szurkolókat Thomas Doll, a Ferencváros labdarúgócsapatának német vezetőedzője, aki a csatárkérdésről, a gyengébben teljesítő kerettagokról és a stílus megőrzésének fontosságáról is beszélt.

 

– Túltette magát a mérkőzésen?
– Az biztos, hogy rám fért egy kis szusszanás a Videoton elleni vereség után – mondta Thomas Doll, a Ferencváros 51 esztendős német vezetőedzője. – Nem könnyű megemészteni, hogy esélyünk sem volt a fehérváriak ellen. Pláne ha belegondolunk, hogy az utóbbi években hány kiélezett meccset játszottunk ellenük, hány fontos győzelmet arattunk.

Dibusz: Javítani szeretnénk
„A Videoton elleni vereség után hazai pályán mindenképp javítani szeretnénk, de a legutóbbi szezonban meggyűlt a bajunk a Vasassal, a szombati mérkőzés sem lesz egyszerű. Az angyalföldiek ugyanúgy tíz pontot gyűjtöttek, mint mi, kiegyensúlyozottan szerepelnek, egyedül a Debrecen elleni idegenbeli vereségük lóg ki a sorból. A Magyar Kupa döntőjében tizenegyesekkel legyőztük őket, abból a sikerből erőt és önbizalmat meríthetünk” – mondta a Ferencváros kapusa.

– Ezúttal miért nem volt esélyük?
– Rengeteg hiányzónk volt, így a Videoton más minőséget képviselt. Egyénileg és csapatként is felülmúlt minket. Csak akkor lett volna keresnivalónk, ha jó formában lépünk a pályára.

– A reflektorok meghibásodása miatt a második félidőben negyvenöt percig állt a játék, csapata kétgólos hátrányban volt, mégsem ment oda a játékosaihoz. Miért?
– Mert a félidőben megbeszéltük, amit kellett. Megvolt a tervünk, beszéltünk a szünetben arról, mit kell tenni. Nem volt semmi, amit korábban ne mondtam volna el, annak pedig nem láttam értelmét, hogy végigbeszéljem a hosszú szünetet, összezavarjam a játékosokat. Olykor jobb háttérbe vonulni, és hagyni, hogy a futballisták összeszedjék magukat.

– Utolérhetik a Videotont?
– Hiszek benne. Ha Gera Zoltán, Leandro, Bőle Lukács és Julian Koch velünk lett volna, teljesen más arcát mutatja a csapat. Így viszont U17-es és U19-es játékosokat küldtünk pályára Felcsúton, s az eredetileg támadó Rui Pedro pedig védekező középpályást játszott, mert senki más nem maradt a szerepkörre. Most nem vagyunk a Videoton szintjén, de tudjuk, miért. Lépésről lépésre haladunk előre, ha visszatérnek a sérültek, s bővülnek a variációs lehetőségeink, megmutatjuk a Fradi igazi arcát.

Gyepcsere világszínvonalon
Amikor az MLSZ és az UEFA illetékesei megtudták, hogy a Groupama Arénában augusztus 23-án Robbie Williams-koncert lesz, többen kérdőn felvonták a szemöldöküket: hogy lesz ebből augusztus 31-én és szeptember 3-án vb-selejtező a lettek és a portugálok ellen? Nyilvánvaló volt, hogy a gyepet cserélni kell a koncert után. A ferencvárosi stadion üzemeltetői és kivitelezői azonban megoldották a feladatot, pazar minőségű fű várta a játékosokat.
„Igazi csapatmunka volt – mondta Igaz András, a Groupama Aréna igazgatója. – Az előzetes terv szerint a koncert előtt felszedtük volna a gyepszőnyeget, ám előtte szerda helyett csütörtökön rendezték meg a Ferencváros–Haladás bajnokit, így ezt a műveletet a koncert utánra kellett hagynunk.”
A koncert megrendezéséhez szükséges 60 kamionnyi felszerelést augusztus 25-én szállították el, s 30-án a lett csapatnak már edzéslehetőséget kellett biztosítani. A kivitelező két nap alatt lebonyolította a teljes gyepcserét, amelyhez hozzátartozott a teljes pályafelület felmarása, a hordalék elszállítása, a felszín lézervezérlésű szintezése, a felső réteg átforgatása, majd a gyeplerakás. Ehhez négy centiméter vastag – a lerakást követően azonnal játszható – kitűnő minőségű, száz százalékban réti perje összetételű gyepet használtak, amelyet Felsőpakonyból szállítottak a stadionba.
„A művelet során folyamatosan tájékoztatnunk kellett az MLSZ-t és az UEFA-t, de a végén mindenki nagyon elégedett volt – mondja Igaz András. – Bizonyítottuk, hogy Magyarországon is lehet rövid idő alatt világszínvonalú munkát végezni.”

– A drukkerek viszont türelmetlenek. A szezonban többször is felhangzott az „Auf Wiedersehen!” a lelátóról.
– A szurkolókkal eddig remek volt a kapcsolatom, 2004 után visszahoztuk a bajnoki serleget az Üllői útra, sorozatban három Magyar Kupát nyertünk, természetes, ha nőtt az elvárás. Egyfelől megértem őket, mert ha megveszik a jegyet, szórakoztatást, győzelmet várnak a csapattól. De ha olyan futballt kapnak a pénzükért, amilyet a Paks és a Debrecen ellen mutattunk, a helyükben én is dühös lennék. És ilyenkor ki a felelős? Naná, hogy a vezetőedző. Ugyanakkor azt is látniuk kellene, milyen problémákkal küzdünk, hét forduló után nem kellene temetniük minket. Egy kicsit több türelmet kérnék.

– Gondolt arra, hogy a sok hiányzó miatt változtat csapata taktikáján?
– Minden edzőnek megvan a filozófiája, amelyhez ragaszkodik. Én sem vagyok kivétel. Vagyis egy percre sem fordult meg a fejemben, hogy a Videoton ellen behúzódunk a térfelünkre, és várjuk, hogy az ellenfél hibázzon. Abban hiszek, hogy irányítani kell a meccset, nekünk kell hibára késztetnünk az ellenfelet. A saját játékunkat akartuk játszani, nem tudatosan húzódtunk vissza a meccs első szakaszában, hanem azért, mert a fehérváriak nem engedték, hogy kibontakozzunk. A játék valamennyi elemében fejlődünk kell. Fegyelmezettebbnek, szervezettebbnek és tökösebbnek kell lennünk – ám a stílusunkat sosem szabad feladnunk.

– Amikor viszont a lefújás után a kezdőcsapat összeállításáról vagy a cserék okairól kérdezzük, ingerültnek tűnik.
– Ha nem nyer a csapat, a világ összes bajnokságában megkérdezik az edzőt, hogy miért X, és miért nem Y szerepelt a kezdőben. De higgyék el, mindig azt nézzük, mi a legjobb a csapatnak. Varga Roland remekül futballozott a szezonban, de a Videoton ellen az első félidőben tíz párharcból ötöt elveszített. Mindenkivel megesik, hogy gyengébb napja van, nekem viszont reagálnom kell. Ha pályán hagyom a halványabban futballozó játékost, a cseréket is megsértem, és a csapatnak sem használok. Ami pedig a csatárkérdést illeti: Böde Dániel, Priskin Tamás és Lovrencsics Balázs nem lehet egyszerre a pályán, a háromcsatáros játékban egyikük sem tudna a szélen játszani. A futballban folyamatosan döntéseket kell hozni, és én nem félek meghozni őket.

– A Paks elleni hazai döntetlen után azt is nehezményezte, hogy a magyar újságírók kritikusabbak az edzőkkel, mint a futballistákkal.
– Németországban más a helyzet. Első körben ott is az edző a hibás, de ha a futballista rendre elveszíti a labdát, ha elbukja a párharcait, neki is kijut a kritikából. Úgy érzem, Magyarországon nem mindenki tudja reálisan értékelni a látottakat. A gólt mindenki észreveszi, azt viszont nem, ha előtte a középhátvéd rosszul helyezkedett. A jogos kritikától pedig nem kellene félni, a jó futballista nem sértődik meg rajta, hanem ösztönzésnek veszi. Ráadásul a magyar futball sem lesz jobb attól, ha az edzőket állandóan elküldik, a sokat hibázó labdarúgók viszont évről évre az élvonalban maradnak. Így biztosan nem fejlődik a játék. Lehet játékosokat követelni a csapatba és a szakvezetőket hibáztatni, de könyörgök, a meccset is nézzék közben!

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Videoton FC 7 5 2 16– 6 +10 17
2. Budapest Honvéd 7 4 2 1 13– 9 +4 14
3. Diósgyőri VTK 7 3 3 1 12–10 +2 12
4. Vasas FC 7 3 1 3 8– 9 –1 10
5. Ferencvárosi TC 7 2 4 1 12– 7 +5 10
6. Újpest FC 7 2 4 1 10– 9 +1 10
7. Debreceni VSC 7 2 2 3 9– 7 +2 8
8. Puskás Akadémia FC 7 2 2 3 11–12 –1 8
9. Mezőkövesd Zsóry FC 7 2 1 4 8–15 –7 7
10. Szombathelyi Haladás 7 2 5 5–15 –10 6
11. Paksi FC 7 1 3 3 10–14 –4 6
12. Balmazújváros 7 1 2 4 9–10 –1 5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik