Szurkoljatok! – Vincze András jegyzete

VINCZE ANDRÁSVINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.08.13. 22:25

Huszonhétezer-hétszáz.

Szerintem ennyi focirajongó lesz kint a magyar labdarúgó-bajnokság első fordulójában – pénteken, szombaton, vasárnap és hétfőn is rendeznek meccset –, és ez azt jelenti, hogy a Hungária körúttól Diósgyőrön át Budafokig mindenütt zsúfolt ház fogadja a gyepre kikocogó játékosokat. Mérkőzésre lebontva a következőképpen fest a jóslatom: MTK Budapest–Ferencváros (örökrangadó, garantált telt ház) ötezer néző, Paks–Újpest (stadionavató, ingyenes belépés, ez lesz az a pillanat, amikor minden széken ülhet valaki) négyezer-ötszáz, ZTE FC–Mol Fehérvár FC (Márton Gábor „visszatérése” extra motiváció a jegyvásárlásra) ötezer drukker, DVTK–Mezőkövesd (nem is kell mást írni: kelet-magyarországi rangadó) nyolcezer fanatikus, Puskás Akadémia–Budapest Honvéd (ugyebár tudjuk, hogy Öcsi bácsi „vonzásában” ez a meccs még a csendesebb hétköznapokon is zsúfolt házas) háromezer-ötszáz néző, Budafok–Kisvárda (történelmi pillanat lesz a Promontor utcában, úgyhogy szinte kihagyhatatlan élmény ez a bajnoki), ezerhétszáz szurkoló biztosan átlépi a bejáratot.

Tulajdonképpen erre a pillanatra vártunk évtizede – ha nem régebben – már, mondván, nem kellenek ide gigastadionok, elég lenne, ha a kisebb fociműhelyek lelátóit is megtöltenék a legelszántabb meccsre járók, s lám, most minden részlet összeáll. Új idény, új fogadalmak, új játékosok, új pályák és persze az új remény, hogy ezentúl minden fordulóban érdemes lesz elindulni a pályák felé, mert – meccs lesz! Fájdalmasan fura fintora a sorsnak, hogy egy nehéz esztendőben (a koronavírus-járvány „szövődménye” volt, hogy hónapokra leállt a futballélet a világban) éppen a foci jelenti az embereknek azt a boldogságot, amelyet a közösséghez tartozás adhat meg. A nyárból hiányzott mindaz, ami 2020-ig oly természetes volt: koncert, fesztivál, utazás, bulizás, úgyhogy a labdarúgó-mérkőzés helyszínei pótolhatnak sok elveszettnek hitt élményt és érzést, talán csipetnyi nosztalgia is visszaköszön, hiszen sokan csak a nagyapáiktól hallhattak arról, hogy anno nem a közösségi média, hanem a foci révén és egyenesen a lelátóról volt tízezer ismerőse valakinek.

Leírni is remek tehát, hogy huszonhétezer-hétszázan dönthetnek majd úgy, hogy péntektől hétfőig a futball lehet az esti program fókuszában – ennek örömére mi mást is kívánhatnánk, mint azt, hogy magyarok, szurkoljatok!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik