Szima Gábor a DVSC átalakulásáról: Menjen, aki akar!

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2016.08.31. 10:37
null
A Videoton itt még ellenfél volt – Varga József (balra) Debrecenből Székesfehérvárra igazolt (Fotó: Koncz György)
Átalakult a DVSC NB I-es labdarúgócsapata, és a mostanihoz hasonló jövés-menés még nem volt a Loki öltözőjében azóta, amióta 2005-ben először magyar bajnok lett – a klub már hétszer szerezte meg az aranyérmet. Szima Gábor, a debreceni klub elnöke a Nemzeti Sportnak adott interjúban elmondta, mi áll a megszokottnál több átigazolás hátterében.

 

Nézzük a meghatározó labdarúgókat: Korhut Mihály Izraelben folytatja, Bódi Ádám és Varga József a Videotonhoz, Lázár Pál Diósgyőrbe igazolt, Tisza Tibor Nyíregyházára szerződött, míg keddi hír, hogy Kulcsár Tamás a Vasas játékosa lett. Eközben érkezett Felcsútról Braniszlav Danilovics és Karol Mészáros, Angyalföldről Könyves Norbert, a Vojvodinától Danilo Szekulics, míg kedden a klub bejelentette a nigériai Derick Chuka Ogbu és a román Ioan Filip szerződtetését.

S ne feledjük: már elkezdődött ez a szezon, amikor Kondás Elemér helyett a portugál Leonel Pontes lett a vezetőedző.

A szurkolók aggódnak, mi lesz idén a Lokival…

„Magam nem érzem az aggodalmat – mondta Szima Gábor, a klub tulajdonosa Nemzeti Sportnak. – Több jó játékos is érkezett, és még nincs vége a folyamatnak, szerintem lesz még kellemes meglepetésben részük a drukkereknek, szóval nem hiszem, hogy aggódni kellene. Nagyon jó kezekben van a szakmai munka, és ez az eredményeken is meglátszik majd. A Debrecen az elmúlt tíz-tizenöt év messze legeredményesebb magyar futballklubja, és ebben a bajnokságban is elöl leszünk. Az elmúlt három évben voltunk bajnokok, harmadikok és negyedikek, ezt sok klub elfogadná.”

A távozók névsorát olvasva feltűnhet, hogy a klubhoz, a városhoz ezer szállal kötődő játékosok hagyták el a DVSC-t, amire az elnök azt mondta, nincs különösebb gondja ezzel, hiszen ez az élet rendje: „Olyan futballisták mentek el, akik fejben, lélekben már nem voltak itt, máshova vágytak. A több pénz reményében váltottak, el akartak menni, ez nem a mi klubunk döntése. Az élet ilyen, a pénz a legfontosabb motiváció, nagyon sok mindent meghatároz. Meg akartuk tartani az értékeinket, de rájöttünk: nincs értelme itt tartani azt, aki menni akar. A rivális Videotontól annak idején távozott André Alves, később Nikolics Nemanja vagy Gyurcsó Ádám ingyen ment el, ilyen is megesik a futballklubok életében – mi azért nem kevés pénzt kaptunk a játékosainkért.”

No igen, a pénz.

Nem titok, hogy a Ferencváros és a Videoton sokkal jobb körülmények között, több pénzből működhet, kérdés, tud-e ezzel versenyezni a DVSC. A debreceniek költségvetése évek óta 1.2 milliárd forint körül van – az elnök persze nem bánná, ha dupla ekkora összegből működhetne a Loki, de most ez a helyzet, ennyit tudnak előteremteni, és így is versenyképesnek tartja a csapatát: „A Real Madrid és a Barcelona árnyékában ott van az Atlético Madrid, lényegesen kisebb költségvetéssel, mint a két nagynevű ellenfele. És mégis… Az Atlético kétszer eljutott a BL-döntőbe, meg tudta nyerni a bajnokságot. A klubunk működése stabil, és nekünk fontos, hogy mi kaptunk először nemzetközi licencet a magyar gárdák közül.”

Csakhogy arról is lehetett hallani, hogy fizetéscsökkentést tervez a klub – a híreszteléssel a klubelnök is szembesült.

„Kétezerkilencben a gazdasági válság hatására kellett egyetlen alkalommal bért csökkentenünk, a csapat ijedtében meg is nyerte a bajnokságot, és bejutott a BL-csoportkörbe… Csökkentés? Éppen ellenkezőleg, most a béremelés időszakát éljük, amivel hozzáteszem, nem feltétlenül értek egyet, de másképp nem maradhatunk versenyképesek. Ha sikeresek akarunk maradni, igazodnunk kell a piac aktuális alakulásához, és nemcsak a Ferencvárossal vagy a Videotonnal, hanem adott esetben a Pakssal, az összes magyar klubbal versenyeznünk kell egy-egy kiszemelt játékosért, akit természetesen befolyásol, hogy hol mennyit ígérnek neki. Fel sem vetődött a bércsökkentés. Szerződések vannak, egyoldalúan nem is tehetnénk ilyet.”

A kérdés persze az: mire lehet képes ez az átalakuló Loki?

Mert a Felcsúton a Videotontól elszenvedett 5–1-es vereség nem nézett ki jól.

„Annak megvoltak a sajátos okai – mondta erre Szima Gábor. – Tizenöt éve vagyok a klubnál, és magyar csapattól négy góllal nem kaptunk ki, remélem, a következő tizenöt évben nem is fordul elő ilyesmi még egyszer. Nem erőltetjük az edzőre, hogy hány fiatalt játszasson a plusz bevétel reményében, dolgozzon nyugodtan, hiszünk benne, és abban is, hogy ennek lesz eredménye.”

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DVSC-NÉL
Érkezők:
Bokros Tibor
(Balmazújváros), Koval Viktor (Dunaújváros), Karol Mészáros (szlovák, Puskás Akadémia), Derick Chuka Ogbu (nigériai, legutóbb Ventforet Kofu – Japán), Danilo Szekulics (szerb, Vojvodina – Szerbia), Könyves Norbert (Vasas), Ioan Filip (román, FC Viitorul – Románia)
Kölcsönbe érkezők: Braniszlav Danilovics (szerb, Puskás Akadémia, legutóbb Videoton, kölcsönben)
Kölcsönből visszatérők: Geoffrey Castillion (holland, Puskás Akadémia), Karikás Krisztián (Balmazújváros), Nagy Kevin (Balmazújváros), Szilvási Péter (Mezőkövesd)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Balogh Krisztián, Bíró Péter, Kabály Márk, Kerekes Krisztián, Kovács Péter, Kozák Achilles Kálmán, Maruscsák Jan, Zsóri Dániel
Kiszemeltek:
Völgyi Dániel (Gyirmót), Tőzsér Dániel (Queens Park Rangers – Anglia)
Távozók: Bódi Ádám (Videoton), Adamo Coulibaly (francia, szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: Troyes – Franciaország), Deczki Máté (Stoke City – Anglia), Kártik Bálint (Nyíregyháza), Kulcsár Tamás (Vasas), Lázár Pál (DVTK, szabadon igazolhatóként), Máté Péter (Nyíregyháza), Ibrahima Sidibe (szenegáli, KSK Hasselt – Belgium, szabadon igazolhatóként), Slakta Balázs (szabadon igazolható), Bozidar Radosevic (horvát, Perszepolisz – Irán), Tisza Tibor (Nyíregyháza), Varga József (Videoton), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael)
Kölcsönbe távozók: Balogh Krisztián (Balmazújváros), Barna Szabolcs (Nyíregyháza), Berdó Péter (Szolnoki MÁV), Kinyik Ákos (Budaörs), Sós Bence (ismét Mezőkövesd), Varga Kevin (ismét Balmazújváros)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:

Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Verpecz István (Puskás Akadémia)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik