Székesfehérváron nyert a Debrecen

Vágólapra másolva!
2010.03.16. 19:01
Címkék
Szilágyi Péter két találatával Székesfehérváron nyert a Debreceni VSC labdarúgócsapata a Ligakupa középdöntőjének 4. fordulójában. A DVSC ezzel pontelőnnyel vezeti a csoportot, a Videoton két győzelem és egy döntetlen után az első vereségét szenvedte el.

A fehérváriaknál Mezey György vezetőedző tartotta magát ígéretéhez: a lehetőségek szerint az általa legerősebbnek vélt kezdő tizenegyet dobta csatába, amelyből sérülés és betegség miatt hiányoztak néhányan a kulcsemberek közül. Nem úgy a túloldalon, ahol Herczeg András klubmenedzser bátrabban adott lehetőséget a bizonyításra és a rutinszerzésre olyanoknak, akikre a bajnoki menetelés során nem számít annyira. Bár az is lehet, a hajdúságiaknál csak a meghatározók kaptak egy kis plusz pihenőt, tekintve a bajnokságban előttük álló nehéz feladatokra.

Februárban Feczesin Róbert, ezúttal Szilágyi Péter (mindkettő DVSC) duplázott a Fehérvár ellen, előbbi egy, utóbbi játékos három ponthoz juttatta csapatát a Videoton ellen (Fotó: Czerkl Gábor)
Februárban Feczesin Róbert, ezúttal Szilágyi Péter (mindkettő DVSC) duplázott a Fehérvár ellen, előbbi egy, utóbbi játékos három ponthoz juttatta csapatát a Videoton ellen (Fotó: Czerkl Gábor)

De azért azt a pszichikai tényezőt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a Debrecen a bajnokságban hazai pályán fogadja majd az aranyéremért folytatott versenyfutásban legnagyobb és talán egyetlen riválisát, a bajnoki tabella élén álló Videotont. Amennyiben a debreceniek Székesfehérváron kikaptak volna, az aligha tett volna jót a játékosok önbizalmának. Viszont ha a „cseresornak" sikerül valamilyen biztató eredményt elérni, az az első csapatnak is erőt adhat: „ha a kispadozóknak összejött, akkor ők sem adhatják alább". Nos, a tarcsik megtették a magukét, elkapták a Videotont. Bár ez csupán annyira az ő érdemük, mint amennyire kritika is egyben a fehérváriak pocsék helyzetkihasználását illetően.

A 6. percben gyors góllal kezdett a Debrecen, még mielőtt bármi érdemi történhetett volna némi mezőnyjátékon kívül. Yannick szánta rá magát távoli lövésre, húsz méterről leadott, bal alsóba tartó löketét Tomas Tujvel vetődve hárította, a kipattanóra azonban Szilágyi Péter robbant be jó ütemben, és a földről felkelő fehérvári kapust megelőzve hét méterről a hálóba helyezett. (0–1)

A hátrányba került házigazdák a labdát gyorsan járatva próbáltak a kapu közelébe kerülni, ez több alkalommal is összejött – a legközebb Lipták Zoltán közeli fejesénél jártak az egyenlítéshez –, de leginkább naggyá tették a jó felépítésű, a játékkal együtt élő, bár az egyik kifutásnál azért bizonytalannak tetsző Djordje Panticsot.

A 25. percben Komlósi Ádám a labda fedezése közben terítette le Lencse Lászlót, a kissé ideges fehérvári kispad egy emberként ugrott fel – maximum egy alapvonalhoz közeli szabadrúgás lehetett volna belőle –, ami megmutatta, a hazaiaknak nem igazán tetszik az, ami a pályán játék címén történik. A mezőnyben gyors és gördülékeny támadójátékot bemutató házigazdák a kapu elé érve, a helyzetek befejezésénél kifejezetten meddőnek bizonyultak.

A 34. percben aztán jött a feketeleves: Yannick a bal szélről ezúttal élesen középre centerezett, érkezett Szilágyi, aki második helyzetét is góllal fejezte be. (0–2)

A félidő zárásaként a 38. percben Szakály Dénes a kezdőkörből, nagy lendülettel robogott át a komplett vendégvédelmen, de gólig már ő sem jutott. Pantics ezt a lövést is védte. Igaz, ennél sem volt túl nehéz a dolga, hiszen nem volt igazán helyezve a labda.

A fordulás után nem tudott olyan markáns támadójátékot felmutatni a Videoton, mint korábban. Bár ebbe már erősen közrejátszott, hogy az első félidőhöz képest a védekezésre is jobban összpontosítottak a házigazdák. Egy újabb gólt hozó debreceni kontra alighanem végleg megpecsételte volna a sorsukat.

A percek azonban peregtek, a Videoton játéka nem hozott változást: ami a mezőnyben elégnek bizonyult, az a kapu előtt kevésbé. Hogy azt ne mondjuk, semennyire. Ekkor már Panticsnak sem akadt annyi és olyan komoly dolga, mint az első felvonásban, és a fehérvári támadások sem viselték magukon azt a mindent elsöprő erőt, ami a gólszerzéshez, hovatovább az egyenlítéshez feltétlenül szükséges lett volna.

A találkozót megérdemelten nyerte a Debrecen, mert szervezett játékot bemutatva kevéske helyzetéből a lehető legtöbbet kihozta. A Videotonnál nem történt tragédia, de figyelmeztetésnek, okulásnak alighanem jó lesz ez a találkozó: akad még tanulnivalójuk. Nem szabad ilyen „könnyű" gólokat adni az ellenfélnek, a helyzeteket pedig be kell lőni. Legalább a felét...

LIGAKUPA, KÖZÉPDÖNTŐ 
A-CSOPORT, 4. FORDULÓ

Videoton FC–DVSC-TEVA 0–2 (0–2)
Székesfehérvár,
200 néző. Vezette: Solymosi (Takács G., Mohos M.)
Videoton FC: Tujvel – Lázár P., Lipták, Radovics, Elek Á. (Andic, a szünetben) – Sándor Gy. (Ponczók, a szünetben), Farkas B. (Szolnoki, a szünetben), Szakály D. – Lencse, Sitku (N. Nikolics, a szünetben), Farkas II B. Vezetőedző: Mezey György
DVSC-TEVA: Pantics – Szélesi, Komlósi, Fodor M., Korhut – Spitzmüller, Kiss Z. – Bódi (Vinicius, 79.), Yannick (Etogo, 85.), Rezes – Szilágyi P. (Lucas, 90.). Klubmenedzser: Herczeg András
Gólszerző: Szilágyi P. (0–1) a 6., Szilágyi P. (0–2) a 34. percben

 AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. DVSC-TEVA     4 3 1      11–4     10
2. Videoton FC   
4 2 1 1   5–4     7
3. Bp. Honvéd     3      1 2   2–5     1
4. Nyíregyháza  Sp. 
3      1 2   2–7     1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik