Szekér a kátyúban – Bodnár Zalán jegyzete

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2020.03.08. 23:55

A Kaposvár újabb, nagy különbségű vereségével (a Rákóczi 4–0-ra kikapott a Mezőkövesdtől) gyakorlatilag eldőlt, hogy a somogyi újonccsapat azonnal visszaesik a másodosztályba, ehhez nem kell nagy jóstehetség.

De melyik együttes lesz a labdarúgó NB I másik kiesője? Erre a kérdésre a válaszért már Delphoiba kellene elutazni: a bentmaradásért küzdő öt csapat között mindössze öt pont a különbség.

A hatodik helyen, a mennyet a pokoltól elválasztó vonal fölött kilenc, összesen 34 ponttal álló Honvédnak már aligha kell tartania a kiesés rémétől, de az őt követő ötös egyike sem érezheti magát biztonságban – a Debrecennek 30, a Kisvárdának és az Újpestnek 28, a Paksnak 27, a Zalaegerszegnek 25 pontja van. Igaz, a DVSC és az Újpest eggyel kevesebb bajnokit játszott, ugyanakkor a pótmeccsen a listavezető FTC ellen kell helytállniuk.

A jelenlegi helyezésnél és pontszámoknál azonban jóval kifejezőbb, hogy melyik csapatnál épp milyen tendenciák érvényesülnek. A húsz bajnoki címével a valaha volt harmadik legsikeresebb magyar csapat, az Újpest még sohasem esett ki az élvonalból, és egyelőre mindenki csak halkan mer erről beszélni, de az öt csapat közül pillanatnyilag a lila-fehérek vannak a leginkább reményvesztett helyzetben. Ez elmondható a legutóbbi három, öt, nyolc vagy tíz forduló alapján is – mindegyik periódusban az Újpest gyűjtötte a legkevesebb pontot az öt kiesőjelölt közül. A jelenlegi Újpest kapcsán az az ember érzése, mint a tavaly tavaszi, Lucsánszky Tamás vezette MTK láttán: míg a vetélytársak olykor-olykor bravúrosan elcsípnek egy-egy pontot vagy győzelmet, az Újpest csak veszít és veszít…

A kiesés ellen küzdő csapatoknak a három pontnál is többet ér, ha közvetlen riválisukat tudják megverni. Felsorolt ötösünkből ezen a tavaszon a DVSC és a Paks két-két, a Kisvárda és a ZTE egy-egy ilyen meccset is megnyert, miközben az Újpest mindkét ilyen bajnokiját elveszítette.

Talán az sem véletlen, hogy az ominózus öt csapat közül csak az Újpestnél nem volt edzőváltás az elmúlt időszakban. A másik négy mindegyikénél bevált a csere a kispadon, legalábbis a számok alapján: az edzőcsere óta Debrecenben 42-ről 46 százalékra nőtt a megszerzett pontok száma a megszerezhetőkhöz képest, a Kisvárdánál 37-ről 47-re, a Paksnál 30-ról 44-re, a ZTE FC-nél 30-ról 58-ra. Az Újpest azonban nem kapott hasonló frissítő injekciót, és ebben a helyzetben, amikor az edző fásultnak, a játékosok frusztráltnak tűnnek, sőt még a közönség sem áll a csapat mellett, nem tudjuk, mégis mi mozdíthatná ki a szekeret a kátyúból.

Ennél sokkal nagyobb baj, hogy a Diósgyőr elleni meccs utáni sajtótájékoztatón kiderült, a vezetőedző, Nebojsa Vignjevics sem tudja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik