HIRDETÉS
VINCZE ANDRÁS
VINCZE ANDRÁS
2019.02.10 00:18 Frissítve: 2019.02.10 08:30

Szegények, gazdagok – Vincze András jegyzete

 

A magyar futball nagy meccsei (rangadók) előtt vissza-visszatérő nyilatkozatmotívum, hogy vannak a szegény csapatok meg a gazdag csapatok. Az Újpest–Fradi előtt a lilák oldaláról jött ez a mantra, megemlítve, nehéz úgy „harcba” menni, hogy a belga tulajdonosnak nincs annyi mozgástere, lehetősége, kapcsolati muníciója, mint a magyar háttérrel és forintokkal megtámogatott riválisnak – magamban pedig hozzátettem, mit kell ezen jajongani (jellemzően persze a kiélezett, bizonyítást igénylő mérkőzés előtt), hiszen az elmúlt években már voltak arra utaló jelek, hogy a messziről jött üzletember nem feltétlenül jótékonykodni érkezett Budapest negyedik kerületébe. Befektetni jött, hasznot remélve, vállalva azt is, ami a profi sport velejárója mindenütt a világon, a pluszpénzéért neki is meg kell küzdenie.

 
Simon Krisztián a 93. percben egyenlített a Fradi ellen!

S ha már itt tartunk, azért a lilák oldalán volt, sőt szerintem a mai napig létezik egy, a sportszakmát erőteljesen befolyásoló tényező, ami (fordulhatott bárhogyan is a világ kereke az NB I-ben) cseppet sem függetleníthető a tulajdonosi szemlélettől és üzleti tevékenységtől: a futballklubot egy vitás ügy miatt (ki nem fizetett játékos) az UEFA kizárta az átigazolásból, s egy gazdasági hókuszpókusz miatt a nemzetközi kupaszereplés lehetőségétől is megfosztotta.

A történethez tegyük hozzá, hogy míg a Fradit a néhány évvel ezelőtti teljes nihiljéből kiráncigálva, szisztematikus munkával próbálják újra a legerősebb magyar s így újra európai klubbá építeni, a zöld-fehérekhez mérhető múlttal büszkélkedő Újpesten még mindig a panaszkodásnál tartanak – az pedig aligha segít.

Arról nem beszélve, a labdarúgómeccs mindig szépen megmutatja, hogy a szövegelésen túl ezernyi izgalmasabb tényező dönt – kizárólag a pályán. Szombaton a várva várt derbin is szépen fejre állt a „szegények, gazdagok” kezdetű sirám, a pályán kidomborodó fölényt ugyanis az utolsó pillanatban hirtelen kiegyenlítette az akarat szülte esély.

Szóval, tessenek most már inkább Simon Krisztiánról beszélni: ő egyetlen mozdulattal bizonyította, hogyan kell az Újpestért küzdeni az utolsó pillanatig.

Lent a gyepen, főleg egy rangadón nem a pénz játszik…

2019.02.23 23:10:02

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2019.02.23 11:25:39

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY

Sokba került az MTK-nak Bognár elhibázott büntetője és Torghelle kapufán csattanó lövése.

2019.02.23 10:50:57

Labdarúgó NB I DOROS LÁSZLÓ

Az újonc együttes Mezőkövesden nyújtotta tovább a bajnoki veretlenségi szériáját.

2019.02.23 10:40:37

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

Az első félidőben még nem született gól, de a másodikban annál több.

2019.02.23 11:02:39

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS

A fehérváriak két hazai vereség után a sereghajtó ellen javítottak a Mol Aréna Sóstóban.