Siófok-meccseket manipulált a gyanú szerint az elfogott játékosügynök

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2011.11.15. 18:58
null
Képünk illusztráció (Fotó:Imago)
Címkék
A Nemzeti Sport értesülései szerint ma újabb személyt, egy FIFA-licences magyar menedzsert állítottak elő a hatóságok a fogadási csalásokkal kapcsolatban. Információnkat Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője is megerősítette.

A hatóságok ma ismét előállítottak egy személyt a fogadási csalásokkal kapcsolatban. Információnk szerint ezúttal egy FIFA-licences menedzserre „csaptak le” a rendőrök. Az előállításra a menedzser szarvasi lakásán került sor.

Értesülésünket Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője megerősítette, elmondta, hogy az előállított személy szarvasi, de konkrét nevet nem említett.

A Magyar Labdarúgó-szövetség honlapján megtalálhatóak az MLSZ engedélyével rendelkező játékos-ügynökök. Ezek közül egyetlen szarvasit találunk, K. Zsoltot. A szarvasi előállítás után a menedzsert most Budapestre szállították, őrizetbe veszik, holnap pedig meggyanúsítják. A menedzsernél házkutatást is tartottak.

Megkeresésünkre Fazekas Géza a tegnapi fejleményekkel kapcsolatban is újabb részletekkel szolgált. A hétfőn előállított S. László, a Vasas labdarúgója részletes beismerő vallomást tett, majd kiengedték az előzetes letartóztatásból, így szabadlábon védekezhet. K. Zsolttal szemben három rendbeli, folytatólagosan elkövetett, gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja merült fel.

A Központi Nyomozó Főügyészség kedd esti, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 2009. április 21-én lejátszott Honvéd-Siófok (2–2) Magyar Kupa-elődöntőt, továbbá a 2009. április 25-én rendezett Siófok-Kaposvár (2–5) és a 2009. május 23-án lejátszott ZTE-Siófok (5–3) NB I-es meccs eredményét próbálta befolyásolni.

„A megalapozott gyanú lényege szerint K. Zsolt a Honvéd–Siófok mérkőzés előtt megkereste H. Gábort, a Siófok FC labdarúgóját, hogy még legalább kettő vagy több játékostársát szervezze be ahhoz, hogy ők – fejenként 3-3000 euró ellenében működjenek közre abban, hogy a találkozót csapatuk legalább két góllal elveszítse. H. Gábor ezt követően az ajánlatot közölte lakó- és csapattársával S. Lászlóval, majd közösen felkeresték másik csapattársukat, A. Attilát is, hogy a manipulációban a fentiek szerint vegyen részt. Megbeszélésüknek megfelelően mindhárman elfogadták az ajánlatot.

K. Zsolt és elkövetői köre végül a játékosok hajlandósága ellenére a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, így a megállapodás szerinti jogtalan előny kifizetésére nem került sor. K. Zsolt a Siófok–Kaposvár bajnoki mérkőzés előtt megkereste S. Lászlót és H. Gábort, a Siófok labdarúgóját, hogy a korábbi megállapodásban foglaltak szerint – fejenként 3-3000 euró ellenében – működjenek közre abban, hogy a mérkőzést csapatuk legalább két góllal elveszítse. H. Gábor és S. László ekkor megállapodtak K. Zsolttal, hogy benne vannak a mérkőzés befolyásolásában és a meccs előtt összesen 9000 eurót vettek át K. Zsolttól, amelyen A. Attilával osztoztak. A mérkőzésen a K. Zsolt által kívánt eredmény született.

K. Zsolt a ZTE-Siófok magyar bajnoki mérkőzés előtt megállapodott S. Lászlóval, H. Gáborral és rajtuk keresztül A. Attilával, hogy itt is fejenként 3-3000 euró ellenében működjenek közre abban, hogy a mérkőzésen a Siófok csapata ismét legalább két góllal kikapjon. A mérkőzésen a K. Zsolt által kívánt eredmény született, ezért a mérkőzést követően a három játékos összesen 10 000 eurót kapott. K. Zsolt a megalapozott gyanú közlésével, illetve az őrizetbe vételével szemben panaszt jelentett be, majd pedig vallomást tett, amelyben tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.”

Hétfőn ugyanezen mérkőzések eredményének befolyásolása miatt lett gyanúsítottként eljárás alá vonva S. László, aki jelenleg a Vasas-Híd futballistája, illetve a már korábban is gyanúsított H. Gáborral szemben szélesedett a terhére rótt bűncselekmények köre.

A Központi Nyomozó Főügyészség ugyancsak ehhez kapcsolódóan hallgatta ki gyanúsítottként szombaton a jelenleg az NB II-es Kozármisleny játékosát, A. Attilát, akit saját klubja Andruskó Attilaként azonosított. A. Attila a Honvéd-Siófok Magyar Kupa-elődöntő előtt, a „sporttörvényben és a munkaszerződésben leírt kötelességeit megszegve” kapcsolatba lépett és megállapodott a német bundabotrány központi figurájával is. Az egyezség szerint a labdarúgó eddig be nem azonosított játékostársai segítségével, az általa kért összesen 15-20 ezer euró ellenében a külföldi bűntársai által tervezett fogadásnak megfelelően befolyásolja a mérkőzés eredményét. Tehát A. Attilát két irányból is megkeresték e mérkőzés eredményének befolyásolása érdekében.

A Központi Nyomozó Főügyészség mindhárom játékost őrizetbe vette, azonban mivel A. Attila és S. László teljes körű, feltáró jellegű beismerő vallomást tett, kedd délután velük szemben a kényszerintézkedéseket megszüntette.

A főügyészség a nyomozási bíró előtt indítványozza H. Gábor és K. Zsolt előzetes letartóztatásának elrendelését - áll a keddi közleményben, amely kiemeli: az eddigi gyanúsításközlések 11 „megvett” – három nemzetközi barátságos, két finn első ligás, négy magyar felnőtt bajnoki, egy Magyar Kupa- és egy magyar U19-es – mérkőzésre vonatkoznak.

Az ügyben jelenleg öt gyanúsított van előzetes letartóztatásban, két gyanúsított pedig őrizetben, míg a többiek szabadlábon védekeznek. A nyomozás jelenlegi határideje 2012. február 22.

A bundaügy az MLSZ feljelentése nyomán indult. A NNI 2009 decemberében vesztegetés miatt indított nyomozást, de a közélet tisztasága elleni bűncselekményekhez kapcsolódó hatásköri szabályok idén áprilisban történt módosítására és az ezzel összefüggő szervezeti változások miatt májusban a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta az ügyet, és a további eljárás folytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki, amely a nyomozást az NNI-vel szoros együttműködésben folytatja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik