Sütő úgy érzi magát, mint egy sorozatgyilkos

Vágólapra másolva!
2011.12.02. 10:47
null
Sütő László hivatalosan még az MTK játékosa, de nem tudja, folytatódhat-e a pályafutása (Fotó: Mirkó István, archív)
Címkék
Sütő Lászlóval tegnap szerződést bontott a Vasas labdarúgócsapata, amelynél az MTK kölcsönjátékosaként szerepelt. A fogadási botrányban korábban beismerő vallomást tevő futballista egyelőre nem tudja, hogyan alakul a jövője, ha a labdarúgással fel kell hagynia, akkor a tanulásra fókuszál, szeretne diplomát szerezni. Sütő az üggyel kapcsolatban továbbra is állítja, korábbi edzőjét, Aczél Zoltánt nem ő mártotta be.

„Nagyjából egy órát beszélgettem a klub ügyvezetőjével – mondta Sütő László a tegnapi történésekről a Nemzeti Sportnak. – A Vasas felbontotta a kölcsönadási szerződésemet, a Magyar Labdarúgó-szövetség határozatlan időre felfüggesztette a játékjogomat, így semmiféle tétmeccsen sem léphetek pályára. Edzhetnék ugyan, az tulajdonképpen nincs megtiltva, viszont már nincsenek tréningek. Meglehetősen zaklatott lelkiállapotban vagyok, két éve felelőtlenül döntöttem, a mai eszemmel biztos másként cselekednék. Már-már úgy érzem magam, mint valami sorozatgyilkos, megbélyegeztek, úton-útfélen becsmérelnek.″

„Ráadásul most Aczél Zoltánt előállítását is az én nyakamba varrják, mintha legalábbis én mártottam volna be egykori edzőmet, holott erről szó sincs. Két hete tettem vallomást, és ha akkor Aczél Zoltánról beszélek, aligha várnak a nyomozók két hétig, hogy őt is elővegyék. Nem tudom, mit hoz a jövő, mindenre fel vagyok készülve. A Vasasnál felbontották a szerződésemet, elképzelhető, hogy hasonlóképpen tesznek az MTK-nál is. Ha így lesz, igyekszem diplomát szerezni. Merthogy mindig jó tanuló voltam, bár ezt fájó szívvel mondom, hiszen futballista vagyok, s jó lenne, ha az is maradhatnék...″ – tette hozzá a labdarúgó, akinek ügyvédje, Bérdi Zsolt is nyilatkozott a Nemzeti Sportnak a fogadási botrányról.

Bérdi Zsolt maga is aktív futballista, az MTK-öregfiúk játékosa, és évek óta figyelemmel követi a fogadási csalással kapcsolatos híreket.

„Horváth Gábor és Sütő László jogi képviselőjeként és futballszurkolóként is beszélek – mondta az ügyvéd. – Magyarországon nagyjából öt éve zajlik a szemünk előtt a fogadási csalások sorozata. Erről mindenki tud, csak senki sem beszél róla. Nem felmentve a futballistákat, egyértelmű, a csalók szándéka kihasználni a nálunk alul- vagy sehogyan sem fizetett labdarúgók helyzetét, kihasználni a kiszolgáltatottságukat.″

„A csalók is tudják, melyik klubnál vannak anyagi gondok, hol csúsznak a bérek, hol élnek fillérekből a labdarúgók. Innen már csak egy lépés megkörnyékezni őket, s ilyenkor a válasz lehet határozott nem, de lehet az is, hogy mennyi a pénz. Ne legyünk naivak, egy játékos megkenése kevés a várt eredményhez. Legalább három vagy öt csapattag kell. Az ügylet menete roppant egyszerű: az ügynök – nevezzük így a szervezet képviselőjét – viszi a pénzt a partnerként működő futballistának, és azt mondja neki, ki kell kapni a hétvégén. Átadja az összeget, ám még a meccs lejátszása előtt újra megjelenik, és módosít, mondván, legyen mondjuk öt kettő vagy öt egy, vagyis nagyobb különbségű a vereség. Ez neki akár nyolcszoros pénzt is jelenthet, ugyanakkor a megvett játékos nem kap többet. Ilyenkor még ki lehet szállni, de persze csak úgy, hogy vissza kell adni a pénzt. Kérdem én, az egyik napról a másikra élő, lyukas zsebű fiatalember képes visszaadni mondjuk egymilliót? Ugyan már, belemegy és teljesít. Vagy ha mégsem, akkor jön a verés, a fenyegetés – és így megy ez évek óta a szemünk előtt. A szervezet tiszta haszna meccsenként száz- és háromszázezer euró között mozog. Mondom, meccsenként! A beszervezett játékos pedig ezer és ötezer euró közötti összeget vehet fel. Ennyiért kockáztatja a jövőjét, a becsületét" – vázolta a fogadási csalások folyamatát Bérdi.

ACZÉL SZERINT HAZUDNAK A JÁTÉKOSAI

A TÉMÁRÓL BŐVEBBEN IS OLVASHAT A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik