Sportpolitika: visszatérhetnek a lelátókra a nézők?

K. E., P. T.K. E., P. T.
Vágólapra másolva!
2020.05.27. 19:53
null
Jöhet az első, nézők előtti tétmeccs a Puskás Arénában? (Fotó: Szabó Miklós)
A Nemzeti Sport információi szerint a héten kihirdetendő kormányrendelet engedélyezi a szabadtéri sportesemények látogatását – a védőtávolság szigorú megtartása mellett.

 


Lapunk úgy értesült, hogy akár már szombattól ismét látogathatóak lesznek a sportesemények is – tegyük hozzá rögvest, hogy a kötelező másfél méteres távolság betartásával. Mindezzel természetesen meg kell várni a csütörtöki Kormányinfót, de ha valóban bejelentik, hogy megnyílhatnak a szabadtéri sportlétesítmények kapui, megeshet, hogy még ebben az idényben visszatérhetnek a nézők a lelátókra. A labdarúgó NB I és a Magyar Kupa meccsei, ugyebár, egyelőre zárt kapusak, kérdés, meddig. Esetleg már a jövő szerdai, Puskás Arénában rendezendő MK-fináléra is bemehetnek a drukkerek?

„Mindenkinek nagyon hiányoznak a szurkolók a lelátóról – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó-szövetség szóvivője. – Sok ember dolgozott azon keményen, hogy ha zárt kapuk mögött is, de Európában az elsők között újraindulhasson a magyar futball. Persze az igazi az lenne, ha nem hangszórókon keresztül kellene bejátszani a drukkerek buzdítását. Ugyanakkor, ami a konkrét meccsszervezési helyzetet, vagyis a Magyar Kupa-döntőt illeti, a szövetség mindenben betartja a hatóságok és a kormány rendelkezéseit annak érdekében, hogy segítsen megakadályozni a járvány terjedését. Ezért az MLSZ kizárólag olyan feltételek mellett engedélyezi mérkőzések lejátszását, amelyek a járványügyi intézkedéseknek megfelelnek. Jelen pillanatban a kapuk megnyitására sajnos nincs lehetőség, központi változás esetén tudunk mi is változtatni.”

A mostani állás szerint tehát nem lehetnek nézők a Bp. Honvéd–Mezőkövesd döntőn, de a magyar sport szereplői is érdeklődve várják, mit jelent be csütörtökön Magyarország kormánya. Értesüléseink szerint a kormányrendeletben, amely – egyebek között – a szabadtéri rendezvényekre vonatkozóan tartalmaz szabályozásokat, az szerepel, hogy a szabadtéri létesítményekben a védőtávolságot kötelező betartani mindvégig (a bejutás során, az esemény alatt, a büfénél, stb.) – úgy tudjuk, hogy az 500 fős limitre vonatkozó korábbi korlátozást nem tartalmazza a rendelet. Azt viszont igen, hogy a járványügyi rendelkezések betartatása mindenkor a rendezvény szervezőjének felelőssége.

Ezek után talán nem ördögtől való gondolat, hogy ha nemsokára a szurkolók ismét látogathatják a sporteseményeket, akkor a labdarúgó Magyar Kupa-finálét el lehet tolni a szezon végére (a jegyeladás és a logisztikai tervezés értelemszerűen időt vesz igénybe). Bár az MLSZ nem szeret és nem is szokott változtatni a saját maga által megszabott menetrenden, „külső körülmények” hatására módosíthat. Az utolsó bajnoki forduló június 27-re van kiírva, 30-án minden további nélkül le lehetne játszani a meccset, ez esetben a nemzeti stadionban nézők előtt rendezett döntő tényleg a futball ünnepévé válhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik