Sousa kétgólos sikerrel mutatkozott be Fehérvárnak

Vágólapra másolva!
2011.07.01. 21:25
null
Paulo Sousa a mérkőzés előtt és után is elégedetten nyilatkozhatott játékosairól (fotó: vidi.hu)
A bajnok Videoton labdarúgócsapata győztesen zárta első nyári, magyarországi felkészülési mérkőzését: Paulo Sousa együttese 3–1-re nyert a Banská Bystrica ellen.

Felkészülési mérkőzéshez képest kifejezetten sokan voltak kíváncsiak Székesfehérváron a Videoton első hazai, nyári felkészülési mérkőzésére, hiszen mintegy kétezren tekintették meg a találkozót, amelyen ingyenes volt a belépés. A Banská Bystrica révén erős, de azért legyőzhető ellenfél érkezett vendégségbe a piros-kékekhez: a besztercebányaiak a legutóbbi idényben 5. helyen végeztek a szlovák pontvadászatban.

PARNDORF–DVTK 2–2
A Diósgyőri VTK 2–2-es döntetlent játszott az osztrák alsóbb osztályú Parndorf elleni tesztmérkőzésen – adta hírül a DVTK honlapja. Az osztrák harmadosztályú Parndorf a szünetben egy góllal még vezetett, de a második félidőben a próbajátékon lévő szenegáli L'imam Seydi egyenlített.
GYÖNGYÖSHERMÁN-SZENTKIRÁLY–SZOMBATHELYI HALADÁS 1–3
A Haladás 2x30 perces mérkőzésen 3–1-re győzött a Gyöngyöshermán-Szentkirály otthonában – tudósított a haladasfc.nyugat.hu. A 21. percben Szarka Zoltán játékvezető kezezés miatt büntetőt ítélt a Haladás javára: Simon Attila állt a labda mögé, és magabiztosan a bal sarokba lőtt. Két perc múlva Kopácsi Sándor 25 méteres szabadrúgásgóllal egyenlített. A fordulás után a 47. percben Farkas pontos beadásába csak bele kellett tennie a fejét az érkező Skribának (1–2), míg két perccel a lefújás előtt Ugrai átlövéssel állította be a végeredményt (1–3). A Gácsi Péter emléke előtt adózó csapatok mérkőzését 250 néző tekintette meg.

Kezdőrúgással búcsúzott el a Viditől távozó Lázár Pál, aki a Samsunsporhoz igazolt, így a védelem mindkét szélén idegenlégiós kezdett a hazaiaknál. A hátsó alakzatban Lipták Zoltán mellett a visszatérő Horváth Gábor kapott helyet, amint az a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón is elhangzott, előbbi a csapat közös döntése révén viselhette a kapitányi karszalagot.

Bár a Videoton kezdett mezőnyfölényben, a vezetést a vendég szlovákok szerezték meg a találkozó elején: Laksik kapufáról levágódó lövése váratlanul Mladen Bozsovics fejéről pattant a kapuba. 0–1

A gól után a Vidi alakított ki helyzeteket: mind Nemanja Nikolics, mind André Alves előtt adódott lehetőség, de az egyenlítés sem előbbi távoli, sem utóbbi közeli lövése után nem realizálódott – egészen a játékrész utolsó percéig. Ekkor a csereként beállt Nikola Mitrovics ugratta ki André Alvest, aki kihagyhatatlan helyzetbe hozta Nikolicsot, ő pedig 15 méterről nem hibázott. 1–1

A második félidő elején tizenegyesből André Alves vette be a besztercebányaiak hálóját, miután épp a brazillal szemben szabálytalankodtak, majd nem sokkal később egy jó szabadrúgás-kombináció után Horváth Gábor lőtt a kapuba.

A Videoton 3–1-re nyert és taktikus, érett futballt mutatott be annak ellenére is, hogy érződött, a csapatrészek még nincsenek minden ponton összehangolva. A fehérváriak új játékosai mindenképp erősítésnek tűnnek, ugyanakkor játékosaikra igaz, hogy olykor „belehaltak a szépségbe”, ami a Sturm Graz elleni BL-találkozón aligha lesz megengedhető, de az jó előjelnek tűnik, hogy az együttes összességében végig sugározta magáról a magabiztosságot.

VIDEOTON–BANSKÁ BYSTRICA 3–1


LIPTÁK AZ ÚJ „CSÉKÁ”, VÁRHATÓAK MÉG ERŐSÍTÉSEK
A Banská Bystrica elleni találkozó előtt a fehérváriak edzője, Paulo Sousa sajtótájékoztatót tartott, amelyen a felkészülés eddigi tapasztalatairól beszélt.
Az újságírókat természetesen a portugál szakember erősítési tervei érdekelték, Sousa leszögezte, még nem tekinti véglegesnek az átigazolási névsort. „Minden játékosban a motivációt keresem. Azt nézem, miként tud beépülni a csapatba, mennyire tudja alárendelni a játékát a Videoton érdekeinek. Az anyagiak mellett tulajdonképpen emiatt hiúsult meg Hernán Crespo szerződtetése is. Rengeteg játékost ajánlottak a figyelmembe, de közülük kevés az olyan, aki valóban itt is akar játszani” – mondta a tréner.
A portugál edző azt azonban kihangsúlyozta, nagyon örül Nikola Mitrovics érkezésének, mert őt már korábban kinézte magának, de még nem tekinti lezártnak az erősítéseket. „További igazolásokat tervezünk még” – mondta Paulo Sousa.
A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a jövőben Lipták Zoltán lesz a fehérváriak csapatkapitánya. Ha a védő nincs pályán, akkor Sándor György, majd André Alves következik a rangsorban.
BÜSZKE VAGYOK A JÁTÉKOSAIMRA – PAULO SOUSA


FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
VIDEOTON–BANSKÁ BYSTRICA (szlovák) 3–1 (1–1)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 2000 néző.
VIDEOTON: Bozsovics – Brachi (Szolnoki, 77.), Lipták (Vaskó, 72.), Horváth G. (Jankovics, 82.), Héctor (Hidvégi, 72.) – Gosztonyi (Nagy D., 62.), Sándor Gy. (Elek Á., 72.), Polonkai (Mitrovics, 35.), Walter (Lencse, 72.) – Nikolics N. (Vasziljevics, 62.), Alves (Vujovics, 72.). Vezetőedző: Paulo Sousa
Gólszerző: Nikolics N. (45.), Alves (61. – 11-esből), Horváth G. (69.), ill. Bozsovics (15. – öngól)
SC/ESV PARNDORF (osztrák)–DIÓSGYŐRI VTK 2–2 (2–1)
Parndorf, 100 néző
DVTK, I. félidő: Farkas – Kovács Zs., Nagy T., Budovinszky, Czető – Dobos, Illés, Arze, Bogáti – Seye, Menougong. II. félidő: Rados – Vadász, Gal, Rakovic, Gohér – Gallardo, Abdouraman, Lippai, Luque – Seye (Szabó D.), Seydi. Vezetőedző: Benczés Miklós
G: S. Alves (5.), Slub (38.), ill. Arze (13.), Seydi (65.)
JÓTÉKONYSÁGI MÉRKŐZÉS
GYÖNGYÖSHERMÁN-SZENTKIRÁLY–HALADÁS 1–3 (1–1)
HALADÁS: Mursits (Gőcze, 31.) – Szvoboda, Rajos (Nagy B., 31.), Devecseri, Farkas M. – Skriba, Szakály A., Irhás (Horváth D., 31.), Sipos (Kalász, 31.) – Ugrai, Simon A. (Gyurján, 31.)
G: Kopácsi (23.), ill. Simon A. (21. – 11-esből), Skriba (47.), Ugrai (58.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik