„Sokat követel; taktikus; kiváló szakember” - milyen az új Vidi-edző?

Vágólapra másolva!
2013.01.21. 12:05
null
Korábbi játékosai, munkatársai elismerően beszéltek José Gomes módszereiről
Mint beszámoltunk róla, José Gomest nevezték ki a labdarúgó NB I-ben szereplő Videoton vezetőedzőjének. A honfitársát, Paulo Sousát váltó szakember is a portugál iskolát képviseli, és nagyon fontos számára a technikás, taktikus futball, korábbi játékosai pedig rendkívül felkészült szakembernek tartják, aki minden részletre odafigyel, és győztes mentalitását futballistáinak is átadja.

„Gomes az elmúlt öt évben együtt dolgozott Jesualdo Ferreirával a Portónál – amellyel két bajnoki címet is nyertek –, a Málagánál és a Panathinaikosznál. Edzőként a portugál iskolát képviseli: nagyon fontos számára a technikás futball és a taktika. Kedvenc formációja a négy–három–három, de a négy–négy–kettőt is kedveli. José Gomes fiatal edző, de figyelemre méltó karrier és eredmények vannak mögötte” – jellemezte a Videoton új edzőjét Armando Alves, a portugál Record napilap szakírója.

NÉVJEGY
JOSÉ GOMES
Teljes név: José Manuel Martins Teixeira Gomes
Születési idő: 1970. 08. 28.
Nemzetiség: portugál
Csapatai és betöltött pozíciói (a zerozero.pt adatai alapján): 1992–93 Valadares (juniorcsapat), 1995–96 Pacos Ferreira (másodedző), 1996–97: Sp. Covilha (másodedző), 1997–98 Sp. Covilha (másodedző), 1998–2000 Gil Vicente (erőnléti edző), 2000–2001 Pacos Ferreira (erőnléti edző), 2001–2003 Benfica (erőnléti edző), 2003 Pacos Ferreira (vezetőedző), 2004 Aves (vezetőedző), 2004–2005 Leixoes (vezetőedző), 2005–2006 U. Leiria (vezetőedző), 2005–2007 Moreirense (vezetőedző), 2007–2008 Aves (vezetőedző), 2008–2010 FC Porto (másodedző), 2010 Málaga (másodedző), 2011–12 Panathinaikosz (másodedző)

Hogy az új fehérvári vezetőedző különös figyelmet fordít a taktikára, azt korábbi játékosa is megerősíti.

„Fogja a nagy könyvet, és minden egyes részletet pontosít a rögzített szituációkkal kapcsolatban, legyen szó a támadókról vagy a védőkről. Aki újonnan csatlakozik a csapathoz, annak átadja az elveit. Kiváló szakember, nagyon sokat követel, szeret beszélni, és tudja, hogyan vegye le a terhet a játékosok válláról” – nyilatkozta korábban a trénerről a jelenleg a PAOK-ot erősítő Lino, aki a Portónál dolgozott együtt José Gomesszel.

A Videoton új szakvezetője több klubnál erőnléti edzőként is dolgozott, így különös hangsúlyt fektet a játékosai fizikai felkészítésére is.

„Ez az egyik titkos fegyvere, az erőnléti felkészítésének hála minden játékos kiváló állapotban van a meccsek utolsó pillanatáig. Fantasztikus edzésmódszerei vannak” – jellemezte a szakembert Daniel Joao Santos Candeias, aki szintén a Portónál dolgozott együtt Gomesszel.

„Az edzőtermi tréningjei segítettek elkerülni az izomsérüléseket, és kiváló állóképességet adtak a játékosoknak. Nagyszerű, minőségi munkát végez” – mondta róla korábbi kollégája, José Mota, akinek a Pacos Ferreiránál volt az erőnléti edzője.

„Képes egységessé tenni a csapatot a mentalitásával, és mindig győzni akar. Minden adatot rögzített a számítógépén, és nem hagyta, hogy letérjünk a kijelölt úttól” – mondta Jorge Goncalves, aki a Leixoesnél volt Gomes futballistája.

Görög részről a korábban a Panathinaikosznál is dolgozó José Gomest Antonisz Ikonomidisz athéni futballszakíró mutatja be.

„Annak ellenére, hogy inkább asszisztensként dolgozott, rengeteg tapasztalatot szerzett. A Panathinaikosznál arról szóltak a pletykák, hogy Jesualdo Ferreira inkább csak meccsel, és a napi edzésmunka Gomes kezében volt” – vélekedett Ikonomidisz.

A továbbiakból kiderül, hogy a Videoton vezetősége minden bizonnyal tudatosan keresett olyan utódot, aki hasonló taktikai elképzelésekkel bír, mint Paulo Sousa.

„Modern és pozitív gondolkodású edző, és egyértelműen a portugál iskolát követi.. Letámadás félpályán, egyérintős játék, és egész biztosan nagy szerepet kap nála a taktikai fegyelem. A portugál edzőkkel meglátásom szerint az egyetlen gond, hogy van egy specifikus, szigorúan felépített játékuk, amelynek tökéletes végrehajtásához idő kell – és ezt a játékot, bármennyire hatékony is, nem mindig szeretik a drukkerek. A Jesualdo Ferreira, Gomes duón kívül a legjobb példa erre Leonardo Jardim, az Olympiakosz volt edzője: veretlen volt hazai porondon, az európai kupában is menetelt, és mégis menesztették, mert a szurkolók nem szerették azt, amit láttak a csapattól.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik