Pécsen nagyon nagy a baj, és senki sem tudott róla!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2013.12.27. 16:51
null
Nehéz helyzetben a pécsi piros-feketék (Fotó: Mirkó István)
Amint arról beszámoltunk, a Pécsi MFC tulajdonosa, Matyi Dezső ma délután váratlanul bejelentette, hogy január 1-től kiszáll a klub finanszírozásából. A Nemzeti Sport Online megtudta, annyira váratlan volt a bejelentés, hogy még a közvetlen munkatársak is annak pillanatában értesültek róla, ahogy a klubban ötszázaléknyi részesedéssel rendelkező pécsi önkormányzat is.

„Utoljára még a csapat megerősítéséről egyeztettünk Matyi Dezső tulajdonossal, aki ma reggel nyolc óra harminckor hívott, hogy ráérek-e, mert Budapesten sajtótájékoztatót fog tartani – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak Feleki Attila, a PMFC ügyvezetője. – Ma délután 14 órakor, a sajtótájékoztatón értesültem én is Matyi Dezső döntéséről, amelynek az a lényege, hogy bár egyelőre ő marad a tulajdonos, január 1-től egyetlen forinttal sem támogatja a klubot."

A PÉCSI POLGÁRMESTERI KABINETIRODA KÖZLEMÉNYE

„Váratlanul ért minket Matyi Dezső mai bejelentése, miszerint január elsejétől távozik az NB I-es pécsi futballcsapattól, erről ugyanis semmiféle előzetes jelzést, tájékoztatást nem kaptunk tőle, mi is csak a sajtóból értesültünk a döntéséről. Ez a tény annál is inkább meglepő, mivel két héttel ezelőtt Páva Zsolt polgármesterrel történt személyes egyeztetése során, amikor a további tervek is szóba kerültek, Matyi Dezső egyetlen szóval sem említette ilyen irányú szándékát.

Bár Pécs városának szinte csak jelképes, néhány százalékos tulajdonrésze van a klubot működtető PMFC Sport Kft.-ben, számos kérdésre várjuk a választ Matyi Dezsőtől, és elvártuk volna, hogy előzetesen tájékoztassa a várost terveiről és kilépési szándékáról.

Szeretnénk tudni – többek között –, hogy mi a szándéka a cégben lévő többségi tulajdonrészével. Eladja, átruházza, elajándékozza, netán ő maga hoz befektetőt a részére? Szeretnénk tudni azt is, bejelentése és annak következményei hogyan érintik a jelenleg is fennálló, a PMFC-pályára és -ingatlanra vonatkozó 50 éves bérleti megállapodást, illetve mi lesz a jelenleg is érvényben lévő számos szerződéssel és kötelezettséggel. Szeretnénk tudni, pontosan hogyan is áll a cég, vannak-e tartozásai, hitelei, milyen és mennyire átlátható a gazdálkodása.

Nem szeretnénk semmiféle felelőtlen ígéretet tenni a csapattal és a klubot működtető céggel kapcsolatban, ezért haladéktalanul egyeztetéseket kezdeményezünk az érintett felekkel, hogy mielőbb megismerhessük hivatalos álláspontjaikat."

„Ami a klub működését illeti: az előző fél évben egy nagyon komoly racionalizálást hajtottunk végre minden téren, a minél hatékonyabb, önfenntartóbb működés érdekében. Az azonban nyilvánvaló, hogy teljesen nem tud önfenntartóvá válni a klub, nulla forint külső forrásból ezt nem lehet megoldani. Egy nagyon hosszú egyeztetési folyamatnak nézünk elébe, le kell ülni az önkormányzattal, a beszállítókkal, de mindenekelőtt a klub alkalmazottaival. Az első egyeztetések után, január elsejétől talán már okosabbak leszünk. Eddig a tavaszi szezont terveztük, innentől viszont már az életben maradás forgatókönyvét kellene elkészítenem, nagyjából egy hét alatt" – fogalmazott Feleki Attila.

Arra is kíváncsiak voltunk, egyáltalán ki folytatja majd le az egyeztetéseket: ő mint ügyvezető – egyben a Kozármisleny NB II-es labdarúgócsapatának elnöke – marad-e a fedélzeten, illetve elképzelhetőnek tartja-e, hogy átmenetileg saját tőkével szálljon be a fennmaradás biztosítása érdekében.

„Én társadalmi munkában végzem a feladatomat, de nem tartanám elegánsnak, ha a kapitány elsők között hagyná el a hajót, és nem is gondolkodom ezen, amíg a klubnál dolgozó emberek, a munkatársaim, a játékosok bizalommal vannak felém. Az biztos, hogy anyagilag nem tudom vállalni a klub finanszírozását, de mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy valamilyen megoldást találjunk és a jelenlegi szezont biztosan be tudjuk fejezni. Az viszont nem kérdés, hogy olyan intézkedéseknek kell következniük, melyek fájni fognak" – fogalmazott Feleki.

A sportvezető elmondta, azért is nagyon sötét a jövőkép, mert Baranya megyében még a megnyert TAO-s pályázatok finanszírozásához is nagyon nehezen találnak cégeket, vagyis nincs a láthatáron olyan befektető, aki át tudná vállalni a klub működtetését. Az önkormányzat pedig az elmúlt két évben 20-20 millió forinttal támogatta a klubot Feleki elmondása szerint. Ennek fényében erősen kérdéses, anyagilag a városvezetés tud-e szerepet vállalni az NB I-ben jelenleg 7. helyen álló egyesület megmentésében.

Kerestük a klubban öt százalék tulajdonrésszel bíró pécsi önkormányzat képviselőit is, és azt a tájékoztatást kaptuk, hogy közleményben reagálnak a kialakult helyzetre (a közleményt keretes írásunkban olvashatja). Annyit megtudtunk, hogy a városvezetés is csak ma értesült Matyi Dezső szándékáról; két hete volt egy egyeztetés a sportvezetővel aktuális ügyekről, de akkor meg sem említette, hogy mire készül. Információink szerint a klub sajtóosztálya is ma délelőtt kapta meg a feladatot Matyi Dezsőtől, hogy 14 órára hívjon össze egy sajtótájékoztatót, de annak témájáról a tulajdonos nem adott felvilágosítást. Vagyis rajta kívül senki, sem a játékosok, sem a többi klubalkalmazott nem tudott a készülő változásokról.

Matyi Dezső 2007-es érkezése óta nem ez az első furcsa történet a PMFC-nél, tavaly például azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy előbb menesztette, majd visszavette, aztán pedig ismét elküldte Supka Attila vezetőedzőt. Hat év alatt pedig még nem fordult elő, hogy egy tréner több mint egy naptári évig irányíthassa a csapatot – a Lőrincz Emil, Márton Gábor kettős lehetne az első ilyen. Informátoraink szerint a száz legtehetősebb magyar között számon tartott, többek között az Alexandra Könyvkiadót és a Matias Borászatot is működtető üzletember valóban sok pénzt költött a pécsi labdarúgásra (saját bevallása szerint ez az összeg már 2012 januárjában meghaladta az egymilliárd forintot), ám a jelek szerint az igazán átütő eredmény elmarad, a Matyi-éra lezárul Pécsen. Nagy kérdés, hogyan tovább...

„HAZUDTAK!” – MATYI DEZSŐ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA VÁGATLANUL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik