Paulo Sousa tudja, ennél több kell a Graz ellen

Vágólapra másolva!
2011.07.09. 08:49
null
Paulo Sousa tétmeccsen először irányíthatta a Videotont (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
A Videoton tegnap 1–0-ra győzött a Szuperkupáért rendezett találkozón Kecskeméten. A fehérváriak játéka ugyan még nem volt szuper, ezt a tétmeccsen most debütáló vezetőedző, Paulo Sousa is elismerte, a szakember ugyanakkor hangsúlyozta, nyerő típusú labdarúgói vannak, amit bizonyít, hogy Lipták Zoltán kiállítását követően tíz emberrel tudták megszerezni a mérkőzést eldöntő gólt.

„Természetesen nagyon boldog vagyok. Már csak azért is, mert sokkal könnyebb úgy fejlődnie egy csapatnak, hogy közben nyer. Láttam néhány gondot a mérkőzés közben, ahhoz tehát, hogy a Graz ellen ugyancsak sikeresek legyünk, a most látottnál bizony jobb teljesítményt kell nyújtanunk” – kezdte értékelését a Kecskemét 1–0-s legyőzése után a Videoton kispadján tétmeccsen a Szuperkupában debütáló új vezetőedző, Paulo Sousa.

„Játékosaim ezúttal nem egy esetben rosszul döntöttek, ezért saját magunkat hoztuk nehéz helyzetbe – ismerte el a szakember, aki játékosai küzdeni tudását emelte ki. – Tíz emberrel is remekül helytálltak labdarúgóim. Nyerő típusú játékosok alkotják keretünket, olyanok, akik mindent megtesznek a győzelemért. Rendkívül fontos volt, hogy megnyerjük a Szuperkupát – szívből remélem, hogy nem ez lesz az utolsó trófea.”

A portugál mester reálisan értékelte a látottakat, tisztában vele, hogy a Sturm elleni jövő heti BL-selejtezőn ennél sokkal több kell, ugyanakkor mindenképp dicséretet érdemel, hogy a Videoton annak ellenére is megnyerte a Szuperkupát, hogy igazán nem játszott jól, ráadásul a hajrában tíz emberrel döntötte el a meccset a fehérvári csapat.

Hosszas elemzésbe az első meccs után ugyan még nem érdemes bocsátkozni, de az már látszik, hogy Paulo Sousa elsősorban a Mezey György által kitaposott úton építgeti tovább a Videotont, hasonló szerkezetben lépett pályára a csapat, mint az előző idényben, és akik Mezey Györgynél alapembernek számítottak, azokra a jelek szerint Sousa is épít majd. A kivételt talán Mladen Bozsovics jelentheti, a montenegrói kapus ugyanis meglepetésre nem került a kezdőcsapatba, illetve Walter érkezésével hosszú távon Polonkai Attila a kispadra szorulhat, tegnap is csere volt, igaz, a szünetben beállt, és a második félidőt már végigjátszotta.

Ami magát a játékot illeti, túlzottan is defenzívnek tűnt a Videoton középpályája. Nikola Mitrovics, Sándor György és Elek Ákos is precíz, megbízható iparos, de kevéssé várhatóak tőlük olyan váratlan húzások, mint André Alvestől, aki egy tőle már megszokott egyéni alakítással döntötte el a Szuperkupa sorsát. Ennek némileg ellentmond ugyan, hogy a Videoton egyik legnagyobb helyzetét tegnap éppen Elek hagyta ki, de azt az egy szólót leszámítva a fehérvári középpályások a kapu közelébe sem kerültek, sem középen, sem a szélen.

Kicsit úgy tűnik, hogy hiányzik a Videotonból egy Foxi-szintű kreatív támadó középpályás, aki amellett, hogy képes megjátszani Alvest, önmaga is bátran vállalkozik betörésekkel, lövésekkel.

A SZUPERKUPA-DÖNTŐ ÖSSZEFOGLALÓJA

A Kecskemétnek volt Foxija, de nem volt olyan játékosa, aki gólt lőjön, pedig a közép-afrikai futballista többször is jó labdával szolgálta ki a társakat. A KTE vezetőedzője, Tomiszlav Szivics is elsősorban a gólt hiányolta csapata játékából.

„Labdarúgóimat minden dicséreti megilleti. Jól játszottunk, és azt gondolom, a meccs színvonalát sem érheti kritika, elvégre mindkét csapat odatette magát. Ilyen azonban a futball, míg mi kihagytunk három-négy gólhelyzetet is, André Alves megvillant, és eldöntötte a Szuperkupa sorsát – fogalmazott a szakember. – Örülök, hogy nem összevissza, hanem fegyelmezetten játszottunk. Az első félidőben még valóban visszafogottak voltunk, de nem mehettünk neki a Videotonnak, mert azonnal büntetett volna.”

Szivics tehát a fegyelmezettséget emelte ki, amire a jövő heti, Aktobe elleni El-selejtezőn is szüksége lesz csapatának. A szerb szakember abban bízhat, hogy ezt a védekezést meg tudja ismételni a csapata a kazahok ellen, és ha a húzódás miatt az első félidőben lecserélt Tököli Attila játszani tud, talán gólok sem maradnak el.

Összességében mindkét edző elégedett lehet a látottakkal a jövő heti nemzetközi kupaforduló előtt, bár az is egyértelmű, hogy a tegnapinál mindkét csapatnak többet kell nyújtania a sikerért.

HOGYAN TELJESÍTETTEK A VIDI-ÚJONCOK?

Álvaro Brachi: a spanyol jobb oldali védő kissé megilletődötten kezdte a mérkőzést, de ekkor is hasznosan tette a dolgát, rendre megelőzte embereit. Azután jelentkezett egy szép szabadrúgással és néhány felfutással, egy alkalommal viszont Sindou Dosso csúnyán lefejelte őt az ötösön. A második félidőben Foxi lövésénél hihetetlen bravúrral mentett, becsúszva. A mérkőzésen remekül pótolta a nyáron eladott Marko Andjicsot, ha így folytatja, nem csap rossz vásárt vele a Videoton. A védelem legjobbja volt.

Héctor Sánchez: a spanyol balhátvéd egy alkalommal igen rosszul helyezkedett, még az első félidőben, de aztán ő is belelendült, többször vállalkozott felfutásra, párszor még középen is felbukkant. Az első játékrészt egy szép mentéssel fejezte be, a másodikat pedig kis híján egy gólpasszal kezdte, ugyanis egy jó ötvenméteres indítással ugratta ki André Alvest, aki azonban nem élt a lehetőséggel. Később főleg a védekezésre koncentrált a találkozón egy kecskemétit pimaszul "felbőröző" spanyol fiú, sikerrel. A legvégén érdekes körülmények között tüntette el a gólhelyzetben lévő Foxit, de megúszta. Nem lógott ki a csapatból.

Walter Fernández: a Barcelona neveltje sem brillírozott eleinte, többször szabálytalankodott és akadt néhány rossz passza; de az kiderült szép lassan, hogy kezdi érezni az összjátékot André Alvesszel. A 72. percben cserélte le őt Paulo Sousa, összességében nem bizonyította be ezen a találkozón a támadó, hogy erősödött volna vele a magyar bajnok. Gyorsaságára lehet majd alapozni.

Nikola Mitrovics: nem csoda, hogy annyira sajnálják a szerb játékmester távozását Újpesten, mert ma is remekül fogta össze társait, mindemellett keményen harcolt a középpályán, ha éppen az kellett; mindeközben több kiváló passzal szolgálta ki a csatárokat. Reklamálásért kapott sárga lapja és az a tény, hogy ötpercekre eltűnt a mezőnyben, rávilágít gyengéire is – ennek ellenére kiváló karmestere lesz személyében a székesfehérvári csapatnak.

ÍGY LÁTTÁK A FŐSZEREPLŐK

EMLÉKEZTETŐ – SZUPERKUPA-DÖNTŐ, 2011
KECSKEMÉTI TE-ERECO–VIDEOTON FC 0–1 (0–0)
Gól: André Alves (83.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik