PÓR KÁROLY
PÓR KÁROLY
2018.02.08 12:04 Frissítve: 2018.02.08 12:03

„Örökké fradista maradok” – de váltania kellett az U-válogatottnak

A labdarúgó NB I február 24-i, tavaszi rajtjára hangolva januárban már jelentkeztünk a három újpesti játékos pályaívét összegző, „Újpesti esély” című minisorozatunkkal, ezúttal pedig egy Ferencvárosban nevelkedő, de az NB I-ben Balmazújvárosban bizonyító középpályás történetével ismerkedhetünk meg. Haris Attila tavaly júniusban érzelmekben gazdag posztban búcsúzott el nevelőklubjától, a Ferencvárostól, ősszel pedig ő játszotta a legtöbbet a teljes NB I-ben a 20 éves vagy annál fiatalabb játékosok közül Horváth Ferenc együttesében.

Haris Attila a Balmazújváros szerelésében kedvenc klubja, a Ferencváros ellen (Fotó: balmazfoci.hu)

– Az úgynevezett fiatalszabály által is kedvezményezett, 1997-es születésű korosztályból 1339 perccel ön töltötte a legtöbb időt a pályán az NB I őszi szezonjában. Hogyan értékeli az első fél évét?
– Miután folyamatosan megkaptam a bizalmat, úgy érzem, jónak mondható – válaszolt a Nemzeti Sport Online kérdésére Haris Attila, aki a múlt hónapban töltötte be a 21. életévét. –   Nyilván ebben az említett szabály is támogatott, de persze meg is kellett küzdenem a helyemért. Ennek a szabálynak az egyik haszonélvezői szerintem az utánpótlás-válogatottak, mert jóval több, NB I-es rutinnal rendelkező játékos szerepelhet az U-válogatottakban, mint korábban. Alighanem az én esetemben is közrejátszott az NB I-es szereplés abban, hogy hosszabb szünet után újra utánpótlás-válogatott lettem. A saját teljesítményemre visszatérve, nem az számít, hogy én mit gondolok, hanem, hogy az edzőm hogyan értékel. Én azért dolgozom, hogy a csapattal együtt fokozatosan fejlődjek, egyre magasabb szintre jussak, egyre jobb mutatókat érjek el. De a helyemért minden edzésen újra és újra meg kell dolgoznom, senkinek sincs bérelt helye a csapatban.

– Az előző idényben a Ferencváros kölcsönjátékosaként az NB II-es Soroksárban futballozott. Mekkora ugrást jelentett a másodosztály után az élvonal?
– A fő különbséget abban érzem, hogy az NB I-ben úgyszólván játszósabb a futball, sokkal több a terület a játékra. Az NB II-ben mindenki a labda körül tömörül. Vagyis bizonyos szempontból talán még könnyebb is az élvonalban játszani, ott kitűnni. Persze az iram az nagyobb, de szerencsére sikerült felvennem a tempót.

„Mindig is a klub csodálója maradok" – fogalmazott tavaly nyáron a közösségi oldalán, amikor távozott nevelőegyesületétől, a Ferencvárostól. Ritkán olvashatunk ilyen érzelemgazdag „búcsúlevelet" (lásd a cikkünk alján), kiváltképp egy olyan játékostól, akinek azért kellett váltania, hogy az NB I-ben bizonyíthasson, miután az első csapatban nem lett volna számára hely.    
– Az az üzenetből is kitűnhetett, mélyen érintett a váltás, szerettem a Ferencváros labdarúgója lenni. Ugyanakkor pluszmotivációt jelentett, hogy a Fradinak is meg tudjam mutatni, NB I-es futballista vagyok. Úgy érzem, eddig jól sült el a váltás.

 NÉVJEGY
 Haris Attila
 Született: 1997. 1.23., Szolnok
 Klubjai: Ferencváros, Soroksár (kölcsönben), Balmazújváros
 NB I-es meccs/gól: 17/2 (Balmazújváros: 16/2, FTC: 1/–)
 Válogatottság: U18, U19, U21

– A posztjában ezt is írta: „Meg fogom mutatni hogy igenis vagyok Fradi-szintű játékos, és vissza akarok oda kerülni." Erre lát reális esélyt?
– Csak azt tudom, hogy ha egyszer hívna a klub, nem kellene sokat gondolkodnom a lehetőségen. Attól, hogy eljöttem, fradista voltam és maradok is. Egy Szolnok melletti községből származom, Szajolról. Tizenegy évesen egy próbajáték után kerültem fel a Ferencvároshoz, azóta a népligeti edzőközpont volt az otthonom, ott is laktam, ott lett belőlem valaki. 2015-ben a Ferencvárosban mutatkoztam be az NB I-ben, de utána már nem kaptam lehetőséget az élvonalban. A Fradinak köszönhetem, hogy idáig eljuthattam, a Fradiból lettem utánpótlás-válogatott is. Viszont míg az U19-ben még csapatkapitány is voltam, utána, amikor az NB II-ben játszottam, kicsit elfelejtettek, ami persze valahol érthető is. A váltással az is volt a célom, hogy újra visszakerülhessek a válogatottba. Ősszel a Ciprus elleni meccsem jól sikerült (Haris lőtte a második gólt a 2–0-ra megnyert meccsen – a szerző), így most azt tűztem ki magam elé, hogy a Balmazújvárossal szeretnék benn maradni az NB I-ben, az U21-es válogatottal pedig az Eb-részvétel kiharcolása lebeg a szemünk előtt. A múlttal már nem foglalkozom, előretekintek.

– Egyik említett célja sem éppen könnyű feladat, lévén, hogy a Balmazújváros például jelenleg kieső helyen áll az NB I-ben…
– Újonc csapatként nem volt rossz őszünk, de a tabella mutatja, hogy még többre lesz szükség a cél eléréséhez. Fokozatosan fejlődünk, a téli felkészülés alapján úgy érzem, már most jobbak vagyunk, mint az ősszel.  
        
– Huszonegy éves. Utánpótlás-válogatott, de az NB I-ben jelenleg a bennmaradásért küzd csapatával. Mennyire nehéz ebben a helyzetben magára irányítani a figyelmet, hogy aztán magasabb szinten, akár erősebb bajnokságban is bizonyíthasson?  
– Egy fiatal labdarúgó számára az NB I nem végállomás. Viszont az előrelépéshez mindenben lehet és kell is fejlődni. Legfőképp talán dinamikában és agresszivitásban. Viszont a bajnoki meccsekből csak azt lehet „kivenni”, amit a hétközi edzéseken sok munkával beletett az ember. Ennek szellemében dolgozom.

Haris Attila tavaly nyári „búcsúlevele” (Forrás: Facebook)

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.18 23:16:53

Labdarúgó NB I DLUSZTUS IMRE

ALAPVONAL. A grund attól attól volt igazán hatékony, hogy az önfeledten, szeretetből játszó, így speciális játékintelligenciát és kiváló erőnlétet szerző gyerekek mellett, mögött állt egy mester, egy édesapa, aki tudott futballozni, netán maga is edző volt.

2018.02.17 12:51:38

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A zöld-fehérek hazai pályán már három góllal vezettek a Domzale ellen, de a végén kétszer is betaláltak a szlovénok.

2018.02.17 00:18:27

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Ereje teljében lévő jó külföldi játékos nem szerződik hozzánk.

2018.02.15 08:37:15

Labdarúgó NB I BORSI GERGELY

„Mi is beszéltünk már róla, hogy jó úton járunk, s ha így folytatjuk, meglesz az eredménye.”

2018.02.14 23:07:20

Labdarúgó NB I SINKOVICS GÁBOR

ALAPVONAL. A futball, mint valami irányjelző bója a tengeren, mutatta neki az idő múlását. Nem úgy gondolt vissza a fiatalságára, hogy családi események, születésnapok jutottak eszébe, hanem a világbajnokságok kapcsán, például ahogy Farkas Jancsi kapásgólt lő a braziloknak…