Ördögi kör – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2019.01.06. 23:11

Heten vannak, de nem gonoszok, sőt bizonyos szempontból tisztelet jár nekik: az idei felkészülés kezdetére ennyien maradtak a Bp. Honvéd 2017-es bajnokcsapatának harmincas keretéből a kispestiek jelenlegi állományában. Másfél év alatt kámforrá vált az aranyérmes együttes, derül ki a 4. oldalon olvasható cikkből.

Nem vagyok meglepve. A piros-feketék 2017. május 27-én Eppel Márton góljával ki-ki mérkőzésen 1–0-ra legyőzték a Videotont. A csatár nevét azért írtam le, mert a 30-án megjelenő jegyzetünkben már az állt, a zuhanyhíradóban hallani, hogy a 16 találattal gólkirály eligazol az együttestől. Arra két napot sem kellett várni, már az utolsó bajnoki tudósításából megtudhattuk, hogy a tulajdonossal az anyagiakban egyezségre nem jutó Marco Rossi vezetőedző, továbbá Zsótér Donát, Hidi Patrik és Dusan Vasziljevics biztosan távozik.

Régen a bajnok úgy igyekezett a nemzetközi kupaidénynek nekivágni, hogy lehetőleg nem vált meg a legjobbjaitól, sőt, ha lehetett, erősített. Manapság – kis túlzással – nagyobb a gond egy bajnoki cím megnyerésével, mint az öröm. Illetve az öröm pillanatnyi, az érintettek a kasszához fáradnak, majd mindenki a saját sorsát kovácsolja. Ördögi kör ez. A lejárt szerződésű futballista eligazol, mert mikor kaphat több pénzt, ha nem amikor aranyérmet szerzett?! A szerződésben állóért a tulajdonos kérhet nagyobb kivásárlási összeget, mondván, bajnokcsapat játékosáról van szó. A maga szempontjából mindenkinek igaza van – ez főleg azt jelenti, hogy a felek igyekeznek megragadni a legjobb anyagi lehetőséget –, csak éppen mintha a csapat sikkadna el; ha nem teljesen, akkor is megsínyli. Értem én a játékost, a tulajdonost is, ráadásul a futballvilág teljesen elüzletiesedett, hovatovább az a normális, ha az együttes egyik napról a másikra kicserélődik. Lehet, hogy a kupaindulók esetében ennek az is az oka, hogy a vezetők nem látnak esélyt a csoportkörbe kerülésre, a honi labdarúgás szereplőinek az azonnali lehetőségek csábítóbbak. A szurkoló csak kapkodja a fejét, egy év, míg megtanulja a neveket, aztán kezdődik minden újra. Így aztán lehet kötődni…

Emlékeznek még Erik van der Meerre? Ő jött Marco Rossi helyére, de 2017 decemberében már Supka Attila dirigált. Ha nincs a holland tréner, talán dobogóra áll a címvédő. Persze nem biztos, hogy ez fontos. Azért ha elolvassák a kámforrá lettek névsorát, maguk elé dünnyöghetik: milyen jó kis Honvédot lehetne belőlük összeállítani. Azt is gyanítom, néhányan jobban is éreznék magukat Kispesten, mint ott, ahol most vannak. A szurkolókról nem is beszélve.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik