Nikolics Európa-rekorder! A DVTK és az otthon kapott hármasok

Vágólapra másolva!
2014.10.27. 17:22
null
Nikolics a gólját ünnepli – egy hosszú sprint után távolról talált be az üresen hagyott paksi kapuba (Fotó: Korponai Tamás)<br />
Nikolics Nemanja egymás után 12 élvonalbeli bajnokin szerzett gólt, amivel toronymagas Európa-csúcs birtokosa a még élő gólsorozatokat tekintve. A DVSC és a Ferencváros több rekordot is átírt a két csapat vasárnapi összecsapásán. Tomiszlav Szivics, a DVTK vezetőedzője a hétvégén kiemelte, hogy a 0–3 az ő terepe, de azért mi találtunk olyan meccset, amikor nem sikerült neki az egyenlítés. Rekordok, legek, érdekességek az NB I 12. fordulója után.

EURÓPA ÉLÉN NIKOLICS NEMANJA: AZ ARANYLABDÁS CRISTIANO RONALDÓT IS MEGELŐZI

Egyedülálló sorozatot mondhat magáénak a Videoton magyar válogatott támadója, a hétvégén a Paks ellen is gólt szerző Nikolics Nemanja. A székesfehérváriak 26 éves csatára zsinórban tizenkét bajnoki mérkőzésen is betalált az ellenfelek kapujába. Nikolics ebben a szezonban tizenegy bajnoki mérkőzésen lépett pályára (csak a bajnok DVSC-Teva elleni, 2–1-re elveszített találkozón nem játszott), ezeken 13 gólt szerzett és két gólpasszt adott, ám a 2013–2014-es szezon utolsó meccsét is góllal zárta (a DVTK ellen). A Nemzeti Sport Online végignézte Európa élvonalbeli bajnokságait, és kiderült, ebben a tekintetben a fehérvári támadóé a leghosszabb, még élő sorozat Európában.

Az aranylabdás portugál Cristiano Ronaldo 16 bajnoki gólnál jár már ebben a szezonban, ezt sorozatban nyolc meccsen érte el. A Real Madrid sztárja legutóbb a 2014. május 7-én, a Real Valladolid ellen maradt gólképtelen bajnoki mérkőzésen (ez volt az utolsó találkozó az előző szezonban, amelyen pályára lépett). Érdekesség, hogy Ronaldo a Valladolid elleni bajnoki előtt is nyolcmérkőzéses gólsorozatnál járt a Primera Divisiónban.

Szintén nyolcmérkőzéses sorozatot mondhat magáénak Chris Venables (13 bajnokin 11 gól) is a walesi élvonalban, ám ő legutóbb nem talált be, így biztosan nem dönti meg Nikolics sorozatát.

Nikolics távoli gólja

EURÓPAI GÓLSOROZATOK A SZEZONBAN
1. Nikolics Nemanja (Videoton): 12 bajnoki mérkőzéses sorozat (14 gól) – még élő
2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid): 8 bajnoki mérkőzéses sorozat (16 gól) – még élő
3. Chris Venables (Aberystwyth – walesi) 8 bajnoki mérkőzéses sorozat (9 gól) – már nem élő

SOROZATOK A DVSC–FTC KAPCSÁN

A forduló egyik rangadója, a DVSC-Teva–Ferencváros (2–2) meccs kapcsán több érdekes sorozatot, annak folytatását vagy éppen megszakadását jegyezhettük fel.

A 12. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Balogh J. (Nyíregyháza) 4 – Botka (Kecskemét) 4, Juhász R. (Videoton) 4,
Völgyi (Győri ETO) 5 –Szakály P. (DVSC-Teva) 5, Pölöskei Zs. (MTK) 5, Márkvárt (Pécsi MFC) 5
Böőr (Dunaújváros) 5, Bardhi (Újpest) 4 – Orosz (Dunaújváros) 5, Kenesei K. (Lombard Pápa) 5
A forduló játékvezetője: Kassai Viktor (9) (Videoton–MVM-Paks) – Ring György, Berettyán Péter, Solymosi Amdrás, Gaál Gyöngyi.
A nevek után az osztályzatokat tüntettük.

A Fradi 2003. május 30. után játszott ismét döntetlent a DVSC vendégeként az NB I-ben. Azt követően hét debreceni siker következett, majd 2013. május 26-án nyert a Ferencváros (3–2-re), ezután viszont újra debreceni győzelem következett (2013. augusztus 8. 4–1).

A Fradi sorozatban az ötödik idegenbeli bajnokiján tudott gólt szerezni (eddig csak az augusztusi pápai meccsen nem talált be vendégként), viszont egymás után negyedik alkalommal nem tudott nyerni vendégként (három vereség után ikszelt). Hét idegenbeli mérkőzésén hét pontot szerzett. Ha most is kikapott volna a Fradi, akkor 2011 óta nem látott rossz idegenbeli szériába kerül, akkor ötször kapott ki egymás után vendégként.

A zöld-fehérek Debrecenben negyedik alkalommal kerültek hátrányba ebben az idényben (korábban a DVTK, az Újpest és az MTK vendégeként is), de először sikerült a hátrány után pontot szerezniük, viszont továbbra sem tudnak fordítani.

DVSC–FTC 2–2

A 10. fordulót követően már idéztük azt a statisztikát, mely szerint a Fradi addigi tíz kapott góljából hat szélről középre lőtt labdából született. Debrecenben az első hazai gól előtt ismét szélről érkezett a labda: Lázár Pál beadását az üresen érkező Varga József fejelte a kapuba. A Fradi így már hét szélső akció utáni kapott gólnál jár, ebből a támadás irányát nézve öt alkalommal jobbról, kétszer balról érkezett a labda.

Azért érdekes ez, mert a Fradinak jól fejelő, magas belső védői vannak, míg a 175 centis Vargának nem a fejjáték az erőssége. A tegnapi meccsig gólt is csak egyet szerzett ebben a bajnoki idényben a védekező középpályás, még a 10. fordulóban a Honvéd ellen, de azt sem fejjel (viszont akkor is Lázártól kapta a labdát), összesen pedig ez volt a negyedik gólja a 110. élvonalbeli meccsén (forrás: hlsz.hu).

A vasárnapi meccsig ebben a szezonban Debrecenben lejátszott hat NB I-es bajnokiban egyvalami közös: mindig csak az egyik mérkőző fél szerzett gólt. A Loki hármat megnyert a meccsek közül, kettőt elvesztett, a KTE-vel pedig ikszelt. A sorozat most megszakadt, hiszen a Fradi is betalált, a DVSC pedig másodszor játszott otthon döntetlent.

Kondás Elemér csapata egymás után az ötödik tétmeccsén maradt veretlen. Az új stadionban viszont először nem tudott két szerzett góllal bajnokit nyerni a Loki.

A Fradi ellen a második hazai gólt jegyző Szakály Péter 2014-ben először talált bajnoki mérkőzésen a kapuba. Legutóbb 2013. november 23-án a Bozsik Stadionban, hazai pályán pedig november 9-én, a Puskás Akadémia ellen talált a kapuba. A vendégeknek vezetést szerző Ugrai Roland 2009. augusztus 14-én élete első NB I-es gólját is Debrecenben lőtte, de akkor a Haladással 2–1-re kikapott az Oláh Gábor utcai stadionban.

KÜLÖNLEGES MECCS DIÓSGYŐRBEN – EXTRÁKKAL

A forduló legkülönlegesebb mérkőzése a Diósgyőr–Dunaújváros találkozó volt. A vendég DPASE a 14. percben – William Alves kiállítása után –emberelőnybe került, majd az első félidő közepéig három gólt szerzett, így 3–0-ra vezetett. A szünet után azonban a tíz emberrel játszó DVTK egyenlített, 3–3 lett a vége.

DVTK–Dunaújváros 3–3

Ez volt a szezon második leggólgazdagabb mérkőzése, csak a 6. fordulóban rendezett Győri ETO–Dunaújváros meccsen (4–3) esett több gól, hét. Az újvárosiak azon a találkozón is három gólt szereztek idegenben, mégis kikaptak, most egy fokkal jobb volt a helyzet, hiszen legalább begyűjtöttek egy pontot. Egy hónapon belül másodszor fordult elő a Dunaújvárossal, hogy tekintélyesnek tűnő előnyt adott le az együttes, a 9. fordulóban Felcsúton 2–0-s vezetés után 3–2-re kapott ki.

Ebben a szezonban hazai pályán először kapott három gólt a DVTK (a korábbi meccseken a diósgyőri stadionban legfeljebb egyszer kapitulált a piros-fehérek védelme), az előző bajnokságban – akkor is Tomiszlav Szivics irányításával – viszont három olyan otthoni fellépése is volt, amelyen legalább háromszor megzörrent a hálója. Akkor mind a három esetben vereség lett a vége a sok kapott gólnak, a Pakstól 4–0-ra, a Ferencvárostól 4–1-re, míg a Puskás AFC-től 3–2-re kapott ki a DVTK. (Szivics ezt nem említette a szombati meccs után, amikor arról beszélt, hogy a 0–3 az ő terepe, igaz, ezek közül csak a Paks ellen mutatott 0–3-at is az eredményjelző.)

Most viszont sikerült pontot szereznie a három kapott gól ellenére – ráadásul embehátrányban futballozva egyenlített a gárda.

Ebben a szezonban a DVTK az első csapat, amely háromgólos hátrányból egyenlíteni tud. Az előző kiírásban nem volt olyan mérkőzés, amelyen valamelyik fél ekkora hátrányból pontot szerzett volna, sőt csupán egyetlen olyan meccs volt, amelyen mind a két csapat három gólig jutott: az Újpest–Puskás AFC találkozó 3–3-ra végződött, azon az összecsapáson egyébként a lila-fehérek 1–3-ról egalizáltak. Legutóbb 2013 tavaszán jegyezhettünk fel háromgólos hátrányból való egyenlítést, sőt akkor fordítást is: az április 26-i Győri ETO–Paks találkozón a hazaiak Völgyi Dániel, Marek Strestík és Djordje Kamber góljával az első félidőben 3–0-ra vezettek, ám a vendég paksiak a szünet után Bartha László, Lázok János, Eppel Márton és Könyves Norbert találatával megfordították az állást, és 4–3-ra győztek. A paksiak kispadján ugyanúgy Tomiszlav Szivics ült, mint most a 0–3-ról egyenlítő diósgyőriekén.

Fentebb már említettük, hogy a hétvégén több mint hetvenöt percen keresztül tíz emberrel futballozva mentett pontot a Diósgyőr. A diósgyőriek számára nem ismeretlen „jelenség" az emberhátrányban való játék. A 2. fordulóban, Újpesten negyedórán keresztül kilenc emberrel voltak, mégis pontot szereztek (1–1). A 8. fordulóban, otthon a Honvéd ellen a 16. percben kiállították a kapusukat, Antal Botondot, sőt az első félidőben 1–0-s hátrányba is kerültek, mégsem roppantak össze, hanem a szünet után fordítottak (2–1). A DPASE elleni meccsük volt ebben a szezonban a harmadik, amelyen emberhátrányban játszottak, és ezt sem veszítették el – úgy tűnik, mentálisan és erőnlétileg is rendben van a társaság. Erre következtethetünk abból is, hogy a DVTK több mérkőzést is az utolsó percekben szerzett góllal döntött el vagy hozott vissza vesztett állásból. Odahaza a Kecskemét és a Honvéd ellen győztes gólt szerzett a csapat a hajrában (mind a két mérkőzést 2–1-re nyerte meg), míg a Debrecen és a Dunaújváros ellen egyenlített a lefújás előtt néhány perccel.

Végezetül említsük meg, hogy azért is különleges volt a DVTK–DPASE mérkőzés, mert mind a hat gól rögzített szituációból esett: az első találat büntetőből, míg a következő öt szögletrúgás után. Az előző szezonban nem volt olyan meccs, amelyen hat gól is rögzített helyzetből született volna, öt volt a maximum: a 7. fordulóban, a Kecskemét–Pécs találkozó (2–5) hét góljából öt esett ilyen helyzetből (egy büntetőből, kettő szabadrúgásból, egy szöglet és egy bedobás után).

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A legszebb gólnak Nyilasi Tibor a Sport Tv Harmadik félidő című műsorában Szakály Péter gólját választotta.

A hét gólpassza a nyíregyházi Koller Krisztiáné, aki már-már a Real sztárját, Gareth Bale-t idézte, amikor az oldalvonalat elhagyva vágtatott el a szélen. Számára nehezítő körülmény volt, hogy a partjelző is le kellett futnia és még az újpestiek tébláboló védőjét, Jonathan Herist is szerelnie kellett, de mindkettőt megoldotta, beadásából pedig Pekár László gólt szerzett.

Bale hasonló gólja

A hét legnagyobb kimaradt helyzete az újpesti Litauszki Róberté, aki három lépésre a jobb oldali kapufától eltalálta a bal oldali kapufát.

A hét védése nálunk Hegedüs Lajosé. Az MTK kapusa a Puskás Akadémia ellen a levegőben úszva ütötte ki a bal felső elől Polonkai Attila jó harmincméteres löketét.

A hét összjátéka Pölöskei Zsolté. Az MTK középpályása Kanta József kiváló bal oldali szabadrúgásából lőtt szép gólt. Ebben az idényben ez volt a második bajnoki találata, mindkétszer Kanta passzából. Összesen 10 gólt szerzett eddig az NB I-ben, ebből hatszor Kanta passzából.

A hét labdaátvétele a kispesti Prosser Dánielé, aki oxival pörgette maga elé a labdát, majd lőtt, de a kísérletet hárította a kecskeméti Tomás Tujvel.

A hét egyik nagy visszatérője Nikházi Márk, aki a szezont még a DVTK-ban kezdte, ezúttal viszont már dunaújvárosi színekben talált be Diósgyőrben. Méghozzá egy szöglet után, ami azért érdekes, mert az előző fordulóban egy szabadrúgásra érkezett középen, és akkor azt mondta, rögzített helyzet után először talált be – most már a második is megvan. A másik nagy visszatérő a győri Völgyi Dániel, aki öt meccs után először játszott a Győri ETO-ban, a Haladás ellen gólpasszt és gólt is jegyzett, utóbbit szögletből!

A hét folytatódó sorozata (a már említett Nikolics-gólszéria mellett) az MTK-é, a kék-fehérek egymás után a hetedik bajnokijukat nyerték meg, legutóbbi 20 NB I-es meccsükből pedig 17-szer hagyták el győztesen a pályát. A hét megszakadó szériája pedig a Lombardé: a pápaiak 730 perc után szereztek gólt, és rögtön győztek is Pécsen.

A hét furcsa esete Felcsúton történt. A tavasszal átadott Pancho Arénában egy szög állt ki a pályából…

A szög

A hét edzőkeringője Kispesten. A Honvédnál vasárnap kinevezett Csábi József egy héttel ezelőtt még a Nyíregyházát irányította, de a Puskás Akadémiától elszenvedett vereséget követően távozott a 11 forduló után a tabellán 14. helyen álló klubtól. Helyét Mátyus János – Csábihoz hasonlóan szintén futballozott Kispesten is – vette át, aki a szezont még Pápán kezdte. Csábival az újonc Nyíregyháza kétszer nyert ebben az idényben az NB I-ben (két döntetlen és hét vereség mellett), először éppen a Honvéd vendégeként a 3. fordulóban, 1–0-ra. Azóta még egy edzőváltás történt, Véber György három éven belül, Pápa és Mezőkövesd után Pécsről is idő előtt távozott. (Szombaton azt mondta a szurkolók kapcsán, akik szerint miatta gyengélkedik a csapat, hogy ezt majd a tulajdonos eldönti – Matyi Dezső hétfőn döntött...)

LABDARÚGÓ NB I, 12. FORDULÓ
Időpont
Mérkőzés (Tv)
JátékvezetőNézőszám
Október 24., péntek
19.00
Újpest–Nyíregyháza 3–2Erdős József
1 200
Október 25., szombat
14.00Puskás Akadémia FC–MTK Budapest 0–1 Pintér Csaba
1 477
16.00
Kecskeméti TE–Budapest Honvéd 1–0 Farkas Ádám 983
18.00
Pécsi MFC–Lombard Pápa 1–2 Iványi Zoltán
589
18.00
Diósgyőri VTK–Dunaújváros PASE 3–3Andó-Szabó Sándor
3 170
20.00Videoton–MVM-Paks 2–0
Kassai Viktor
1 883
Október 26., vasárnap
16.30
Debreceni VSC-Teva–Ferencváros 2–2Szabó Zsolt
8 157
18.30
Szombathelyi Haladás–Győri ETO FC 0–2Vad II István
1 630
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik