BORBOLA BENCE 2018.11.06 11:30 Frissítve: 2018.11.06 11:31

Nemzetközi alakulat – 37 országból érkeztek légiósok az NB I-be

A magyar labdarúgó-bajnokság élvonalába harminchét országból érkeztek futballisták, a legtöbben közülük csatárként vethetők be – a fizetések, az infrastruktúra és hazánk szépsége is vonzó a játékosoknak. A Nemzeti Sport összeállítása.

Az uruguayi Fernando Gorriarán és a magyar-brazil Lucas (11) harca (Fotó: Koncz György)

 

Lehet ízlelgetni a számot.

114!

Se több, se kevesebb... Hogy ez sok vagy éppen kevés, ki-ki döntse el maga. A magunk részéről soknak találjuk, ha figyelembe vesszük, hogy az NB I-ben évek óta tizenkét csapat küzd egymással, könnyed fejszámolással megállapítható, a klubok igyekeznek kihasználni az egyesületenként tízfős limitet (9.5). A magyar élvonalban futballozó légiósokat sokszor, sokféleképpen próbáltuk már elemezni, ezúttal a legapróbb részletekig elmerülve vettük őket górcső alá.

Hányan érkeztek Afrikából? Ki van legrégebb óta Magyarországon? Mely posztokra hozunk külföldről leginkább játékosokat? Hány légiós volt tíz évvel ezelőtt hazánkban?

Ezekre mind-mind megkerestük a választ.

Predrag Bosnjak kilenc éve érkezett hozzánk (Fotó: Meder István)

 

A SZERBEKET LEHETETLEN LETASZÍTANI A TRÓNRÓL

A dobogón Szerbia, Ukrajna és Szlovákia.

E három nemzet adja a legtöbb játékost a most futó idényben az NB I-be. Ez önmagában nem hordoz semmi meglepetést, hiszen miután hazánk a Kárpát-medence közepén terül el, érthető, ha a menedzserek a szomszédos országokból zúdítják ránk leginkább a „portékájukat”.

Azon sem lehet meglepődni, hogy a szerbek továbbra is elárasztják az országot. A tendencia évek óta tart, az elmúlt tizenöt évben egyszer sem indult útjára úgy labda az NB I-ben, hogy ne a szerb futballisták lettek volna többségben a mezőnyben. Az idén tizennyolcan vannak, ám korábban, amikor tizenhat csapat küzdött az élvonalban, előfordult, hogy harmincnyolcan (!) keresték nálunk a kenyérre valót.

Manapság az ukránok is megsokasodtak: míg tíz éve mindössze hárman voltak, ma már tizenöten futballoznak Kisvárdától Szombathelyig, és akkor itt vannak még a szlovákok Tomás Tujveltől kezdve Erik Cikoson keresztül egészen Karol Mészárosig.

„Az utóbbi időben tényleg felerősödött az ukrán vonal, arrafelé sok a gond, szívesen jönnek hozzánk. Az, hogy a szerbek évek óta a legtöbben vannak, a földrajzi közelségnek is köszönhető. Volt olyan ügyfelem, aki két ajánlat között őrlődött, végül az döntött, hogy Magyarországról három óra alatt odahaza van, míg a másik helyről repülőre kellett volna ülnie, így a félnapos utazásokat spórolta meg. Ezek igenis fontos tényezők a labdarúgóknál” – mondta Georgi Attila menedzser, aki többek között Enisz Bardit hozta Újpestre, majd segítette tovább a spanyol élvonalbeli Levante együtteséhez.


Ivan Petrjak (jobbra) az egyik legértékesebb légiósunk (Fotó: Földi Imre)

 

A SZLOGEN: BUDAPEST, BUDAPEST, TE CSODÁS!

Spanyolország, Dánia, Ecuador, Montenegró, Guinea, Ghána, Koszovó, Svájc, Niger, a Zöld-foki Köztársaság, Bulgária, Argentína, Kamerun, Portugália, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Görögország, Olaszország, Belgium egy-egy labdarúgót ad az NB I-nek – és a nyár óta Kjartan Finnbogason személyében immár izlandi (válogatott) futballistánk is van. Más kérdés, hogy a Ferencvárosban eddig nemigen váltotta meg a világot.

„Az NB I sokkal vonzóbb, mint öt esztendővel ezelőtt – folytatta az ügynök. – Szívesen jönnek hozzánk, nyilván a pénz az elsődleges, de az infrastruktúra, az új stadionok is fontos tényezők. No és Magyarország mellett szól az is, hogy eddig bárkit hoztam ide, egyszerűen imádta az országot. Szerettek itt élni, rajongtak Budapestért, és továbbvitték hazánk jó hírét.”

A magyar élvonalban a helyieken kívül harminchét (!) országból vannak futballisták. Érdekes azt is megfigyelni, hogy a légiósok között a csatárok vannak a legtöbben, huszonhatan, míg középhátvédből is akad bőven, tizenkilenc külföldi belső védő játszik nálunk. Ebből akár arra is következtethetnénk, hogy ez a kettő leginkább a hiányposzt az NB I-ben.

De vajon miért választják Magyarországot?

A ferencvárosi Ivan Petrjak kölcsönbe érkezett hozzánk, és nem tagadja, jókora bizonytalanság volt benne, mielőtt aláírta volna a szerződését.

„Pozitívan csalódtam, Magyarország nagyszerű hely. Megmondom őszintén, sokkal jobb, mint amire számítottam. Ezt a hétköznapi életre és a futballra is értem. Amikor felvetődött, hogy a magyar élvonalba jöhetek, nem tagadom, elgondolkodtam... Sőt, komoly fenntartásaim voltak az átigazolással kapcsolatban. Magyar első osztály? Aligha lehet magas a színvonal. Minek menjek oda, ha nem tudok fejlődni? Nos, alig három hónapja vagyok itt, de a véleményem teljesen megváltozott.”

Az apró termetű ukrán szélsőt elmondása szerint a Ferencvárosnál nagyszerű körülmények fogadták, a stadion, az edzőpályák mind kifogástalanok. A mérkőzések is megfelelő iramúak, és noha eleinte azt hitte, elég az is, ha gyorsan fut, nos, az NB I-ben azért futballozni is kell.

Filip Pajovics nemcsak jól véd, már magyarul is beszél (Fotó: Szabó Miklós)

 

VAN, AKI MÁR MAGYAR NYELVEN AD INTERJÚT

A szerbek közül Filip Pajovics az egyik, aki nagyon régóta Magyarországon futballozik. Annak idején eszébe sem jutott, hogy miután 2011-ben a Videotonhoz szerződött, hét esztendővel később még mindig az NB I-ben véd. Pedig így történt.

Vajon ő hogyan látja a légiósok szemével hazánkat?

„A családtagjaimmal együtt nagyon megszerettük az országot – mondta a kapus, aki ma már az Újpest futballistája. – A kislányunk is itt született, alig múlt féléves... Nem véletlen, hogy egyre több turista érkezik Magyarországra, rendkívül szép ország, Budapest pedig egyenesen gyönyörű.”

De mi a helyzet a magyar nyelvvel? Filip Pajovics azon futballisták közé tartozik, aki vette a fáradtságot, és elsajátította a nyelvünket.

„Az öltözőben magyarul beszélek a többiekkel. Nekem természetes volt, hogy megtanulom a nyelvüket. A nyelvekkel egyébként meglehetősen jól boldogulok, a szerb, a magyar és az angol mellett spanyolul is beszélek. Annak idején alig mertem megszólalni, ma már magyarul is tudok interjút adni. Olaszul is szeretnék megtanulni, de ez még a jövő zenéje.”

Összességében megállapíthatjuk, hogy továbbra is sok a légiós a magyar élvonalban, sok az olyan futballista, aki egyáltalán nem húzóembere csapatának. Ám az is igaz, a magyar klubok, ha igazi (világ)sztárokat egyelőre nem is, hazájuk válogatottjában szereplő, hozzánk nem levezetni érkező futballistákat már igenis képesek idecsábítani – például a Mol Vidi FC a negyvenszeres bolgár válogatott Georgi Milanovot.

Az MTK-s Jevhen Szelin (balra) az ukrán légió tagja (Fotó: Török Attila)

 

BETÖMKÖDIK A LYUKAKAT
(interjú Szabados Gábor sportközgazdásszal)

– A tizenkét csapatos NB I-ben nem kevesebb mint száztizennégy légiósnak jut hely. Sok ez, vagy ma már ez normális szám?
– Ha megnézzük, hány légiós van az angol élvonalban vagy éppen Cipruson, akkor ez még nem is sok... Mindenre lehet találni példát és ellenpéldát, azt gondolom, a magyar futball adottságainak ez a szám nagyjából megfelel. Olyanok próbálunk lenni, mint kicsiben a lengyel bajnokság, idehozunk légiósokat, hogy aztán megfelelő haszonnal továbbértékesítsük őket. A lengyelek ma már fontos összekötő kapcsot jelentenek a topligák és az alacsonyabban jegyzett bajnokságok között, s ahogy látom, mi is erre törekszünk.

– Minőségileg javult a felhozatal?
– Talán igen. Topfutballistákat továbbra sem tudunk idecsábítani, de az anyagi helyzet nyomán jó játékosokat már igen. Az utóbbi időben sok olyan légiós érkezett, akit tényleg érdemes volt átigazolni. Ha van két azonos képességű futballista, az egyik magyar, a másik szerb, utóbbi a piacon kétszer annyit ér, mint a mi fiunk. Egyszerűen azért, mert ilyen az országimázs. Amikor a közelmúltban autót vettünk, a feleségemnek csak annyit mondtam, nekem mindegy mit veszünk, csak német legyen. Mert én azokban bízom meg. A nyugati klubok sem akarnak mellényúlni. A magyar futball mint márka nagyon le lett építve.

– De mi lesz így a fiatalokkal? Azért nem játszanak, mert nincs nekik hely, vagy mert ehhez a gyengébb színvonalhoz sem képesek felnőni?
– Azt gondolom, az utóbbi. A tehetség mindig utat tör magának. Gondolhatja, a magyar klubok vezetői is szívesebben tennének be helyi fiatalokat, mint a világ másik végéről idehozott labdarúgókat. A „fiatalszabály” jól megmutatta, néhányan nem azért játszottak, mert ott volt a helyük, hanem mert így szólt a szabály. Azért sok a légiós, mert a magyar fiatalok nem tudják betölteni az üresen maradt helyeket. A légiósokkal az általuk üresen hagyott lyukakat tömködik be.

Djordje Kamber (Fotó: Tumbász Hédi)
TÍZ ÉVE ITT JÁTSZIK
Nem most volt... Djordje Kamber a bosnyák Zeljeznicartól 2008-ban tette át Miskolcra a székhelyét. Az akkor még fiatal középpályás fel s alá zakatolt a Diósgyőr szerelésében (is), azóta pedig megfordult Zalaegerszegen, Győrben, s most Kispesten futballozik. Nem mellékesen azóta magyar állampolgár lett, a több mint tíz év alatt az ETO és a Honvéd játékosaként is nyert bajnokságot.
Érdekesség, a mostani mezőnyből nála is korábban, 2005. július 30-án mutatkozott be az NB I-ben André Alves. A brazil csatár Ciprus, az Egyesült Arab Emírségek és Görögország érintésével igazolt idén nyáron vissza Magyarországra – 34 évesen Mezőkövesden próbál villantani valamit a tudásából. 

A brazil André Alves (középen) jól ismeri hazánkat
KÉTMILLIÓ EURÓ A CSÚCS
Ivan Petrjak beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az Andrij Sevcsenko által irányított ukrán válogatottba is meghívott apró termetű szélső remek igazolásnak tűnik, gólpasszaival, góljaival máris bizonyította, különleges tehetség, olyan, akiből nem sok szaladgál az NB I-ben. A zöld-fehérek bánhatják, hogy csupán kölcsönbe érkezett a Sahtar Donecktől.
A másik kétmillió eurót érő futballista a székesfehérvári Armin Hodzic a transfermarkt.de internetes portál szerint.
Armin Hodzic (Fotó: Tumbász Hédi)
 
 
 
2020.06.02 21:12:49

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Oda lehet érni itthonról a csúcsra magyar futballedzőként.

2020.06.02 15:42:53

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A góllövőlista vezetője 9-es osztályzatot kapott. Az NS szerint Iványi Zoltán tévedett Diósgyőrben.

2020.06.01 21:21:35

Labdarúgó NB I VOLESZÁK GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Többször is egy fatörzs mögött megbújva toporgott…

2020.06.01 17:12:20

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

A majd' hét év után búcsúzó tréner exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak: elképzelhetetlennek tartja az NB II-es Újpestet.