HIRDETÉS
HIRDETÉS
KÁNTOR BARNABÁS 2016.02.10 15:19 Frissítve: 2016.02.10 17:34

„Németh nagy név volt Liverpoolban”; újra Gera ellen debütálhat az angol

Nathan Eccleston, a 25 éves Liverpool-nevelésű támadó szombaton léphet először pályára a labdarúgó NB I-ben. Új klubja, a Békéscsaba a Ferencvárost fogadja, az angol játékos pedig a Nemzeti Sport Online-tól tudta meg, hogy miként a Premier League-ben, a magyar élvonalban is úgy debütálhat, hogy az ellenfél csapatában ott lesz Gera Zoltán. Eccleston az NSO-nak elmondta azt is, hogyan került Békéscsabára, mi a véleménye új csapattársairól, Németh Krisztiánról, valamint hogy milyen kifejezést tanult már meg magyarul.

HIRDETÉS

 

Eccleston (balra) a Premier League-ben a Gera Zoltánt csereként bevető Fulham ellen debütált a Liverpoolban (Fotó: Action Images)

Milyenek az első benyomásai Békéscsabáról és Magyarországról?
– Csupa pozitív élménnyel gazdagodtam – kezdte Nathan Eccleston. – Miután megérkeztem Magyarországra, először egy felkészülési meccsen néztem meg a Békéscsabát, utána elkezdtem edzeni, majd magam is pályára léptem, és Törökországba már a csapattal tartottam. Egyelőre a legtöbb időmet a hotelban töltöm, de akikkel találkoztam, nagyon kedvesek voltak, örömmel fogadtak itt.

FRADI-VÁRÁS A VIHARSAROKBAN
A Nemzeti Sport Online a héten a Viharsarokban járt. A Békéscsaba–Ferencváros mérkőzést három cikkel vezetjük fel. A második részben az FTC korábbi középpályásával, a jelenleg Gyulán székelő Szeged 2011 sportigazgatójaként dolgozó Adem Kapiccsal beszélgetünk, aki összehasonlítja a Fradi legutóbbi bajnokcsapatát Thomas Doll együttesével.   

Hogy tetszik a csapat?
– Jól látszik, hogy most nincs túl nagy önbizalmuk a játékosoknak. A felkészülési találkozók során azonban megmutattuk, tudunk jól futballozni. Ha megfelelő lesz a hozzáállásunk és szervezettek leszünk, jönnek az eredmények is.


Ismerte korábban Zoran Szpisljak vezetőedzőt?
Nem, az ügynököm kapcsolatban áll Vaskó Tamással, valamint ismeri Zorant is Angliából. Megtudta, hogy szüksége van egy támadóra, így kerültem ide.

Hosszú utat járt be, mielőtt Békéscsabán kötött ki.
Hat és fél éven át futballoztam Liverpoolban, a Premier League-ben is pályára léptem. Kétezer-tizenkettőben kerültem a Blackpoolhoz, két szezont töltöttem el a Championshipben szereplő együttesnél, de kölcsönben játszottam a harmadosztályban is. Skóciában a Partick Thistle és a Kilmarnock játékosa voltam, az előző fél évet pedig kihagytam. Volt lehetőségem Thaiföldön vagy Ausztráliában futballozni, de nem akartam olyan messzire menni, szeretnék Európában maradni, jobban szem előtt lenni.

Angliában volt magyar csapattársa?
– Németh Krisztián, aki néhány évvel idősebb nálam, felettem játszott két korosztállyal, majd a tartalékoknál volt, amikor én még az utánpótlásban. Előbb együtt edzettünk, majd volt, hogy meccsen is játszottam vele. Németh Krisztián nagy név volt a Liverpoolnál. Meglepődtem, hogy tétmeccsen nem lépett pályára az első csapatban, mert nagyon sokra tartották a klubnál. Rajta kívül Adorján Krisztián volt csapattársam egy éven át.

 SZPISLJAK ECCLESTONRÓL
„Nem tipikus angol játékos, mert fiatalként külföldi trénerei voltak. Már az is nagy szó, hogy az ilyen kaliberű játékosok nem csak legyintenek a magyar hívásra. Ismerve a skót vagy épp az angol futballt, illetve hozzávéve, milyen szakemberek ajánlották, nem kérdés, hogy van benne annyi, amennyi magas szintre is elég. Korábbi csapatainál nem olyan stílusban játszott, ami neki fekszik. Angliában nagyobb szerepet kapnak a test test elleni ütközések, miközben ő inkább technikás futballt játszó labdarúgó.”

Zoran Szpisljak szerint nem feküdt önnek az Angliában és Skóciában tapasztalt, fizikailag erős futball, itt több lehetősége lesz megmutatni technikai tudását.
– Így igaz. Amikor megérkeztem, beszélgettünk angliai pályafutásomról. A Liverpool utánpótlásában azt tanították, játsszuk a futballt, passzal hozzuk ki hátulról a labdát. Nagyon szerettem ezt, jól is ment. Arra ugyanakkor kevesebb energiát fordítottunk, hogy fizikailag is megfelelően felkészüljünk, így a fejeléseknél, szereléseknél nem teljesítettem olyan jól. Angliában a felnőtteknél hátrányban voltam, úgy tűnik, az a stílus nem feküdt nekem, ezért nem sikerült gyökeret eresztenem.

Békéscsabán lehetősége nyílik rá, hogy a saját stílusában futballozzon?
– Igen, ebben bízom. Azokon a meccsek, amiket láttam – vagy amelyeken pályára is léptem – mindenképpen így volt. A csapatból mindenki szeret futballozni, szereti, ha nála van a labda és meg tudja játszani. Remélem, hamar be tudok épülni ebbe a játékrendbe és a csapat hasznára válok.

Eccleston egyelőre főleg a hotelban tölti az idejét (Fotó: Komjáti Kata)

Pályára lépett a Premier League-ben is, de nem tudott megragadni ott. Csalódott emiatt?
– Egyáltalán nem vagyok csalódott. Áldásnak tekintek minden lehetőséget, amit az élet kínál nekem. Mindegy, hogy Angliában, Skóciában vagy éppen Magyarországon vagyok. Ha van benned szenvedély a labdarúgás iránt, minden egyes lehetőséget meg kell ragadnod, hogy futballozhass. A szigetországban nem sikerült megmaradnom, úgy éreztem, új kihívásra van szükségem.

Visszakerülhet még az angol élvonalba?
– Minden futballista erről álmodozik, természetesen még én sem adtam fel ezt a vágyamat. Megtapasztaltam, milyen érzés azon a szinten játszani, jó lenne újra. De mint mondtam, profi labdarúgónak lenni áldás…

– …mert az a munkája, amit a legjobban szeret csinálni.
Pontosan! Azért fizetnek, hogy focizzak. Ez áldás. Mindent megteszek azért, hogy jobb legyek és ezzel segítsem a csapatot.

 KUPAMECCS – ECCLESTON NÉLKÜL
 A Békéscsaba a Kozármislennyel játszik a Magyar Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén. Eccleston ezen a találkozón azonban még biztosan nem léphet pályára, abban ugyanakkor reménykedik,  hogy szombatig megérkezik a játékengedélye.

A pálya melyik részén érzi a legjobban magát?
– Az eredeti posztom szélső, de úgy érzem, csatárként is megállom a helyem. A támadósor bármelyik posztján bevethető vagyok. Három meccsen játszottam eddig, az egyik találkozón csatárkettőst alkottunk Ezequiel Calventével, aki kiválóan bánik a labdával, intelligens futballista. A bal oldalon Busi (Nathan Eccleston a Buksi becenévre hallgató Laczkó Zsoltra gondolt – a szerk.) játszott, aki tapasztalt játékos, kiváló labdákat adott. De nemcsak ők, az egész csapat pozitív benyomást tett rám.

Szombaton a Ferencváros érkezik Békéscsabára. Mit tud erről a klubról és a magyar labdarúgásról?
– Őszinte leszek, nem sokat. Néhány videót láttam már a YouTube-on, Ha jól tudom, szombaton a listavezető jön hozzánk, amely az egyik, ha nem a legnagyobb klub Magyarországon. Sok szurkolóra számítunk. Nem félünk tőlük, tizenegy a tizenegy ellen játszunk majd, a pályán lényegtelen lesz, hogy az első játszik az utolsóval, bármi megtörténhet.

Visszatérve Angliára, van még magyar játékos, akit ismer onnan?
Tudom, hogy a Liverpoolnak most magyar kapusa van, Bogdán Ádám. Rajta kívül Király Gábort ismertem, ő igazi legenda! Az első Premier League-meccsemen a Fulham ellen játszottunk, akkor az ellenfél csapatában ott volt Gera Zoltán is.

Akkor a szombati hasonló alkalom lehet…
– Miért?

Mert ő ma a szombati ellenfelük, a Ferencváros játékosa.
– Tényleg? Hűha, ezt nem is tudtam! Remélem, ismét ellene debütálhatok.

Ezen a meccsen debütált Eccleston (Gera gólpassza 0:53-tól) 

Van már olyan szó, amit tud magyarul?
– Van, de azt hiszem, azt nem lenne szabad kiejtenem… Elég csúnya kifejezés. Azon kívül a köszönést már megtanultam, ha az öltözőbe lépek tudom azt mondani, hogy „Sziasztok!”.

Meddig tervez Békéscsabán?
– Rendszeres játéklehetőséghez jutnék. Szeretném, hogy jól menjen a játék, gólokkal, gólpasszokkal segíteném a csapatot. A szerződésem egyelőre fél évre, a bajnokság végéig szól. Meglátjuk, a szezon végén hogyan értékeli a teljesítményemet a klub és hogy érzem magam itt. Ha sikerül benn maradnunk és élvezem itt a futballt, lehet, hogy maradok.

MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK

18.00: Ferencváros–Videoton (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.00: Békéscsaba–Kozármisleny (NB III)
18.00: Újpest–Tiszaújváros (NB III) 

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.20 00:47:15

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Tehát minden eldőlt, és minden megtörténhet.

2018.05.19 14:48:26

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT

Nem bírt a címvédővel a Ferencváros, a forduló győztese a három pontot szerző fehérvári csapat.

2018.05.19 13:17:48

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

Szinte végig vezetett Kuttor Attila csapata • A Puskás Hegedűs János révén csak a hajrában tudott szépíteni.

2018.05.19 13:34:35

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS

A forduló előtt sereghajtó Balmaz 65 perc alatt lerendezte a tartalékos megyei riválist.

HIRDETÉS
HIRDETÉS