Nem vágyódom el innen sehová – Doll a hamburgi pletykákról

Vágólapra másolva!
2018.03.16. 08:16
null
Doll tudja, hogy a Puskás Akadémia ellen a zöld-fehérek a favoritok, de… (Fotó: Koncz György)
Thomas Doll, a labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros német vezetőedzője tudja, hogy papírformával a boltban sem lehet fizetni, a hamburgi pletykákkal nem foglalkozik, és mindig örömmel találkozik a szövetségi kapitánnyal, Georges Leekensszel.

 

– Hogyan értékeli a Ferencváros tavaszi rajtját? A Honvédot és a Balmazújvárost is öt gólt szerezve győzték le, ám a két meccs között becsúszott egy vereség a Diósgyőrtől, így a Videoton a vesztett pontok alapján utolérte csapatát.
Nagyon jó téli félkészülés után magabiztosan nyertünk meg két hazai mérkőzést, ám nem lehetünk teljesen elégedettek, mert mindhárom pontot otthagytuk Debrecenben a Diósgyőr ellen – mondta Thomas Doll a Nemzeti Sportnak. – Nem játszottunk jól aznap, de azért vagyok bosszús, mert ha nem is fog ki jó napot egy csapat, döntetlent olyankor is el lehetne érni.

MOUTARI: HASZNÁLT A FEJMOSÁS
A nemzeti ünnep miatt ezúttal csütörtök helyett szerdán megtartott szokásos FTC-sajtótájékoztatón ott volt Amadou Moutari, a zöld-fehérek nigeri középpályása is, akit a bajnoki versenyfutásról, a magyar futballról és az itteni életéről kérdeztünk.

„Nagyon szoros lesz a küzdelem a Videotonnal a bajnoki címért, de bízom benne, hogy mi jövünk ki győztesen a versenyfutásból – mondta lapunknak a 24 éves játékos. – Két fontos dolog kell ehhez: mindennap tökéletes edzésen legyünk túl, s hogy végig egységes csapat maradjunk. A Diósgyőr elleni meccsünk sajnos nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, de használt az edzői fejmosás, és a Balmazújváros ellen bizonyítottuk, hogy továbbra is jók vagyunk. Egy éve és két hónapja vagyok Magyarországon, eddig minden nagyon tetszik, barátságosak az emberek, a klubnál pedig családias a hangulat, öröm itt lenni.”

Tizenegy forduló van hátra a bajnokságból, fej fej mellett haladnak a Videotonnal. Érez bármilyen lelkiállapot-változást a csapatán a hajrához közeledve?
Egyáltalán nem foglalkozunk ilyesmivel, nem tartjuk számon, hány forduló van hátra a bajnokságból. Tudom, hogy már elcsépelten hangzik, nem is szabad, hogy sablonossá váljon, mégis igaz, mindig csak az előttünk álló meccsre gondolunk, arra koncentrálunk minden erőnkkel, hogy azt megnyerjük. Az edzéseken mindenki nagyon odateszi magát, arra törekszik, hogy bekerüljön a csapatba, és pillanatnyilag kiváló a játékosok mentalitása. Hazai pályán nagyon jók vagyunk, örülök neki, hogy megint hazai mérkőzés következik, bízhatunk benne, hogy győzelemmel tudunk elmenni a válogatott mérkőzések miatti kéthetes szünetre.

A szombati bajnokin a Puskás Akadémia lép fel a Groupama Arénában, és bár a felcsútiak a vártnál gyengébben kezdték a tavaszt, nem tart attól, hogy a kiesés réme miatt veszélyessé válnak? Ráadásul ebben az idényben kétszer találkoztak már velük, és mind a kétszer egy-egyes döntetlennel végződött a találkozójuk.
Ha a megfelelő hozzáállással és alázattal futballozunk, jó eredményt érhetünk el. Természetes, hogy azok a csapatok, amelyek a bennmaradásért küzdenek, mindig nagyon keményen megharcolnak minden pontért. A papírforma szerint mi vagyunk a mérkőzés esélyesei, de… Ha a papírformával bemegy az ember az üzletbe, semmit sem tud vele vásárolni. Egységes csapatként kell játszanunk a Puskás Akadémia ellen, csak akkor nyerhetünk.

Pintér Attila, a PAFC vezetőedzője a napokban arról panaszkodott, hogy a legtöbb idegenlégiósának a hozzáállásával nem elégedett. Ön hogyan tudja megteremteni az öltözőben a hazai és a külföldi labdarúgók között az egyensúlyt?
Szerencsére sok jó mentalitású játékosunk van, a magyarok és az idegenlégiósok között is kiváló karakterű labdarúgókat irányíthatok. Senki sem akarja azt érzékeltetni a többiekkel, hogy ő lenne a sztár, mindenki végzi a munkáját, remek személyes kapcsolat van a játékosok között. A nap végén mindig a futballista teljesítménye számít, nem az, hogy milyen a nemzetisége.

Nem kívánok feltenni egy régi lemezt, de a német sajtó megint arról ír, hogy a válságban lévő Hamburgnál ön az egyik jelölt a vezetőedzői posztra. Nem azt kérdezem, hogy elhagyja-e a Ferencvárost, mert ezek a hírek eddig rendre „kacsának” bizonyultak, de ön szerint miért kerül szóba újra és újra a neve a Hamburgnál?
Ha egy edző valahol jól végzi a munkáját, és eközben még közismerten szoros személyes kapcsolata is fűzi vagy fűzte egy csapathoz, gyakran előfordul, hogy elkezdik a nevét emlegetni annál a klubnál. Nekem mindez visszajelzés arról, hogy jó munkát végzek, de semmi több. Ha jól megy egy csapatnak a játék, forog az edző neve, és gyakori, hogy az olyan szorult helyzetben lévő együtteseknél, mint most a Hamburg, megszépülnek a régi emlékek. Korábban előfordult már, hogy konkrétan érdeklődtek irántam Hamburgból, ezúttal viszont nem keresett senki, én is csak az újságokban olvastam róla. Kitűnő csapatnál dolgozom most, nagy örömömet lelem a munkámban, sokat köszönhetek a Ferencvárosnak – hiszem, ez fordítva is igaz –, nem vágyódom el innen sehová.

– Georges Leekens szövetségi kapitány korábban azt mondta, hogy minden NB I-es csapat vezetőedzőjével egyeztetni kíván: találkoztak már?
Igen, többször is találkoztunk, nem is lakunk messze egymástól. Nagyon tapasztalt szakember, úgy gondolom, sokat tud a magyar válogatottnak segíteni. Nagyon nyitott, közvetlen személyiség, várom már az újabb találkozónkat.

Adott neki esetleg tanácsokat?
Nem, inkább véleményt cseréltünk. Noha én már négy éve itt élek, jobban ismerem a magyar futballt és a mentalitást, tanácsot azért nem adtam neki, inkább csak informális beszélgetés volt. Öreg róka ő már a szakmában, magától is tudja, mit kell tennie.

NB I, 2017–2018, 23. FORDULÓ
MÁRCIUS 17., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Debreceni VSC–MezőkövesdDebrecen, Nagyerdei StadionSzőts Gergely
17.00: Vasas–Diósgyőri VTK Budapest, Szusza Ferenc StadionBognár Tamás
17.00: Paks–Újpest FC
Paks, Városi Stadion
Kassai Viktor
17.00: Videoton–Balmazújváros (Tv: M4 Sport)Felcsút, Pancho ArénaFarkas Ádám
17.00: Bp. Honvéd–Haladás
Budapest, Bozsik József StadionIványi Zoltán
19.30: Ferencváros–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama ArénaPintér Csaba
TABELLA •TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 22 14 5 3 49–21 +28 47
2. Videoton FC 21 13 5 3 47–24 +23 44
3. Debreceni VSC 22 9 5 8 35–27 +8 32
4. Újpest FC 22 8 8 6 31–29 +2 32
5. Paksi FC 22 8 7 7 32–32 0 31
6. Diósgyőri VTK 22 8 4 10 36–37 –1 28
7. Budapest Honvéd 21 8 4 9 34–37 –3 28
8. Puskás Akadémia FC 22 6 7 9 27–34 –7 25
9. Vasas FC 22 7 3 12 27–43 –16 24
10. Szombathelyi Haladás 22 7 2 13 23–36 –13 23
11. Balmazújváros 22 5 8 9 26–33 –7 23
12. Mezőkövesd Zsóry FC 22 5 8 9 25–39 –14 23
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik