Nem kell mindent nulláról újraépíteni! – Fernando bízik önmagában

Vágólapra másolva!
2018.04.25. 10:11
null
Egy irányba kell húzniuk: az első edzés amolyan ismerkedő jellegű gyakorlás volt (Fotó: Földi Imre)
A DVTK új vezetőedzője, a klub korábbi spanyol légiósa, Fernando beszélt a támadófutball fontosságáról, de ő most azzal is elégedett lesz, ha a bentmaradást sikerül kiharcolnia a csapattal.

 

 

Fernando Miguel Fernández Escribano
Született:1979. június 2., Málaga, Spanyolország
Nemzetisége: spanyol
Posztja: csatár
Klubcsapatai játékosként: Real Madrid (2000–2002), Valladolid (2000–2002, kölcsönben), Betis (2002–2008), Málaga (2008–2011), Diósgyőr (2012–2013)
Klubcsapatai edzőként: Centro de Deportes El Palo (2014–2015, 2016–2017), Diósgyőr (2018–)
Eredményei játékosként: Király-kupa-győztes (2005)

Bátor, elhivatott, akaratos – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illette a szurkoló és a szakma Bódog Tamást… Az ügy szépséghibája az, hogy az agyondicsért edzőt hétfőn menesztette a DVTK.

A klub nem ragadt le a váltás sokkjánál, hiszen órákkal a szakítást követően megnevezte az új vezetőedzőt, Fernandót (teljes nevén Fernando Miguel Fernández Escribanót), aki kedden sajtótájékoztatón mutatkozott be a klubnál.

„Egy perc alatt megállapodtunk – mondta a DVTK korábbi játékosa, a 38 éves spanyol szakember, majd utalt rá, hogy szó sem volt hetek óta a háttérben zajló tárgyalásokról. – A DVTK karrierem egyetlen külföldi klubja, a szívem egy darabja itt van, így az első hívó szóra jöttem. Nagyon jó a kapcsolatom a tulajdonossal, a szurkolókkal, emlékezetes időszakot töltöttem el itt játékosként. Amikor megkerestek, hogy szükség lenne rám, egy pillanatig nem gondolkodtam azon, hogy visszajöjjek-e vagy sem.”

Fernando a sajtótájékoztató előtt érkezett meg Magyarországra, a diósgyőriek kedvéért a Málaga U18-as gárdáját hagyta ott. A spanyol fiatalokkal két évet dolgozott, ahogy a klub másodosztályú fiókcsapatát, a CD El Palo együttesét is két évig irányította. Ha nem számítjuk az elismerésre méltó spanyol élvonalbeli tapasztalatát futballistaként, edzőként rutintalannak is nevezhetnénk, úgyhogy adódik a kérdés: mennyire tud segíteni korábbi klubjának a kiesés elkerüléséért folytatott harcban?

Fernando tudja, elsődleges feladata az lesz, hogy irányításával a Diósgyőr NB I-es maradjon (Fotó: Földi Imre)
Fernando tudja, elsődleges feladata az lesz, hogy irányításával a Diósgyőr NB I-es maradjon (Fotó: Földi Imre)

 

„Bízom a képességeimben, nem vagyok ideges, sőt, nagy örömmel vetem bele magam a munkába. A csapat legutóbbi öt mérkőzését láttam, de korábban is nyomon követtem a klub életét. Örülök, hogy hosszú távra szóló szerződést sikerült kötnünk, ez volt mindennek az alapja.”

Az edzővel fél plusz két évre állapodott meg a Diósgyőr, és a beszámolók szerint a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén is marad, tehát akkor sem távozna önszántából, ha a gárda kiesne a másodosztályba (az OTP Bank Liga 27. fordulója után a kilencedik DVTK-t két pont választja el a 11. Mezőkövesdtől), viszont sürgősen el kell kezdeni gyűjteni a pontokat. A spanyol mentalitásán semmi sem múlik, látszott, megvan a saját elképzelése, amit szeretne véghez vinni. Bódog Tamással ellentétben ő egyelőre nem kapta meg a vezetőedzői poszt mellé a szakmai igazgatóét is, így várhatóan sokkal kevésbé kell „szétforgácsolódnia”, végig az első csapattal foglalkozhat.

„Az előttünk álló hat mérkőzésre fókuszálunk, szeretnénk már szombaton, az Újpest ellen győztesen elhagyni a pályát, az helyreállítaná a játékosok önbizalmát és megfelelő alapot adna a folytatáshoz. Láttam biztató elemeket, nem kell mindent nulláról újraépíteni. Az a harci szellem, ami a Diósgyőrt mindig is jellemezte, most is itt van a játékosokban. Ehhez szeretném hozzátenni a saját tudásomat, ami remélhetőleg minél előbb eredményekkel is párosul.”

A spanyol vezetőedző nem egyedül érkezett a klubhoz, Antonio Munoz személyében olyan kollégát hozott magával, aki szinte a kezdetektől segíti a szakmai munkáját, s most is szerepet kap mellette, másodedzőként.

„Antonio a spanyol másodosztályban futballozott, de súlyos sérülés miatt félbeszakadt a karrierje. A Málaga akadémiáján is rengeteget segített nekem, remélem, a közös munkát itt is hatékonyan tudjuk folytatni. A profi stáb nagy segítséget jelent a vezetőedzőnek, és a klubnál minden adva van a megfelelő minőségű szakmai munkához. Ahogy megérkeztem, azonnal leültem a stábbal egyeztetni, s mostantól a játékosokra fókuszálok. Mi, edzők, igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a következő bajnokira megfelelően felkészüljünk.”

Fernando az elődjével, Bódog Tamással nem egyeztetett, ám a beszélgetés lehetőségét nem zárta ki.

A legfontosabb kérdés talán az, hogy a spanyol tréner irányítása alatt milyen játékot várhatnak el a szurkolók az együttestől, miben lesz észrevehető a változás.

„A futballfilozófiám alapja a támadás. Mindig a bátor játékot és a pályán uralkodni képes csapatokat szerettem, hosszabb távon ezt szeretném látni a Diósgyőrtől is. A legfontosabb azonban a jelen helyzetben a győzelem.”

A stáb marad

Bódog Tamás távozása nem jelent teljes stábcserét. Az új vezetőedző, Fernando mindössze egy szakembert hozott magával, Antonio Munozt, aki a másodedzője lesz. További változás, hogy Sütő Szilárd, aki a DVTK utánpótlásának volt a szakmai igazgatója, a jövőben szintén másodedzőként segíti a munkát. A két kapusedző, Andrusch József és Veréb György maradt, ahogy Dobos Attila erőnléti edző és a mérkőzéseket elemző csapattól kezdve a masszőr, a fizioterapeuta, a csapatorvos és a technikai vezető is folyatja a munkáját.

A teljes stáb: Fernando (vezetőedző), Sütő Szilárd (másodedző), Antonio Munoz (másodedző), Dobos Attila (erőnléti edző), Andrusch József (kapusedző), Veréb György (kapusedző), Vincze Richárd (mérkőzéselemző), Benczés Balázs (videoelemző), dr. Forgács Alfréd (csapatorvos), Hajba Ferenc (masszőr), Harsányi Sándor (masszőr), Fuhrmann Eszter (fizoterapeuta), Molnár Ákos (technikai vezető).

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik