„Nem az íróasztal mögül lehet megváltoztatni a magyar futballt”

Vágólapra másolva!
2018.09.06. 09:36
null
A Nyilasi Tibor (középen) vezette testület olyan, nyugaton bizonyító edzők véleményét is kikéri, mint Dárdai Pál és Lőw Zsolt
Az MLSZ elnöksége új szakmai bizottság megalakítása mellett döntött, amely a korábbinál nagyobb energiát szán a fejlődéshez szükséges javaslatok kidolgozására.

 

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége keddi határozatában új szakmai bizottságot állított fel, amelynek célja, hogy véleményével, valamint szakmai háttérmunkájával segítse a szövetség vezetőségének stratégiai döntéseit. A Nyilasi Tibor vezette testületben korábbi kapitányok mellett a Nyugat-Európában már bizonyító korosztály tagjai – így például Dárdai Pál és Lőw Zsolt – is helyet kaptak. Feladatuk, hogy elemezzék labdarúgásunk folyamatait és tapasztalatait, továbbá előkészítsék a döntéseket.

Szabics Imre, az osztrák válogatott szakmai stábjának tagja, Franco Foda szövetségi kapitány munkatársa röviden annyit mondott: természetesen mindig számíthat rá a magyar szövetség, ha a tanácsaira, meglátásaira és a tapasztalataira szükség lehet.

ÚJABB ÁTVILÁGÍTÁS
A Double Pass tanácsadó cég három évvel az első vizsgálata után az idén ismét megkezdte a kiemelt honi utánpótlás-nevelő műhelyek teljes körű átvilágítását, miközben a szövetség a professzionális utánpótlásképzés eredményének mérésére egy új, objektív és transzparens monitoring rendszert vezetett be, az úgynevezett produktivitási rendszert. A döntések eredményeként 2018-tól az akadémiák teljesítményalapú finanszírozása közvetlenül a produktivitáshoz van kötve.

„Ez korábban is így volt, ha az MLSZ keresett, rendelkezésre álltam, magától értetődik, hogyha tudok, szívesen segítek" – nyilatkozta lapunknak a korábbi 36-szoros válogatott támadó.

A szakmai bizottság az elnökség döntése értelmében intenzívebb formában végzi munkáját. A testület az új szakmai korszak megvalósítása érdekében a szükséges javaslatok kidolgozására a korábbinál nagyobb energiát szán. A testület teljes körűen áttekinti az utánpótlásképzés és versenyeztetés rendszerét, továbbá félévente értékeli az NB I-es bajnokság szakmai színvonalát, az MLSZ-sportigazgatóság teljesítményét, ideértve a szövetségi kapitány, a sportigazgató, az utánpótlás-szakágvezető, valamint az edzőképzési igazgató beszámolóját is.

A jelenleg testnevelő tanárként dolgozó Kovács Kálmán megtiszteltetésnek veszi, hogy elismert, profi szakemberek között kaphatott helyet a bizottságban.

„Egyértelmű, hogy az utánpótlás-nevelést, az iskolai futballt képviselem, és nem csak azért, mert ez a munkám – mondta a korábbi 56-szoros válogatott támadó. – Úgy gondolom, fajsúlyos véleményem van erről a témáról, és aligha mondok vele újat, ez az alapja annak, hogy a magyar labdarúgás csakugyan fejlődjön. Ezért is várom már, hogy elkezdjük a közös munkát, és mindenki hozzátegye a magáét."

Játékosként Belgiumban és Hollandiában szerzett tapasztalatot Fehér Csaba, aki meglepődve, de büszkén olvasta a levelet, amelyben értesítették, tagja lesz az új szakmai testületnek.

„Nagy megtiszteltetés a felkérés, ugyanakkor egyértelmű, hogy nem az íróasztal mögül lehet megváltani a világot és megváltoztatni a magyar futballt – húzta alá. – A főszereplők valójában azok, akik naponta ott vannak a pályákon, időt, energiát nem sajnálva dolgoznak a sportág jobbá tételéért. Az edzőké a főszerep, mi együtt pedig a háttérből segíthetjük őket. Lesz tehát miről beszélnünk és egyeztetnünk."

A korábbi szövetségi kapitány, Gellei Imre úgy fogalmazott: amit az elmúlt 33 esztendőben a futballtól kapott, azt a sok szépet, felejthetetlen emléket, most megpróbálja meghálálni, s viszonozni.

„Jelentős kihívásnak tartom, hogy tagja lehetek a bizottságnak, és olyan társak között dolgozhatok, akiket tisztelek, s akiket évek óta ismerek – mondta megkeresésünkkor. – Mondanom sem kell, hogy azok az edzői pályára kerülő fiatalok, akik majd ott ülnek velem együtt, egykor a játékosaim voltak. Gera Zoli, Lőw Zsolt, Hajnal Tomi, Fehér Csabi, Dárdai Pali, Szabics Imi. Büszke vagyok rájuk, arra, amit elértek, ám talán még magam is hozzá tudok tenni valamit ahhoz, hogy a magyar futball valóban fejlődjön és jobbá, eredményesebbé váljon."

A testület vezetőjeNyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja, korábbi 70-szeres válogatott, ezüstcipős labdarúgó, magyar bajnok edző lett. A testület tagjai:Dárdai Pál,Egervári Sándor(korábbi szövetségi kapitányok),Fehér Csaba, 41-szeres válogatott labdarúgó,Fórián Zsolt, korábbi NB I-es játékos, a Mol Vidi FC utánpótlásának szakmai igazgatója,Hajnal Tamás, 59-szeres válogatott labdarúgó,Gellei Imre(korábbi szövetségi kapitány),Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó,Kovács Kálmán, 56-szoros válogatott labdarúgó, jelenleg testnevelő tanár,Lőw Zsolt(a PSG másodedzője),Markó Edina(női szövetségi kapitány, pro licences edző),Szabics Imre(az osztrák válogatott másodedzője), ésTakács Mihály, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia igazgatója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik