Negatív rekordok beállításával zuhanhat az NB II felé az MTK

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.11. 11:11
null
Az MTK megállíthatatlanul zuhan az NB II felé (Fotó: Dömötör Csaba)
Két forduló van már csak hátra a labdarúgó NB I 2018–2019-es idényéből. Biztos már a bajnok (Ferencváros) és az ezüstérmes (Mol Vidi FC) kiléte, ebben a körben eldőlhet a bronzérem és az egyik kieső hely sorsa is. Megmarad-e a Haladás reménye, megáll-e az MTK megállíthatatlannak tűnő zuhanórepülése?

 

ÚJPEST FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ A két csapat legfontosabb, egymás ellen vívott mérkőzése a tavalyi kupadöntő (melyet az Újpest 2–2 után tizenegyesekkel nyert meg), bajnokin tizenkétszer találkoztak. Az Újpest négyszer, a Puskás Akadémia háromszor győzött, a döntetlenek száma öt.

♦ A PAFC az Újpest pályaválasztásával lejátszott első hat bajnoki közül egyet sem veszített el (két győzelem, négy döntetlen). A felcsútiak jó sorozata tavaly ősszel szakadt meg a 2–0-s vereséggel.

♦ Az Újpest legutóbbi 15 hazai bajnoki mérkőzésén veretlen maradt (8–7–1 a mérlege saját pályáján), ebben az idényben csak az MTK-tól, a nyitó fordulóban kapott ki a Szusza Ferenc Stadionban. Az Újpest kapta a legkevesebb gólt hazai pályán az NB I-es csapatok közül (7). A Puskás Akadémiának kínszenvedés szinte mindegyik vendégjáték, a felcsútiaké az élvonal legrosszabb idegenbeli mérlege (1–3–11).

♦ A Puskás Akadémia nyeretlen legutóbbi hat idegenbeli bajnokiján, igaz, veretlen is a legutóbbi kettőn, hiszen előbb a Paks (0–0), aztán a Vidi (1–1) otthonában ikszelt.

♦ Az Újpest az előző négy fordulóban a négy legerősebb riválisával találkozott, s a megszerezhető 12 pontból csupán kettőt gyűjtött be (iksz odahaza a Honvéddal és a Debrecennel, vereség idegenben a Viditől és az FTC-től). A lila-fehérek négymérkőzéses nyeretlenségi sorozatban vannak, ez a 2018–2019-es idényben a leghosszabb rossz szériájuk. A PAFC szériája ezzel pont ellentétes, a vendégcsapat veretlen legutóbbi négy bajnokiján (1 győzelem, 3 döntetlen).

BP. HONVÉD–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Már 105 élvonalbeli bajnokit játszottak egymás ellen, a Honvéd fölénye hatalmas. Az örökmérleg: 55 kispesti győzelem, 25 döntetlen, 25 DVTK-siker.

♦ Ha a Honvéd ezen a mérkőzésen rosszabb eredményt ér el, mint a DVSC vagy az Újpest ebben a fordulóban, akkor már biztosan lemondhat a bronzéremről. Ezzel ugyanis három pont fölé nőne a különbség a kispestiek és riválisuk (riválisaik) között.

♦ A Diósgyőr rögtön az első bajnoki mérkőzését megnyerte a Kispest vendégeként (0:1, 1940-ben), aztán már jóval kevesebb sikerélmény érte: 51 vendégjátékból csak hatot abszolvált sikerrel, a legutóbbit 2014-ben (1–2). A Honvéd veretlenül hozta legutóbbi öt hazai, DVTK elleni bajnokiját (3 győzelem, 2 döntetlen).

♦ A Honvéd megőrizte veretlenségét legutóbbi négy bajnokiján (1 győzelem, 3 döntetlen), igaz, a sok döntetlen nem jött jól a bronzcsatában.

♦ Nem állíthatjuk, hogy a Diósgyőr jó idegenbeli formát mutatna, legutóbbi hat mérkőzésén nyeretlen, csak egy pontot szerzett, ráadásul 19 gólt kapott. Legutóbb február 9-én, a Vidi otthonában nyert a DVTK idegenbeli bajnokit (1–2).

♦ A Honvéd mérlege pályaválasztóként 9 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség, ez az ötödik legjobb mutató a mezőnyben. A DVTK hagyományosan nem szerepel jól idegenben, ebben az idényben sem: mérlege 2 győzelem, 3 döntetlen, 11 vereség, csak a Puskás Akadémia szerzett a miskolciaknál kevesebb pontot vendégként. A DVTK 37 gólt kapott eddigi 16 idegenbeli bajnokiján, a legtöbbet az NB I-es csapatok közül.

♦ A góllövőlistán még mindig nem dőlt el a verseny Holender Filip (Honvéd) és Davide Lanzafame (Ferencváros) között. Holender tizenötöt szerzett az idény során a 38 kispesti találatból – egyetlen más játékos sem vállal ekkora „szeletet” csapata góljaiból (39.47 százalék).

A DOBOGÓÉRT KÜZDŐK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
32.
33.
Debreceni VSC FTC (i) Paks (o)
Újpest FC
Puskás AFC (o)Diósgyőr (i)
Bp. Honvéd Diósgyőr (o) MTK (i)

MOL VIDI FC–MTK BUDAPEST

♦ Ez a 99. NB I-es összecsapás a két csapat között. A mérleg majdnem teljesen kiegyenlített: 39 Vidi-győzelem, 21 döntetlen, 38 MTK-győzelem.

♦ Csaknem 16 éve, 2003 szeptembere óta nem játszott egymással döntetlent a két csapat a székesfehérváriak pályaválasztása mellett. Azóta tízszer a Vidi győzött, négyszer az MTK, mely ebben az idényben meghökkentően sima, 3–0-s sikert aratott.

♦ A Vidi hazai mérlege ebben az idényben 10 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, az MTK mellett még a Puskás Akadémia és a DVTK győzte le a vendégcsapatok közül. Az MTK idegenbeli mérlege 5 győzelem, 2 döntetlen, 9 vereség.

♦ Bár az MTK sorsa a saját kezében van – ha kétszer nyer, biztosan megőrzi NB I-es tagságát –, a kék-fehér csapat tavasza valami rettenetes. 2019-ben az MTK mérlege 2 győzelem, 1 döntetlen, 10 vereség, a patinás fővárosi csapat csak 7 pontot szerzett – minden más rivális legalább tizennégyet! Összehasonlításul, a kiesés ellen harcoló csapatok tavaszi pontszámai és zárójelben a helyezésük a „tavaszi tabellán”: Haladás 20 (4.), Kisvárda 19 (5.), DVTK 17 (8.), Puskás Akadémia 15 (10.), Paks 14 (11.), MTK 7 (12.).

♦ Legutóbb a 2014–2015-ös idényben fordult elő, hogy a tavasszal legrosszabb teljesítményt nyújtó csapat nem érte el a tízpontos határt sem – akkor a Dunaújváros PASE (9) és a Lombard Pápa (5) is tíz alatt maradt. Az MTK-nak legalább egy győzelem kell, hogy elkerülje ezt a sorsot.

♦ Ezek után az sem meglepő, hogy az MTK-é a legrosszabb aktív széria az élvonalban: a kék-fehérek elveszítették legutóbbi öt bajnoki mérkőzésüket, nem szereztek gólt a legutóbbi négyen. Ha az MTK most is kikap és nem szerez gólt, akkor beállítja az idény negatív rekordját az egymást követő vereségek és az egymást követő „góltalan” mérkőzések kategóriájában.

♦ Az MTK a legutóbbi 8 bajnoki mérkőzése mindegyikén kapott gólt. A kék-fehérek 2019-ben csak az Újpestet tudták „lenullázni” (0–0).

A BENNMARADÁSÉRT KÜZDŐ CSAPATOK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
32. 33.
Puskás AFCÚjpest (i)
FTC (o)
Paks
Kisvárda (o)
Debrecen (i)
MTK Budapest
Vidi (i) Honvéd (o)
Kisvárda Paks (i) Mezőkövesd (o)
Diósgyőri VTK Honvéd (i) Újpest (o)
Haladás Mezőkövesd (i) Vidi (o)
o=otthon; i=idegenben

MEZŐKÖVESD–SZOMBATHELYI HALADÁS

♦ A Haladás számára egyszerű a képlet: ha nem nyer, biztosan kiesik; sőt, akkor is búcsúzik, ha nyer, de a DVTK és az MTK is három pontot szerez. A szombathelyi csapat tizenegy élvonalbeli idény után eshet ki megint (helyezései az előző tíz évad alatt: 3., 8., 8., 8., 8., 6., 14., 5., 6., 8.). Ez lehet a Hali 14. kiesése a magyar labdarúgás élvonalából.

♦ Tíz élvonalbeli mérkőzést vívott eddig a két klub egymással, a mérleg 4–2–4, teljesen kiegyenlített. Az idénybeli mindkét találkozót a Mezőkövesd nyerte meg.

♦ A Mezőkövesd otthonában rögtön győzelemmel kezdett a Haladás, majd azt három mérkőzésen három vereség követte.

♦ A kövesdiek hazai mérlege 8 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség. A Mezőkövesdnél csak a Ferencváros szerzett több gólt pályaválasztóként (43-szor talált be a Fradi, 27-szer a Mezőkövesd és a Honvéd)! A Haladás nem szerepel jól idegenben, mutatója 3 győzelem, 2 döntetlen, 11 vereség. A Halinál csak a Diósgyőr kapott több gólt vendégként (30, 37).

♦ A Mezőkövesd a legutóbbi hat hazai mérkőzésén mindig betalált, ötször legalább két gólt ért el. A matyóföldi csapat legutóbbi négy hazai meccséből hármat megnyert.

PAKSI FC–KISVÁRDA

♦ Kétszer játszottak egymással élvonalbeli mérkőzést, Pakson 4–1-re a házigazda győzött, Kisvárdán nem esett gól.

♦ A Paks hazai mérlege 6 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség, a tolnai csapat legutóbbi két mérkőzésén nem kapott gólt pályaválasztóként. A Kisvárda idegenbeli mérlege a harmadik legjobb (!) a mezőnyben a Ferencváros és a Vidi után; 5 győzelem, 3 döntetlen és 8 vereség.

♦ A Kisvárda elkapta a fonalat vendégként, megnyerte legutóbbi három idegenbeli mérkőzését: a Puskás Akadémiát 4–0-ra, az MTK-t 1–0-ra, a DVSC-t 3–1-re győzte le. Az egész idényben a Ferencvároson kívül (4 egymást követő idegenbeli győzelem) csak a Kisvárda tudott zsinórban három mérkőzést megnyerni vendégként.

♦ A legutóbbi hat forduló alapján készített „formatabellán” a Kisvárda a harmadik, csak a Ferencváros (15) és a Haladás (13) szerzett az abszolút újoncnál több pontot (10).

♦ A Paks a legutóbbi hét fordulóban csak két gólt tudott szerezni, az MTK (1–0) és a Haladás (1–1) ellen.

FERENCVÁROS–DEBRECENI VSC

♦ 91 első osztályú mérkőzésen találkoztak, a Ferencváros 40, a DVSC 26 alkalommal nyert, a döntetlenek száma 25.

♦ A Debrecen 45 kísérletből csak négyszer (1999: 0–1, 2001: 0–1, 2002: 0–1, 2012: 1–2) tudott győzni a Ferencváros otthonában. A Fradi épp nyolcmérkőzéses hazai bajnoki veretlenségi szériában van a Loki ellen (4 győzelem, 4 döntetlen).

♦ A Fradi hazai NB I-es veretlenségi sorozata már 36 mérkőzést számlál: 2017. április 15. (FTC–Vasas 1–2) óta nem kapott ki a Groupama Arénában.

♦ Ha ez nem lenne elég, a Ferencváros az előző 10 hazai bajnokiját kivétel nélkül megnyerte, ráadásul ezeken 30 gólt rámolt be. Legutóbb – tavaly október 6-án – éppen a Loki tudott pontot csenni az Üllői útról.

♦ A Debrecen a legutóbbi hat idegenbeli bajnoki mérkőzésén nyeretlen maradt, kétszer döntetlent játszott, négyszer kikapott. A Loki 2019-ben még nem nyert NB I-es mérkőzést vendégként, legutóbbi sikere tavaly december 15-re datálódik (Haladás–DVSC 0–2).

♦ A Ferencváros hazai mérlege a legjobb a mezőnyben, 13 győzelem, 3 döntetlen. A Debrecen idegenben nem remekel, mutatója 3 győzelem, 5 döntetlen, 7 vereség.

♦ Davide Lanzafame, a Ferencváros olasz támadója 15 találatával versenyben van a gólkirályi címért – viszont hátrányba kerülhet a Holender Filippel folytatott párharcban, hiszen eltiltás miatt ki kell hagynia a Debrecen elleni rangadót. Ha elhódítja az elsőséget, akkor ő lesz ebben az évtizedben a harmadik játékos Adamo Coulibaly (2011–2012 és 2012–2013) és Nikolics Nemanja (2013–2014 és 2014–2015) után, aki meg tudja védeni gólkirályi pozícióját. Lanzafame lehet a második Coulibaly után, aki idegenlégiósként kétszer szerez gólkirályi címet (Nikolics első címét még szerb állampolgárként, a másodikat és harmadikat már magyarként szerezte meg).

NB I, 2018–2019, 32. FORDULÓ
MÁJUS 11., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
17.00: Újpest FC–Puskás Akadémia
(Tv: M4 Sport)
Budapest,
Szusza Ferenc Stadion
Iványi Zoltán
17.00: Bp. Honvéd–Diósgyőri VTK
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Berke Balázs
17.00: Mol Vidi–MTK Budapest
Székesfehérvár,
Mol Aréna Sóstó
Bogár Gergő
17.00: Mezőkövesd–HaladásMezőkövesd,
Városi Stadion
Solymosi Péter
17.00: Paksi FC–Kisvárda
Paks,
Városi Stadion
Andó-Szabó Sándor
19.30: Ferencváros–Debreceni VSC
(Tv: M4 Sport)
Budapest,
Groupama Aréna
Pintér Csaba
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 31 22 4 5 69–25 +44 70
2. Mol Vidi FC 31 17 6 8 48–34 +14 57
3. Debreceni VSC 31 13 9 9 39–36 +3 48
4. Újpest FC 31 12 12 7 38–24 +14 48
5. Budapest Honvéd 31 12 9 10 38–33 +5 45
6. Mezőkövesd Zsóry FC 31 11 8 12 43–38 +5 41
7. Puskás Akadémia FC 31 10 6 15 34–44 –10 36
8. Paksi FC 31 8 12 11 31–42 –11 36
9. Kisvárda 31 9 8 14 34–46 –12 35
10. MTK Budapest 31 10 4 17 39–48 –9 34
11. Diósgyőri VTK 31 9 7 15 29–53 –24 34
12. Szombathelyi Haladás 31 8 5 18 30–49 –19 29

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik