NB I: veszélybe kerülhet-e Lanzafame játéka?

Vágólapra másolva!
2013.02.02. 13:22
Amint arról a Nemzeti Sport beszámolt, a Honvéd újonnan szerződtetett támadója, Davide Lanzafame érintett lehet az olaszországi fogadási botrányban, itáliai sajtóhírek szerint őt is kihallgatta az ügyészség. Kérdés, hogy ha ez igaz, akkor pályára léphet-e tavasszal a magyar NB I-ben.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) korábbi határozata értelmében nem vehet részt az MLSZ versenyrendszerében olyan személy, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban (legyen szó fogadási csalásról vagy bármilyen más büntetőügyről).

A kérdés csak az, hogy külföldi eljárás esetében is érvényesíthető-e ez az elv?

„Az elv és a mi szándékunk az, csakúgy mint a futballhuliganizmus és a rasszizmus visszaszorítása terén, hogy zéró toleranciát hirdessünk. Ami azonban a konkrét ügyet illeti: az MLSZ csupán a magyar játékosokra, sportszakemberekre vonatkozóan szabályozhat. Külföldi eljárások esetében nem, mert nem avatkozhatunk be a külföldi jogrendbe, ami országonként nagyon különböző. Legutóbb például egy svájci bíróság ítélete szerint a »bunda« Svájcban nem bűncselekmény, Finnországban a maximum kiszabható büntetési tétele maximum három év szabadságvesztés, míg nálunk akár húsz év is lehet. E különbözőség miatt lehetséges az is, hogy az itthon eltiltottak is dolgozhatnak külföldön vagy a magyar labdarúgás versenyrendszerén kívül. De természetesen az olaszországi eljárás tekintetében azért még tájékozódunk, meglátjuk, kell-e bármilyen lépést tennünk” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére Borbély Zoltán az MLSZ jogi igazgatója, szóvivője.

Ennek értelmében a jogi helyzet jelenleg az, függetlenül attól hogy folyik-e ellene büntetőeljárás vagy sem, hogy Lanzafame tavasszal szerepelhet a Honvéd színeiben az NB I-ben.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik