NB I: Rebrov csoportkörös Fradija kevesebb pontot szerzett, mint Lászlóé és Nováké – még...

Vágólapra másolva!
2019.11.12. 13:11
null
A Fradi történelmi sikert aratott Debrecenben, és ha Rebrov csapata így folytatja, akkor az eddigi, csoportkörös zöld-fehér csapatok közül a legeredményesebb lehet az NB I-ben (Fotó: Tumbász Hédi)
A labdarúgó NB I 12. fordulója utáni visszapillantónkban fókuszban a Ferencváros rekordkülönbségű debreceni győzelme, a ZTE két kihagyott büntetője, Varga József sérülése – legek, érdekességek.

A HÉT KIÜTÉSE ÉS STATISZTIKÁI – FERENCVÁROS

A hétközi fárasztó kilencven perc, a CSZKA Moszkva elleni Európa-liga-csoportmeccs (0–0) után könyvelhette el legnagyobb különbségű győzelmét a bajnokságban a Ferencváros. Szerhij Rebrov együttese Debrecenben az első félidőben Varga Roland és Tokmac Nguen góljának, valamint a kapuban lehetőséget kapó Gróf Dávid védései­nek köszönhetően kétgólos előnnyel vonult szünetre, és bár a második játékrész elején a hazaiak szépítettek, egyenlítés helyett újabb zöld-fehér gólok jöttek. A szélső és a kenyai születésű norvég támadó egyaránt duplázott, Bőle Lukács pedig a forduló gólját szerezte, amikor átnyeste a labdát a sérülés miatt lecserélt Nagy Sándor helyére álló Tomás Kosicky fölött.

„Nagyon örülök, hogy ismét gólt szereztem – mondta a fradi.hu-nakBőle Lukács. – A BKV Előre elleni legutóbbi Magyar Kupa-meccsen hosszú kihagyás után futballoztam ismét kilencven percet, szerencsére akkor is sikerült betalálnom, s ez önbizalmat adott. Többnyire heti két meccset játszunk, ilyen szempontból jól jön a válogatott szünet, és bízunk benne, hogy mindenki egészségesen tér vissza a folytatásra.”

A lefújás után érthetően a két gólig, valamint gólpasszig jutó Varga Roland is elégedetten értékelt.

„Az egész csapat jól játszott, végig szervezetten futballoztunk, jól használtuk ki a Debrecen gyenge pontjait – értékelt a fradi.hu kamerája előtt a 17-szeres válogatott szélső. – Ami a gólokat illeti: valamennyi szép volt, az önbizalmunknak jót tett a nagy különbségű győzelem. Most a válogatott következik, a célunk, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra.”

Bár a zöld-fehérek a mostani klubvezetőséggel és szakmai stábbal először szerepelnek valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörében, úgy tűnik, jól kezelik a háromfrontos (NB I, Európa-liga, Magyar Kupa) terhelést. Az együttes a hétközi kupameccsek után lejátszott négy bajnokin rendre idegenben lépett pályára, ám így is tíz pontot gyűjtött, a gólkülönbsége pedig 10–3 ezeken a találkozókon: a Honvéd ellen gól nélküli döntetlent játszott, a ZTE FC-t és a Mol Fehérvárt egyaránt 2–1-re, a Debrecent 6–1-re győzte le.

Az FTC először európai csoportkörben Novák Dezsővel szerepelt az 1995–1996-os idényben, azon az őszön a bajnokságban 11 meccs alatt 27 pontot gyűjtött, most 26-nál tart. Viszont azon az őszön a folytatásban még kétszer kikapott, vagyis Rebrov csapata most több pontot szerezhet 15 meccs alatt, ha a következő négy körben nem szenved vereséget, vagy maximum egyet és a többi meccsét megnyeri. A 2004–2005-ös idényben László Csaba irányításával az UEFA-kupa-csoportkörében szerepelt a Ferencváros, akkor a bajnokságban 11 meccs alatt 28 pontot szerzett, 15 meccs után pedig 35 ponttal állt. Ahhoz, hogy ezt is megdöntse, a következő négy meccsén legalább tíz pontot kell szereznie, ami nem tűnik lehetetlennek, tekintve, hogy a ZTE (otthon), a Kaposvár (idegenben), a Puskás Akadémia (o) és a DVTK (i) lesz az ellenfél.

Az eredményes bajnoki szereplésben a regeneráció és a rotálás is kulcsszerepet játszik, úgy tűnik, az ukrán szakvezető ráérzett, mennyire változtathatja meg csapatát a csütörtöki találkozók után. A Ludogorec elleni meccset követően hét helyen változott a kezdő a kispestiek ellen, a Moszkvában elért győzelem után három játékost cserélt ki a fehérváriak elleni bajnokira, míg Debrecenben négy olyan labdarúgó szerepelt a kezdőben, aki az oroszok elleni hazai kupameccsen nem volt a pályán a kezdő sípszó pillanatában.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a remek formában védő Dibusz Dénes helyett a nyáron szerződtetett Gróf Dávid jelent alternatívát, a Honvédtól érkező kapus négy bajnokin állt a gólvonal előtt ebben az idényben. A bal oldali hátvéd posztján Marcel Heister és Eldar Civic osztozott a játékperceken, a védekező középpályás szerepkörében Leandro jelent friss erőt a hétvégéken, a legszembetűnőbb tendencia azonban a támadósorban figyelhető meg: a jelek szerint az ukrán szakvezető Varga Rolandot többnyire a hétvégi bajnokikra pihenteti. A válogatott szélső az NB I-ben 688 percet töltött a pályán, míg az El-csoportkörben csak huszonkettőt. Ő azonban duzzogás helyett a játékra figyelt, a magyar bajnokságban négyszer talált a kapuba, míg az orosz fővárosban hat perc is elegendő volt neki a győztes gólhoz.

Ami az alapembereket illeti, a bajnokikat és az El-csoportmeccseket tekintve a keret eddigi legtöbbet foglalkoztatott labdarúgója Miha Blazic. A szlovén középső hátvéd tizennégy összecsapáson összesen 1260 percet töltött a pályán, míg e két versenysorozatot figyelembe véve Ihor Haratin, Danilo Ihnatenko, Lovrencsics Gergő, Tokmac Nguen és Olekszandr Zubkov játékideje haladta meg az ezer percet.

A Ferencváros több mint négy év után, 2015 augusztusát követően nyert tétmeccset Debrecenben (akkor 3–0-ra győzött). A fradi.hu kimutatásából az is kiderül, hogy hat gólt a DVSC-nek legutóbb 1966-ban, Magyar Kupa mérkőzésen lőtt a Ferencváros, amikor 6:3-ra győzött Debrecenben. A mostaninál is nagyobb különbségű sikert 1960-ban (7–0 a Népstadionban) és 1950-ben (7–1) arattak a fővárosiak a Loki fölött, Debrecenben viszont a vasárnapi volt a legnagyobb különbségű Fradi-siker. Rebrov időszakában egyébként ez volt a második bajnoki meccs, amelyen legalább hat gólt szerzett az FTC, tavasszal a DVTK-t 7–0-ra verte meg hazai pályán.

A FORDULÓ SÚGÁSA – RADÓ ELMONDTA, HOVA

Nem segítette olyan látványos góllal csapatát, mint a 8. fordulóban, az Újpest ellen 2–1-re megnyert bajnokin (Molnár Gábor szöglete után 18 méterről kapásból bombázott a jobb alsó sarokba), nem adott gólpasszt, de jó szokása szerint hatalmas mezőnymunkát végzett. Ráadásul kilenc perccel a befejezés előtt, 1–1-es állásnál az ő „súgása” is kellett ahhoz, hogy a ZTE FC támadója, Radó András tizenegyest hibázzon. Meglehet, sokan azt gondolják, a Mezőkövesd Zsóry 23 esztendős középpályása, Berecz Zsombor csak ráhibázott, vajon miként dönthet az egerszegi labdarúgó – ám nem egészen így van.

„Az összefoglalók alapján próbálom figyelemmel követni, melyik játékos milyen megoldást választ, amikor csapata tizenegyest rúghat, de nem ezért gondoltam, hogy Radó András a kapu közepét célozza meg – idézte fel a történteket Berecz Zsombor.– Amikor a második játékrész elején a játékvezető büntetőt ítélt ellenünk, és Babati Benjámin készülődött az elvégzésére, a tizenhatos vonalánál a mellettem álló Radó Andrással beszélgettem, és ő azt mondta, középre rúgná a labdát. Babati a jobb alsó sarok felé lőtt, Szappanos Péter pedig bravúrral védett, majd amikor a ZTE nem sokkal a befejezés előtt újra tizenegyeshez jutott, és Radó András állt a labda mögé, szóltam a csapattársamnak, maradjon középen, ne mozduljon el. Talán mondanom sem kell, nagyon jó érzés volt látni, hogy kiüti a labdát, így tudtam neki és a csapatnak is segíteni.”

Bármilyen hihetetlen, nem ez volt az első NB I-es bajnokija Berecz Zsombornak, amelyiken két tizenegyes is kimaradt, igaz, legutóbb még szenvedő fél volt, csapattársai rontottak. 2016. november 19-én, a Vasas–Ferencváros 2–2-es mérkőzésen – amelyet a Bozsik-stadionban játszottak – a vendégek 1–0-s vezetésénél előbb Ádám Martin, majd a török Mahir Saglik is rossz megoldást választott, aztán két perccel a rendes játékidő vége előtt Ferenczi István már gólra váltotta az angyalföldiek harmadik tizenegyesét. Ezzel viszont még nem volt vége! Kassai Viktor játékvezető a 91. percben a Ferencváros javára is befújt egyet, Gera Zoltán nem hibázott, a zöld-fehérek mégsem nyertek, hiszen a 93. percben az akkor 39 esztendős Ferenczi István másodszor is egyenlíteni tudott. De már nem büntetőből, hanem fejjel.

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ DÖNTÉSE – OSZTERMÁJER GÁBOR

Szinte óránként jelentkeztek önjelölt szakemberek a Paksi FC kispadjára, a vezetőség azonban úgy döntött, hogy az őszi szezon végéig a megbízott edző, Osztermájer Gábor készíti fel az együttest. Már a Kisvárda Master Good elleni, 1–1-re végződő hazai bajnokin is ő ült a kispadon, s bár csodát nem tett, az együttes második félidei játéka derűlátásra adhat okot.

„Elsősorban a védekezést kellett rendbe tenni – mondta megkeresésünkre a pro licences szakvezető. – Azt terveztük, hogy kapott gól nélkül hozzuk le a találkozót, ami nem sikerült, de helyzete sem volt az ellenfélnek, csupán szöglet után talált a kapunkba. Ha összeáll a védekezésünk, elkezdhetünk dolgozni azon, hogy hatékonyabb legyen a támadójátékunk. A második félidőben már ebből is láttunk valamit, sikerült egyenlítenünk, sőt kis szerencsével meg is nyerhettük volna a meccset.”

Osztermájer Gábor szerint jól jön csapatának a bajnoki szünet, s a következő napokban nem elsősorban a taktika csiszolásán lesz a hangsúly.

„Önbizalomhiányban szenvednek a játékosok – árulta el a szakember. – Tudom, hogy ennyi idő alatt nem váltható meg a világ, ám igyekszem a lehető legtöbbet kihozni a keretből.”

Nyugodtan állítható, a 41 éves szakember a „túlképzett” edzők táborát gyarapítja, hiszen testnevelő tanári diplomája mellett a legmagasabb edzői képesítése is megvan, így érthető, hogy a paksi a klub irányítói az év hátralévő mérkőzéseire is bizalmat szavaztak neki.

„Paksi vagyok, így aztán könnyű volt velem megegyezni – jegyezte meg. – Örülök, ha segíthetek. Egyébként pedig ismerem a játékosokat, többükkel korábban az NB III-as csapat edzőjeként is dolgoztam.”

A FORDULÓ EREDMÉNYTELENSÉGE – DIÓSGYŐR

Ha nem is unatkozott Tomás Tujvel, nem kellett sokszor játékba avatkoznia. A kispesti kapusnak kevés dolga volt, ez pedig mindent elárul a diósgyőri támadójátékról.

„Felvettük a harcot a Honvéddal, de amikor már csak egy passz hiányzott volna a helyzet kialakításáig, hibáztunk, és semmi sem lett a lehetőségeinkből mondta lapunknak Tamás Márk, a Diósgyőri VTK 26 esztendős védője. – Próbálkoztunk távoli lövésekkel – egyszer én is –, de rendre sikertelenül. A tervünk úgy szólt, hogy a kispestiek védővonalát széthúzzuk, s akkor marad területünk mögéjük kerülni, ami sajnos csak ritkán jött össze. Ki akartuk használni a szélsőink gyorsaságát, csakhogy a Honvéd rendkívül stabilan védekezett, alig jutottunk el a kapujáig – azért az nem a véletlen műve, hogy a kispestiek az utóbbi hat bajnokijukon négyszer is lenullázták aktuális ellenfelüket. Nem mondanám, hogy tompának bizonyultunk, inkább úgy fogalmaznék, nem találtuk a rést a pajzson, a hazaiak mindig elrúgták a labdát az utolsó pillanatban. A bajnoki előtt azt mondtam, valószínűleg egygólos meccs lesz – így történt, sajnos mi szenvedtünk vereséget.”

Tamás Márk bal oldali hátvédként kapott szerepet Feczkó Tamás vezetőedzőtől, ugyanakkor lehet, belső védőként játszik a következő, Újpest FC elleni bajnokin.

„Dejan Karan megkapta ötödik sárga lapját, így ő az eltiltását tölti, valóban benne van a pakliban, hogy középen játszom – de majd a szakmai stáb eldönti, hol szán nekem szerepet. Ráadásul Mirko Ivanovszki piros lapot kapott, ő sem játszhat, szóval nem lesz könnyű feladatunk, de a mi helyzetünkben nincs más lehetőség, mint idegenben is nyerni. Csak kétpontos előnnyel állunk a Zalaegerszeg előtt, de nagyon szoros a mezőny, egy-egy győzelemmel nagyot lehet ugrani előre. Kemény sorozat előtt állunk, hiszen az Újpest után fogadjuk a Mol Fehérvárt, megyünk Mezőkövesdre, majd a Ferencváros jön Diósgyőrbe.”

A DVTK kihasználja a válogatott szünetet, s felkészülési mérkőzésen lép pályára: pénteken a szerb Szuperligában szereplő Topolya SC ellen játszik Üllőn 13 órakor, zárt kapuk mögött.

A FORDULÓ SÉRÜLÉSE – VARGA JÓZSEF

Több mint hét hónap elteltével lépett pályára az NB I-ben, azonban nagyjából öt percig tartott neki a szombati mérkőzés...

Varga József, a Puskás Akadémia 34-szeres válogatott labdarúgója 2019. március 30-án még végigjátszotta a Haladás ellen 3–0-ra elveszített bajnokit, ezt követően azonban lágyéksérv és combközelítőizom-műtéten is átesett, így hosszú kihagyásra kényszerült.

Szeptember közepén, a Bonyhád elleni Magyar Kupa-mérkőzés előtt újra teljes értékű edzésmunkát végezhetett, nem véletlenül nyilatkozta a klub honlapjának, hogy „...hiányzott már nagyon, hogy a srácokkal legyek, a pályán legyek, érezzem a labdát. Örömteli, hogy végre úgy tudok létezni, hogy nem kell azzal foglalkoznom, itt fáj, ott fáj. Teljesen más, mint amikor az ember külön dolgozik egy rehabilitációs edzővel; nyilván nagyon nehéz időszak az is, mert aki volt sérült, az tudja, talán még nehezebb edzései vannak fizikailag, mint amikor csapattal készül. Hál' isten, ezt az időszakot letudtam.”

Októberben aztán a 31 esztendős középpályás visszatért: végigjátszotta az NB III-ban a Sárvár (4–1) és a Pápai Perutz (1–2) elleni bajnokit, és időközben olyan állapotba került, hogy szombaton Hornyák Zsolt vezetőedző kezdőként számolt vele az Újpest ellen. Alig kezdődött el azonban a mérkőzés, a vendégek egyik bal oldali támadása után a tizenhatos vonalánál a lábához kapott, majd fejét fogva elterült a füvön. Sejteni lehetett, nagy a baj, és nem is volt esélye a folytatásra. Talán mondani sem kell, a történtek megviselték, egyelőre a pontos diagnózisra vár, de nincs kizárva, hogy elszakadt a combközelítő-izma – vagyis újabb hosszú kihagyásra számíthat.


NB I, 2019–2020, 12. FORDULÓ
NOVEMBER 9., SZOMBAT
HELYSZÍN
NÉZŐSZÁMJÁTÉKVEZETŐ
ZTE FC–Mezőkövesd 1–1
Zalaegerszeg,ZTE Aréna
2780Kassai Viktor
Kaposvár–Mol Fehérvár 0–2
Kaposvár,Rákóczi Stadion1500
Iványi Zoltán
Puskás Akadémia–Újpest 1–3

Felcsút,Pancho Aréna

1725Bogár Gergő
Paksi FC–Kisvárda 1–1
Paks, Városi Stadion 1210Erdős József
Bp. Honvéd–Diósgyőri VTK 1–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion2669
Pintér Csaba
NOVEMBER 10., VASÁRNAP
Debreceni VSC–Ferencvárosi TC 1–6Debrecen,Nagyerdei Stadion8136Farkas Ádám
GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Mol Fehérvár FC1282 225–11+1426
2. Ferencvárosi TC1182 120– 8+1226
3. Mezőkövesd Zsóry FC1273 217–10 +724
4. Puskás Akadémia FC1262 420–15 +520
5. Budapest Honvéd1261 516–16 0 19
6. Újpest FC1252 518–18 0 17
7. Debreceni VSC115 621–24 –315
8. Kisvárda1242 615–19 –414
9. Diósgyőri VTK1241 712–20 –813
10. Paksi FC1232 714–23 –911
11. Zalaegerszegi TE FC1225 518–17 +111
12. Kaposvári Rákóczi FC12210 9–24–15 6

Az 1. fordulóból elhalasztott Ferencváros–Debreceni VSC mérkőzést 2020. április 7-én rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik