NB I: nem adhatta fel! – kemoterápia után debütálhat

T. N.T. N.
Vágólapra másolva!
2020.08.12. 11:38
null
Fekete Máté (Fotó: Tumbász Hédi)
A nyáron szerződtetett Marko Iharos szinte a teljes idényre kidőlt, helyette Fekete Máté játszhat a labdarúgó NB I rajtjára készülő Budafok hátvédsorában, akit az élet nehezebb feladat elé is állított már.

 

A Budafoki MTE július elején szerződtette Marko Iharost azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy jobb oldali hátvédként foglalkoztassa. Csakhogy három héttel később, a szlovéniai edzőtáborban az NK Kalcer Radomlje elleni tesztmérkőzésen egy összecsapást követően a 24 éves horvát légiós jobb térdében elszakadt a keresztszalag, megsérült a porc – időközben Horvátországban meg is operálták, legkorábban a tavaszi szezon közepén futballozhat.

Az edzőmérkőzésen – kényszermegoldásként – Fekete Máté szerepelt a védelem jobb oldalán, amit azért érdemes megemlíteni, mert a 24 éves labdarúgó eddigi pályafutása alatt rendre támadóként futballozott.

„Meglepett a felkérés, de hát csapaton belül ott a helyem, ahová az edzőm irányít   – mondta a Budafoki MTE játékosa. – Mivel azóta három-négy edzőmérkőzésen is jobb oldali védőként futballoztam, feltehetően maradok is ezen a poszton. Mivel korábban mindig támadó voltam, talán a védelem széléről jobban átlátom, mikor lehet indítani a támadásokat. Egyébként is, a modern futballban a szélső hátvéd sokkal több támadószerepkört kap, mint korábban. Igyekszem megállni a helyem.”

Új posztja mellett az élvonalban is újoncnak számító Fekete Máté a hétköznapokban is kihívásokkal küzd. Két évvel korábban ugyanis az orvosok hererákot diagnosztizáltak nála, de tavaly a kemoterápiás kezelésekkel és az operációval rengeteget javult az állapota, amelynek köszönhetően folytathatta profi pályafutását is.

„Nagypapám egyebek mellett rákban hunyt el, vagyis a betegség ismert a családban, de akkor sem számít hasonló hírre az ember. Különösen azért nem, mert másfél hónappal korábban derült ki, hogy kisbabát várunk. Derült égből villámcsapás, szokták mondani, de már csak a születendő baba miatt sem adhattam fel, fontosnak tartottam, hogy felépüljek. A kemoterápiás kezelés következtében a szervezetem legyengült, az izmaim elsorvadtak, de rengeteg ember támogatásának köszönhetően remélem, túl vagyok a nehezén. Teljesen gyógyultnak azért még nem mondhatom magam, mert az első három évben háromhavonta kell jelentkeznem kontrollra, aztán félévente, végül évente. Ha tíz éven belül nincs szövődmény, hivatalosan is meggyógyultam.”

Egyébiránt az újdonsült hátvéd a 2014–2015-ös idényben még a Budapest-bajnokság I. osztályában szerepelt csapatával, sőt a jelenlegi keretben az egyetlen, aki az elmúlt hat esztendőben a klubbal végigjárta a magyar labdarúgás osztályait. Bár a BLSZ I-ben a Budafok a 4. helyen végzett, Bélteky Róbert tulajdonos érkezésével a klub fuzionált az Újbudával, s a következő idényben már az NB III Közép-csoportjában lett negyedik. Egy évvel később bajnoki címet ünnepelhetett a harmadosztályban, a Magyar Kupában az elődöntőig jutott, a másodosztályban pedig a 2017–2018-as idényben a 14., egy évvel később a 16. helyet szerezte meg, míg az idén tavasszal félbeszakadó bajnokságban a 2. helyről jutott fel az élvonalba. Fekete Máté ezeknek az eredményeknek mind részese volt, sőt 2018 októberéig együtt futballozott Csizmadia Csabával, a jelenlegi vezetőedzővel.

„Csapattársak voltunk, és a barátság megmaradt azt követően is, hogy edzőnek állt. Valamennyien elfogadtuk és elfogadjuk vezetőnek, pedig olykor felemeli a hangját, ha észreveszi a lazítást. Valójában nagyon várjuk már, hogy bizonyíthassuk, nem véletlenül kerültünk az NB I-be.”

A Budafoki MTE legutóbb az 1945–1946-os idényben szerepelt az élvonalban.

NB I, 2020–2021, 1. FORDULÓ
AUGUSZTUS 14., PÉNTEKHELYSZÍN
18.15: MTK–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion
AUGUSZTUS 15., SZOMBAT
16.30: Paks–Újpest FC (Tv: M4 Sport)Paks, Városi Stadion
18.35: ZTE FC–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport)Zalaegerszeg, ZTE Aréna
AUGUSZTUS 16., VASÁRNAP
16.55: DVTK–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport) Miskolc, DVTK Stadion
19.00: Puskás Akadémia–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)Felcsút, Pancho Aréna
AUGUSZTUS 17., HÉTFŐ
19.00: Budafok–Kisvárda (Tv: M4 Sport)Budapest, Budafoki MTE Sporttelep
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik