NB I: Közvetíteni is zsúfolt stadionból érdemes – Hajdú B. István

Vágólapra másolva!
2020.05.29. 07:48
null
Ahogyan a szurkolók, úgy Hajdú B. István is ki volt éhezve az élő közvetítésre (Fotó: MTI/Czagány Balázs)
Hajdú B. István, az M4 Sport népszerű kommentátora örül annak, hogy ismét a helyszínről jelentkezhet be az élvonalbeli labdarúgó-meccsekről.

 

– Miről maradt le a kényszerleállás miatt?
A már zárt kapus Mol Fehérvár–DVTK bajnokin lehettem ott a bajnokság félbeszakítása előtt – mondta Hajdú B. István, az MTVA, az M4 Sport népszerű kommentátora, akit arról faggatunk: mivel töltötte az elmúlt heteket? – A BL-ben a tavasz elején kétszer is Madrid volt az úti célom, az Atlético–Liverpool után a Real Madrid–Manchester City közvetítése volt a feladat, és akkor még úgy tudtam, a Bayern–Chelsea visszavágóra megyek majd. Ez már elmaradt, mégis, furcsa kérdés, az ember miről maradt le, hiszen a Liverpool–Atlético visszavágóra mi már nem utaztunk, Budapestről, a stúdióból zajlott a közvetítés. A napokban megjelent, milyen sokan megbetegedtek azok közül, akik aznap este ott voltak az Anfielden…

– Van, amikor jobb lemaradni egy mérkőzésről… Viszont az M4 Sport ismétlései, a 2016-os labdarúgó Eb, az olimpiai közvetítések felidézése jó kikapcsolódást jelentett a nézőknek – és nosztalgiázhatott a riporter is. Az athéni pólódöntőn mondott szavait sokan máig kívülről idézik.
Jó volt visszaemlékezni, persze, de amikor a helyszínen lehettem, a kollégákat ugye nem hallottam, most ezt is pótolhattam. Nyilván ezernyi emlék jött elő, ha már az athéni vízilabdatorna utolsó meccse szóba került: emlékszem, a körülöttem ülő kollégák nulla-háromnál kétségbeesve néztek rám, én meg mutattam, nyugi, nincs még vége… Reménykedtem, a csapatban rejlő erő és szenvedély csodát tehet. A záró negyed előtt biztos voltam abban, hogy képesek vagyunk három gólt lőni, de hogy gólt nem kapunk, az fel sem vetődött bennem. Utólag a játékosok mesélték, ők ott lent, a medencében arról beszéltek, kapott gól nélkül hozzák a negyedet, de hogy a fenébe lőnek hármat? Na, ez talán jelzi is, ki ért jobban a pólóhoz.

– Jegyzeteket böngészett, átnézte az adatbankot, készült az NB I folytatására?
Háromgyermekes apaként nem unatkoztam, és volt munka az előző hetekben is. Megesett, hogy egy műsor kapcsán összekötő szöveget kellett felmondani úgy, hogy az MTVA székházába akkor még egyáltalán nem lehetett belépni. Felmentem a tetőre, ahol csak az operatőr, a szerkesztő várt, tőlük biztonságos távolságban felmondtam, amit akartam, és irány haza. Aztán olyan meccseket is kellett kommentálni, amelyek közvetítési joga annak idején nem az MTVA birtokában volt, jó példa erre a Kispest-Honvéd–Manchester United 1993-as BL-selejtező, amelyet három-kettőre nyertek meg az angolok a Bozsik-stadionban. Érdekes szakmai feladat volt a nézőkkel nem elhitetve, hogy a közvetítés hangja is eredeti, az akkori részleteket lehetett az aktualitással vegyíteni. A fiatal Ryan Giggsről mondhattam, hogy azóta már edzőként is okozott nekünk kellemetlenséget, de, mondjuk, érdekes volt látni, hogy a United nagy sztárja, Bryan Robson és Illés Béla játéktudása között nincs jelentős különbség, sőt, az akkori angol lapok azt írták, Bánfi Jánosra fényes Premier League-karrier várhat…

– Hallhattuk Bajnokok Ligája-döntőn is, újra.
Érdekes időutazás volt a 2005-ös vagy a 2011-es BL-döntőt 2020-ban újraközvetíteni: ahogy a nézők, úgy én is tudtam, miként alakul a Liverpool–AC Milan és a Barcelona–Manchester United mérkőzés, ráadásul ezeket a meccseket a helyszínről kommentálhattam – csak még nem az MTVA csatornáján. Nagy előny, ha az ember tudja, mikor kell igazán figyelni és emelheti a hangját, és nem mondtam háromgólos Milan-vezetésnél, hogy ennek már vége, nincs értelme tovább nézni, de mégis... A közvetítéssel igyekeztem ezúttal is hozzájárulni a nézők szórakoztatásához. S nemcsak jó emlékek jöttek elő, szívbemarkoló volt idősebb Knézy Jenőt hallani arról a Fradi BL-meccsén, hogy Simon Tibor passzol Zavadszky Gábornak – sokaknak juthatott eszébe, hogy sajnos ők hárman már nincsenek közöttünk.

– Vidámabb téma talán, hogy végre itt a folytatás…
Most hallottam a legfrissebb adatokat: nagyszerű nézettséget hozott már a Ferencváros–Mezőkövesd felkészülési mérkőzés közvetítése, amely egy vasárnap délelőttre esett. Érthető, a szurkolók ki voltak éhezve az élő közvetítésre. Azóta pedig az NB I-es meccseket is sokan követték figyelemmel. Nyilván jó élmény a korábbi nagy csatákat újranézni, de a futball, a sport varázsa mindig az, ha nem tudjuk, mi lesz a végeredmény. Az üres stadionból közvetíteni persze nem volt az igazi, hiszen ahogy futballozni, úgy közvetíteni is zsúfolt stadionból érdemes igazán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik