NB I: FTC–Újpest, Puskás AFC–Honvéd – ami még hátravan

Vágólapra másolva!
2019.04.17. 16:26
null
A Fradi és a Vidi meccsein ebben az idényben minden fronton óriási küzdelem folyik a pályán – erre számíthatunk a szombati rangadón is (Fotó: Földi Imre)
Ahogy azt a 12 csapatos labdarúgó NB I-ben már megszokhattuk, ezúttal is nagyon szoros hajrá várható az utolsó öt fordulóban, és jelenleg úgy fest, mindegyik csapat drukkereinek van még miért izgulniuk. A 6–12. helyezett csapatok bármelyike kieshet, a 3–5. helyezettek a nemzetközi kupaindulást érő bronzéremért harcolnak, míg a Ferencváros, Vidi kettős a bajnoki címért. Lássuk, hogy az egyes csatákban milyen meccsek várnak még az érdekeltekre. 

 

A BENNMARADÁSÉRT KÜZDŐ CSAPATOK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
31. 32. 33.
M.kövesd MTK (i) Haladás (o) Kisvárda (i)
MTK M.kövesd (o) Vidi (i) Honvéd (o)
Paks Haladás (i) Kisvárda (o) DVSC (i)
PAFC Honvéd (o) Újpest (i) FTC (o)
Kisvárda DVSC (i) Paks (i) M.kövesd (o)
DVTK Vidi (o) Honvéd (i) Újpest (o)
Haladás Paks (o) M.kövesd (i) Vidi (o)
o=otthon; i=idegenben
A DOBOGÓÉRT KÜZDŐK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
31. 32.
33.
Újpest FTC (i) PAFC (o) DVTK (i)
DVSC Kisvárda (o) FTC (i) Paks (o)
Honvéd PAFC (i) DVTK (o) MTK (i)
AZ 1–2. HELYEZETT HÁTRALÉVŐ MECCSEI
31.
32.
33.
Vidi DVTK (i) MTK (o) Haladás (i)
FTC Újpest (o) DVSC (o) PAFC (i)

 

ALÁBBI ESÉLYLATOLGATÁSUNK MÉG A 29 FORDULÓ ELŐTT ÍRÓDOTT

A PAFC SORSOLÁSA TŰNIK A LEGNEHEZEBBNEK – HARC A BENNMARADÁSÉRT

A 6. helyezett Mezőkövesdet ugyan megnyugtatónak tűnő, hét pont választja el a kieső helyen álló, jelenleg 11. DVTK-tól, viszont miután Kuttor Attila csapata az utolsó fordulóban kivétel nélkül közvetlen riválisokkal találkozik – a DVTK mellett a Puskás Akadémiával, az MTK-val, a Haladással és a Kisvárdával –, akár még bajba is kerülhet, ha az utolsó ötből nem tud legalább három meccset megnyerni. Márpedig nem könnyű a sorsolása, mert az ötből csak kétszer játszik otthon, a Diósgyőr és a Haladás ellen.

Az MTK a tavaszi folytatásnak úgy vágott neki, hogy akár még a dobogóért is harcban lehet, mert csak három pont választotta el a 3. Lokitól, jelenleg viszont már csak hatra van a 11. DVTK-tól. A kék-fehérek a tavasszal edzőt is váltottak, de egyelőre Lucsánszky Tamással is negatív a mérleg (egy győzelem, három vereség). Számukra a következő három forduló, a Kisvárda, a Paks és a Mezőkövesd elleni meccs sorsdöntő lehet, ezekből kettőt hazai pályán játszanak, a három meccsen hét ponttal bebiztosíthatnák a bennmaradást, már az utolsó két fordulóban következő, Vidi és Honvéd elleni mérkőzések előtt.

Jóval nehezebbnek tűnik elsőre a Paks sorsolása, mert bár a tolnaiakra csak egy dobogóért harcoló csapat, a Loki vár az utolsó öt körben, de három alkalommal idegenben kellene pontot, pontokat szerezniük Hahn Jánoséknak, Debrecen mellett Diósgyőrben és Szombathelyen.

Az alsóházban a Puskás Akadémia az egyetlen, amelyre négy dobogóesélyes csapat is vár a folytatásban, a Vidi, a Honvéd, az Újpest és a Fradi. Ezért a felcsútiak szempontjából kulcskérdés lenne a hétvégén a Mezőkövesd legyőzése, és az sem mellékes számukra, hogyan alakul a 29. fordulóban a Fradi–Vidi rangadó. Ha a vendégek nyernek, akkor szorosabbá válik az aranycsata, és a fehérváriaknak, vagy akár majd az utolsó fordulóban a Ferencvárosnak sem lesz mindegy, hány pontot szereznek a Puskás Akadémia ellen. Viszont ha a Fradi megveri a Vidit, akkor például a végén az FTC–PAFC meccsnek a hazaiak szempontjából valószínűleg már nem lesz tétje.

A Kisvárda a legutóbbi nyolc bajnokijából csak egyet nyert meg három vereség és négy döntetlen mellett. Az utolsó öt fordulóban viszont nem biztos, hogy elegendő lenne egy győzelem a bennmaradáshoz, miközben Dajka László csapatára már csak két hazai mérkőzés vár, a Haladás és a Mezőkövesd ellen.

Persze, sok számolgatás fölöslegessé válhat, ha a több mint egy hónapja, öt meccse nyeretlen és ez idő alatt négyszer is vereséget szenvedő Diósgyőr nem tudja összeszedni magát, és nem tud újra győzni. Könnyebbséget jelenthet, hogy Antal Botondéknak még három hazai meccsük is hátra van, de például a Vidi és az Újpest ellen még Diósgyőrben sem vehető biztosra a pontszerzés.

Az NB I kiszámíthatatlanságát és az alsóház kiegyensúlyozottságát mi sem mutatja jobban, hogy a néhány hete még biztos kiesőnek tűnő, a legutóbbi hat bajnokijából viszont ötöt is megnyerő Haladás visszakapaszkodott a bennmaradásért folyó versenybe, és ha a következő két fordulóban is győz, akkor akár a kiesőhelyről is elléphet. Más kérdés, hogy ehhez mindkétszer idegenben, Debrecenben és Kisvárdán kellene győznie, ráadásul az ötből már csak kétszer játszik otthon.


HA AZ ÚJPEST A KÖVETKEZŐ KÉT MECCSET MEGNYERI... – HARC A DOBOGÓÉRT

A dobogóért folytatott harcban kedvező helyzetben van az Újpest, tekintve, hogy jelenleg két ponttal megelőzi a 4. DVSC-t és hattal az 5. Honvédot, ráadásul a következő két fordulóban éppen a két közvetlen riválissal találkozik, mindkettővel hazai pályán. Két győzelemmel a lilák már-már le is zárhatnák a bronzéremért folyó versenyfutást, persze ha rosszul jönnek ki a két meccsből, le is szorulhatnak a dobogóról.

A DVSC a hátralévő fordulókban felváltva játszik a bennmaradásért küzdő alsóházi csapatokkal és az érmeért harcolókkal, az előbbiekkel otthon, utóbbiakkal idegenben. A debrecenieknek a bronzérem megszerzéséhez alighanem le kellene győznie otthon az életéért küzdő Haladás, Kisvárda, Paks triót, na meg persze Újpesten sem ártana nyerni, ami még nehezebb feladatnak ígérkezik.

A Honvéd azon kevés csapatok közé tartozik, amely akkor sem biztos, hogy eléri a bajnokságban a kitűzött célját, ha mind az öt hátralévő mérkőzését megnyeri, miközben várhatóan az Újpest, Fradi, PAFC, DVTK, MTK ötössel is alaposan meggyűlik majd a baja. A kispestieknek viszont, a debreceniekhez hasonlóan a Magyar Kupában még lehet esélyük a nemzetközi kupaindulás kivívására (igaz DVSC kedden hátrányba került az elődöntőben a Vidivel szemben).

A VIDI CÍMVÉDÉSÉHEZ MÉG NEM LÁTOTT BRAVÚRRA LENNE SZÜKSÉG – HARC A BAJNOKI CÍMÉRT

A Mol Vidi FC remek formában van, hiszen 13 tétmeccs óta veretlen és a 13-ból 12 találkozót meg is nyert. Ezzel együtt a 33 fordulós bajnoki lebonyolításban még nem látott bravúrra lenne szüksége a csapatnak ahhoz, hogy öt forduló alatt megfordítsa a listavezető Ferencvárossal szembeni nyolcpontos hátrányát. A 2015–2016-os idény óta rendeznek az NB I-ben 33 fordulót 12 csapattal, és azóta egyszer, éppen legutóbb láttunk példát arra, hogy nem az lett a bajnok, aki a 28. forduló után az élen állt. Tavaly ugyanis a Vidi meg tudta előzni a Ferencvárost, de akkor csak egyetlen pont volt a hátránya.

Most a nyolc pont azt jelenti, hogyha a Vidi hétvégén le is győzi a Fradit, ahogy ebben az idényben négy tétmeccsből háromszor megtette, akkor is maradna még öt pont négy fordulóra. A Vidi akkor lenne bajnok, ha mind az öt meccsét megnyerné, a Fradi pedig hét pontnál kevesebbet szerezne a hátralévő találkozóin (ha az FTC kikap a Viditől, de legalább hét pontot szerez, akkor legrosszabb esetben a jobb gólkülönbségének köszönhetően lehetne bajnok), miközben a zöld-fehérek a legutóbbi hét NB I-es mérkőzésükön kivétel nélkül begyűjtötték a három pontot.

A Vidi a Fradi után már csak alsóházi csapatokkal találkozik, miközben az FTC három dobogóesélyessel is megküzd még, a Honvéddal idegenben, az Újpesttel és a DVSC-vel otthon.


NB I, 2018–2019, 29. FORDULÓ
ÁPRILIS 20., SZOMBATHELYSZÍN
17.00: Puskás Akadémia FC–Mezőkövesd
Felcsút, Pancho Aréna
17.00: Újpest FC–Bp. Honvéd
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
17.00: MTK Budapest–KisvárdaBudapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
17.00: Diósgyőri VTK–Paksi FCMiskolc, DVTK Stadion
17.00: Debreceni VSC–Haladás Debrecen, Nagyerdei Stadion
19.30: Ferencváros–Mol Vidi FC
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 28 20 4 4 61–20 +41 64
2. Mol Vidi FC 28 17 5 6 45–27 +18 56
3. Újpest FC 28 12 10 6 36–21 +15 46
4. Debreceni VSC 28 12 8 8 35–31 +4 44
5. Budapest Honvéd 28 11 7 10 33–29 +4 40
6. Mezőkövesd Zsóry FC 28 9 8 11 39–37 +2 35
7. MTK Budapest 28 10 4 14 39–45 –6 34
8. Paksi FC 28 7 11 10 29–40 –11 32
9. Puskás Akadémia FC 28 9 4 15 30–41 –11 31
10. Kisvárda 28 7 8 13 29–43 –14 29
11. Diósgyőri VTK 28 7 7 14 26–49 –23 28
12. Szombathelyi Haladás 28 7 4 17 26–45 –19 25
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik