NB I: a Mezőkövesd az Újpest több bajnokiját is megóvta

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.25. 09:05
null
A Mezőkövesd és az Újpest most a pályán kívül csatázhat (Fotó: Szabó Miklós – archív)
Szorítja az idő a Magyar Labdarúgó-szövetséget, mert az elnökségnek illene az utolsó forduló előtt véglegesíteni a 2014–2015- ös szezon versenykiírását az induló csapatok létszámáról. Mint arról a Nemzeti Sport elsőként beszámolt, pénteken az NB I-es bizottsági ülésen – egyebek mellett – az élvonalbeli bajnokság létszámemelése is a napirendi pontok között szerepelt, sőt a beterjesztés szerint a változtatás már a júliusban rajtoló következő bajnokságot is érintené. A háttérben az Újpest szezon közbeni licencügye áll.

Az ülésen a tizenhat élvonalbeli klub közül a Diósgyőr, a Puskás Akadémia és a Videoton nem vett részt, a Bp. Honvéd, a DVSC-Teva, a Ferencváros és az MTK képviselője pedig tartózkodott a szavazáskor, vagyis kilenc sportvezető támogatta az ötletet, amelyet a Mezőkövesd vezetősége indítványozott.

Az előírás szerint az előterjesztés kizárólag maximális támogatottsággal kerülhet az MLSZ elnöksége elé, márpedig a tartózkodó szavazat nem számít elutasításnak, tehát a klubvezetők ha nem is értenek egyet az abszurd felvetéssel, esélyt adtak a Mezőkövesdnek, hogy az MLSZ tárgyalja a felvetést.

A probléma kiindulópontja az Újpest márciusi, MLSZ által jóváhagyott NB I-es indulásijog-átruházása, amelynek következtében hat újpesti labdarúgó – Jonathan Heris, Nebojsa Koszovics, Nagy János, Lansana Sagna, Elhadji Sidibe és Zamostny Balázs – is harmadik klubjában futballozik egy idényen belül, márpedig ezt tiltja a versenyszabályzat. A Nemzeti Sport információi szerint a Mezőkövesd az NB I-es indulási jog átruházását követően az Újpest több bajnokiját is megóvta, amiről a fővárosi klubnál nem tudnak, ugyanakkor dr. Visontai Csongor, az Újpest jogászának álláspontja szerint az említett hat labdarúgó is az MLSZ-től kapott játékengedéllyel lép pályára.

A szabályértelmezésben vélhetően jogászok bevonása is szükséges, ellenkező esetben elhúzódó egyeztetés várható, márpedig az idő szorítja a szövetséget. Ha ugyanis az MLSZ helyt ad az óvásnak, a június 1-jén lejátszandó utolsó bajnokival nem fejeződhet be a bajnokság, érmeket sem oszthatnak, végeredményt sem hirdethetnek, márpedig – jelen állás szerint – az európai kupákban induló kluboknak június közepén le kell adniuk nevezésüket az Európai Labdarúgó-szövetségnek. Faramuci helyzet, az biztos, az MLSZ elnöksége hosszú hét előtt áll.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik