NB I: A járványhelyzetben veszélyeztetettebb vagyok – Barczi

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2020.04.22. 07:08
null
Barczi Dávid szervezete érzékenyen reagál a porra és a különböző fűfélékre (Fotó: Szabó Miklós)
Barczi Dávid gyermekkora óta asztmától szenved, a járványhelyzetben pedig a veszélyeztetett csoportba tartozik.    

 

A napokban a ZTE FC-nél is elkezdődtek a kiscsoportos edzések, sokkal érdekesebb azonban, hogy miként vigyáz az egészségére Barczi Dávid. A koronavírus szövődménye ugyanis a tüdőgyulladás és az akut légzési distressz szindróma, vagyis a fertőzés a tüdőkapacitást veszélyezteti. Márpedig a támadó gyermekkora óta asztmás.

„Elláttam magam a belégzést segítő készítményekkel, különböző tablettákkal és inhalátorokkal – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére a 31 éves támadó. – A járványhelyzetben veszélyeztetettebb vagyok, de nem tartok a fertőzéstől, és csapattársaim is megértők voltak, rám bízták, hogy csoportban vagy egyénileg szeretnék-e edzeni. Hátrányba semmiképpen sem kerülök, mert voltaképpen csak karbantartó edzéseken veszünk részt.”

Az asztma lényegében a légutak egyik gyakori krónikus gyulladásos betegsége, tünete a zihálás, köhögés és a légszomj.

„Gyermekkorom óta nem sikerült kigyógyulnom a betegségből, s ez vélhetően már így is marad. Persze a szüleim mindent megtettek, úszásoktatásra is beírattak, de az a sport annyira nem tetszett, hogy rövid időn belül be is fejeztem. Elsősorban allergiás asztmám van, a porra és a különböző fűfélékre érzékenyen reagál a szervezetem, de bárhová is igazolok, rögtön konzultálok a csapatorvossal. Korábban előfordult kellemetlen szituáció, amikor nem volt kéznél az inhalátorom, de manapság több készítmény is segítséget jelent. Olyan inhalátorom is van, amelyet kifejezetten a megterhelés előtt kell használnom, így edzésen és mérkőzésen nincs gondom.”

A napokban Sallói István sportigazgató jelezte, a klub június 30-ig húsz százalékkal csökkentette a labdarúgók bérét.

„Tárgyaltunk a tulajdonossal, és végül egységes megállapodás született – folytatta Barczi Dávid, akinek szerződése június 30-án lejár. – Tartozunk ennyivel a klubnak, de jobb lenne, ha már a mérkőzésekkel foglalkoznánk.”

A kék-fehérek a 11. helyről várják a folytatást, csupán három ponttal lemaradva a 7. helyezett Kisvárdától.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik