DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2019.05.15 22:55 Frissítve: 2019.05.16 15:43

Mosolyalbum – Deák Zsigmond jegyzete

 

Azt hiszem, missziót teljesítettünk Szerhij Rebrov másik, civil arca bemutatásával, mert így kiderült, ez az arc mosolyogni is tud. Az itt töltött hónapok alatt ugyanis a Ferencváros labdarúgócsapatának ukrán vezetőedzőjéről kialakult egy sztereotípia, amely statisztikáknak élő, zord, érzelemmentes, vonalas posztszovjet szakemberről árulkodik. A meccseken sem mutatott egyebet, megjelenése, gólöröme, minden rezdülése szolidan visszafogott volt, látni nem, legfeljebb érezni lehetett a benne dúló indulatot.

 
Rebrov olyan arcát mutatta meg, amelyet eddig nem ismerhettünk

Az idény közben felvetődő konfliktusok kezelése csak ráerősített erre a képre, Rebrov nem lelkizett a megváltozott helyzetét nehezen elfogadó Bödével vagy Lanzafaméval, kitette őket a keretből kicsit gondolkodni, majd visszavette őket, s láss csodát, ment tovább a szekér, immár a lehiggadt játékosokkal együtt. A Petrjak-ügy során sem „dőltek” az érzelmek a mesterből, pedig aztán ha valakinek, neki duplán kínos és szívbe markoló lehetett, hogy a patronált honfitárs minden erőfeszítése ellenére váratlanul a hazai riválist választotta.

Ehhez képest most végre megtudtuk, Szerhij Rebrov is ember, méghozzá jópofa, a családjának, sportágának és hobbijának élő. A donecki tánctanár anyuka és apuka már eleve nem szokványos indulás egy focistának, a matematika mint kedvenc iskolai tantárgy még kevésbé, a rádióamatőrségről nem is beszélve. Ráadásul humornak, öniróniának sincs híján, legalább akkorát nevetett első, angolul adott interjúján, mint anno csapattársai a Tottenhamnél. No és persze az sem mellékes, hogy utána összeszorította a fogát, pontosabban kinyitotta a száját és a fülét, s néhány hónap alatt megtanulta a nyelvet. Nevezhetjük ezt a civil életben alkalmazott sportolói attitűdnek – kitűzött magának egy célt, s megvalósította, avagy megnyerte a meccset.

Ezt most sem feledhetjük, hogy megismertük a magánember Rebrovot. Örülhetünk, hogy a família az arab világban töltött évek után Budapestet a mennyországnak érzi, s a kis Nikitának is megvan a megfelelő ovi – mégis, az ukrán tréner tetszési indexét alapvetően az eredményei határozzák meg, ahogy az a versenysportban megszokott. A bajnoki cím magabiztos elhódításával letette a névjegyét, a következő lépcsőfok a nemzetközi előrelépés, elvégre ezért szerződtették. Ha sikerül, Nikitának iskolát is kell nézni, a fővárosunkat felkereső ukrán turisták pedig továbbra is rendszeresen parolázhatnak majd a mosolygós Rebrovval.

 

2020.04.07 10:08:03

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

„A játéktudás, a lendület, az akarat mind felvonult szemünk előtt.”

2020.04.06 23:13:42

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

„Szívesen dolgoznék újra a magyar futballban. Itt élek a magyar fővárosban, remekül ismerem a mezőnyt.”

2020.03.30 21:22:19

Labdarúgó NB I L. P. I.

A Nemzeti Sport keddi számából ajánljuk.