Nemzetisport.hu 2012.11.19 13:55 Frissítve: 2014.11.17 02:10

MLSZ: új stratégia a játékvezetés színvonalának emelésére

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége legutóbbi ülésén több lépésből álló tervet fogadott el a hazai játékvezetés színvonalának emelése érdekében, megállapítva, hogy annak színvonala most is elfogadható – adta hírül az mlsz.hu. A szövetség közleményét alább változtatás nélkül közöljük.

 

Az MLSZ közleménye:

„A terv része a következő idénytől az élvonalbeli játékvezetők professzionális státuszának megteremtése, a gólvonali játékvezető alkalmazása, valamint ezzel összhangban az ellenőrzési, bírálati rendszer további finomítása, szigorítása. A komoly hibákat elkövető játékvezetőknek számolniuk kell akár kényszerpihenővel is, ám az ő szakmai értékelésük a játékvezető-ellenőrök feladata, senki másé.

Ezzel együtt fontos hangsúlyozni, a színvonal emelése nem képzelhető el a labdarúgás szereplőinek (edzők, játékosok, klubvezetők) partnersége, folyamatos együttműködése nélkül. Az MLSZ vezetése megszüntette azt az igazságtalan gyakorlatot, amely szerint a klubok korábban „leiratkozhattak" egyes játékvezetőkről. A feltételek minden szereplő számára egységesek, és így a klubvezetőknek a jövőben sem lesz beleszólásuk abba, hogy a bíróküldést befolyásolják, azaz, hogy melyik mérkőzést melyik játékvezető dirigálja. Ez egyébként a FIFA és az UEFA jogos elvárása is minden tagszövetségével szemben, mindenfajta ún. „fekete-lista" ellentétes lenne a nemzetközi szövetség szabályzataival is.

E mellett azt is fontos leszögezni, az együttműködést esetenként felváltó ellenkezés, hangulatkeltés elfogadhatatlan egy olyan országban, ahol – az alacsonyabb osztályokban – rendszeresnek mondható a játékvezetőkkel szembeni tettlegesség. Aki játékvezetőt bántalmaz, annak nincs helye a futballpályák környékén, és e viselkedés megszüntetése érdekében szükséges lenne legalább a példaképül szolgáló sportszakemberek méltóságteljes, tiszteletteljes, higgadt viselkedése, mint ahogy ők is tiszteletet érdemelnek a játékvezetői csapat tagjaitól. A munkájukat legjobb tudásuk szerint végző játékvezetőket alaptalanul, a becsület csorbítására alkalmas módon, vagy a fair play szellemével ellentétesen, sportszerűtlenül bíráló sportszakemberek, fegyelmi eljárásra számíthatnak."

2020.05.30 20:26:47

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Történelmi bajnokságban született történelmi eredmény.

2020.05.30 20:22:40

Labdarúgó NB I BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Hiszen a néző nélküli futballnak rossz az üzenete: nem a szórakoztatást szolgálja, hanem a bevételek biztosítását, egy-két száz ember megélhetését.

2020.05.30 12:41:30

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A kiesés elől menekülő Paks nulla nullát játszott a fehérváriakkal, a Ferencváros lehet a forduló nagy nyertese.

2020.05.30 12:41:30

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A rengeteg sárgával és egy pirossal tarkított meccs után a DVTK feljött a negyedik helyre.

2020.05.30 17:07:14

Labdarúgó NB I S. TÓTH JÁNOS

Orbán Viktor: Itt az ideje, hogy végre igazán jó labdarúgók kerüljenek ki a futballakadémiákról.