Nemzetisport.hu 2012.11.19 13:55 Frissítve: 2014.11.17 02:10

MLSZ: új stratégia a játékvezetés színvonalának emelésére

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége legutóbbi ülésén több lépésből álló tervet fogadott el a hazai játékvezetés színvonalának emelése érdekében, megállapítva, hogy annak színvonala most is elfogadható – adta hírül az mlsz.hu. A szövetség közleményét alább változtatás nélkül közöljük.

 

Az MLSZ közleménye:

„A terv része a következő idénytől az élvonalbeli játékvezetők professzionális státuszának megteremtése, a gólvonali játékvezető alkalmazása, valamint ezzel összhangban az ellenőrzési, bírálati rendszer további finomítása, szigorítása. A komoly hibákat elkövető játékvezetőknek számolniuk kell akár kényszerpihenővel is, ám az ő szakmai értékelésük a játékvezető-ellenőrök feladata, senki másé.

Ezzel együtt fontos hangsúlyozni, a színvonal emelése nem képzelhető el a labdarúgás szereplőinek (edzők, játékosok, klubvezetők) partnersége, folyamatos együttműködése nélkül. Az MLSZ vezetése megszüntette azt az igazságtalan gyakorlatot, amely szerint a klubok korábban „leiratkozhattak" egyes játékvezetőkről. A feltételek minden szereplő számára egységesek, és így a klubvezetőknek a jövőben sem lesz beleszólásuk abba, hogy a bíróküldést befolyásolják, azaz, hogy melyik mérkőzést melyik játékvezető dirigálja. Ez egyébként a FIFA és az UEFA jogos elvárása is minden tagszövetségével szemben, mindenfajta ún. „fekete-lista" ellentétes lenne a nemzetközi szövetség szabályzataival is.

E mellett azt is fontos leszögezni, az együttműködést esetenként felváltó ellenkezés, hangulatkeltés elfogadhatatlan egy olyan országban, ahol – az alacsonyabb osztályokban – rendszeresnek mondható a játékvezetőkkel szembeni tettlegesség. Aki játékvezetőt bántalmaz, annak nincs helye a futballpályák környékén, és e viselkedés megszüntetése érdekében szükséges lenne legalább a példaképül szolgáló sportszakemberek méltóságteljes, tiszteletteljes, higgadt viselkedése, mint ahogy ők is tiszteletet érdemelnek a játékvezetői csapat tagjaitól. A munkájukat legjobb tudásuk szerint végző játékvezetőket alaptalanul, a becsület csorbítására alkalmas módon, vagy a fair play szellemével ellentétesen, sportszerűtlenül bíráló sportszakemberek, fegyelmi eljárásra számíthatnak."

2019.10.11 20:16:06

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR, FÖLDI IMRE

A kilencszeres bajnok legenda 75 évről, Marseille-ről, Brezsnyevről, tankról, Varga Zoliról, Törőről.

2019.10.11 22:56:56

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Split után, Cardiff előtt – az eddigi Double Pass-auditok sporttudományi és teljesítménymenedzsment elemzése.

2019.10.07 19:16:36

Labdarúgó NB I HEGYI TAMÁS

Százharminc esztendeje született Schlosser Imre, a karikalábú futballsztár.

2019.10.08 19:12:37

Labdarúgó NB I CSILLAG PÉTER

A Honvéd legendás kapusa, Faragó Lajos hagyatékából lélegzetelállító fotók kerültek elő.

2019.10.08 20:25:02

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Önmagában a lebonyolítás, illetve a létszám nem oldja meg labdarúgásunk gondjait.