MLSZ: új stratégia a játékvezetés színvonalának emelésére

Vágólapra másolva!
2012.11.19. 13:55
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége legutóbbi ülésén több lépésből álló tervet fogadott el a hazai játékvezetés színvonalának emelése érdekében, megállapítva, hogy annak színvonala most is elfogadható – adta hírül az mlsz.hu. A szövetség közleményét alább változtatás nélkül közöljük.

Az MLSZ közleménye: Az MLSZ közleménye:

„A terv része a következő idénytől az élvonalbeli játékvezetők professzionális státuszának megteremtése, a gólvonali játékvezető alkalmazása, valamint ezzel összhangban az ellenőrzési, bírálati rendszer további finomítása, szigorítása. A komoly hibákat elkövető játékvezetőknek számolniuk kell akár kényszerpihenővel is, ám az ő szakmai értékelésük a játékvezető-ellenőrök feladata, senki másé.

Ezzel együtt fontos hangsúlyozni, a színvonal emelése nem képzelhető el a labdarúgás szereplőinek (edzők, játékosok, klubvezetők) partnersége, folyamatos együttműködése nélkül. Az MLSZ vezetése megszüntette azt az igazságtalan gyakorlatot, amely szerint a klubok korábban „leiratkozhattak" egyes játékvezetőkről. A feltételek minden szereplő számára egységesek, és így a klubvezetőknek a jövőben sem lesz beleszólásuk abba, hogy a bíróküldést befolyásolják, azaz, hogy melyik mérkőzést melyik játékvezető dirigálja. Ez egyébként a FIFA és az UEFA jogos elvárása is minden tagszövetségével szemben, mindenfajta ún. „fekete-lista" ellentétes lenne a nemzetközi szövetség szabályzataival is.

E mellett azt is fontos leszögezni, az együttműködést esetenként felváltó ellenkezés, hangulatkeltés elfogadhatatlan egy olyan országban, ahol – az alacsonyabb osztályokban – rendszeresnek mondható a játékvezetőkkel szembeni tettlegesség. Aki játékvezetőt bántalmaz, annak nincs helye a futballpályák környékén, és e viselkedés megszüntetése érdekében szükséges lenne legalább a példaképül szolgáló sportszakemberek méltóságteljes, tiszteletteljes, higgadt viselkedése, mint ahogy ők is tiszteletet érdemelnek a játékvezetői csapat tagjaitól. A munkájukat legjobb tudásuk szerint végző játékvezetőket alaptalanul, a becsület csorbítására alkalmas módon, vagy a fair play szellemével ellentétesen, sportszerűtlenül bíráló sportszakemberek, fegyelmi eljárásra számíthatnak."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik