MLSZ: tisztázta a szövetség a hazai nevelésű játékos értelmezését

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.15. 17:44
Szabályértelmezésében tisztázta az MLSZ-nevelésű labdarúgó fogalmát a Magyar Labdarúgó-szövetség, miután több klub képviselői is ezt kérték. A szabályértelmezésre elsősorban az NB II-es bajnokságban szerepeltetett fiatalok megnövekedett jelentősége – a szövetség az egyesületeknek juttatott pénzek differenciált elosztásával ösztönzi a klubokat a fiatalok játszatására – miatt volt szükség. A Nemzeti Sport Online-t korábban több klub, menedzser és játékos kereste meg az értelmezéssel kapcsolatban, az MLSZ az alant olvasható közleménnyel egyértelműsítette a szabályt.



„MLSZ nevelésű (hazai nevelésű) az a labdarúgó, aki magyar állampolgárságú, vagy aki 15–21 éves kora között egy vagy több MLSZ-tag sportszervezetben legalább három évet egyben vagy megszakításokkal igazolt játékos volt.

„MLSZ nevelésű (hazai nevelésű) az a labdarúgó, aki magyar állampolgárságú, vagy aki 15–21 éves kora között egy vagy több MLSZ-tag sportszervezetben legalább három évet egyben vagy megszakításokkal igazolt játékos volt.

A három év az MLSZ-tag sportszervezetben játszott első és utolsó hivatalos mérkőzése közötti időszakot alapul véve számítandó.

Jelen határozat hatálybalépését követően az MLSZ nevelésű (hazai nevelésű) játékos fenti meghatározását kell alkalmazni az Elnökség által a hatálybalépést megelőzően elfogadott szabályzatok és határozatok vonatkozásában is.

Jelen határozat 2013. augusztus 16-án lép hatályba” – olvasható a szövetség közleményében.

A félreértésekre az adott okot, hogy a korábbi meghatározásban nem szerepelt a „magyar állampolgárságú” kitétel, amely most bekerült a szabályba. Ennek hiányában pedig azok a magyar játékosok, akik úgy szerződtek külföldre, hogy itthon nem volt még meg a három évük a szövetség versenyrendszerében, nem számítottak volna MLSZ-nevelésnek (például Vass Ádám sem számított volna annak). A mostani változtatás ezt a helyzetet orvosolta.

AZ MLSZ JÚLIUSI ÜLÉSE UTÁN KIADOTT HATÁROZAT
Az MLSZ az egyesületeknek juttatott pénzek kifizetésénél differenciálással fogja ösztönözni a klubokat a fiatal játékosaik szerepeltetésére. A szövetség minden hatáskörébe tartozó forrás elosztásánál a forrás egy jelentős hányadát a felnőtt csapatban játszó hazai nevelésű fiatal játékosok szerepeltetését ösztönözve osztja ki. Ezen túlmenően, az MLSZ keresni fogja azokat a további eszközöket, amelyek ösztönzik a hazai, MLSZ nevelésű játékosok (aki 15-21 éves kora között az MLSZ-hez tartozó egy vagy több sportszervezetben, legalább három évet egyben vagy megszakításokkal igazolt játékos volt) szerepeltetését.

Általános szabályként a 2013–2014. bajnoki évtől a hivatásos bajnokságokban az alábbi, fokozatosan növekvő arányokat kell teljesíteni az MLSZ nevelésű labdarúgók szerződtetésénél.

– 2013–2014. évi bajnoki évben 25 fős keret esetén minimum 8 fő,
– 2014–2015. évi bajnoki évben 25 fős keret esetén 12 fő,
– 2015–2016. évi bajnoki évben 25 fős keret esetén 13 fő.
(A 25-nél nagyobb keret esetén lineáris arányosan kell értelmezni az előírást)

A tévés jogdíjakból származó bevételek sportszervezetek részére történő elosztásánál a 2013–2014. bajnoki évben a szabályozásba az alábbi szempontok kerültek be:

– az NB I-es bajnokságban a tévés pénz 15 százaléka annak arányában kerül kiosztásra a csapatok között, hogy az adott bajnoki évben a férfi felnőtt bajnoki mérkőzéseken a 23 év alatti magyar játékosok összesen hány percet töltenek a pályán (a tervek szerint a korhatár a következő években csökken)

– az NB II-es bajnokságban a tévés pénzből nem kapnak azok a csapatok, amelyekben a mostani határozat után igazolt külföldi játékos is pályára lép bajnoki mérkőzésen

– az NB III-as bajnokságok esetében azon csapat, amely nem csak MLSZ nevelésű játékosokat foglalkoztat, csupán a törvény által előírt minimális mértékben részesülhet TAO-s forrásokból

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik