MLSZ: Tarsoly letartóztatása nem befolyásolja az ETO licencét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.28. 08:21
null
Hivatalosan még Tarsoly Csaba a Győri ETO FC elnöke <br />(Fotó: NS-archív)
Az NSO már a Quaestor-botrány kirobbanásakor jelezte, hogy a Győri ETO FC-nél új korszak kezdődhet, új vezetőséggel. Hivatalosan azonban még mindig Tarsoly Csaba a klub elnöke, akit a botránnyal összefüggésben a héten őrizetbe vett a rendőrség, és az ügyészség kezdeményezte előzetes letartóztatását. A Nemzeti Sport a Magyar Labdarúgó-szövetségnél (MLSZ) annak járt utána, hogy ez a lépés érintheti-e a futballcsapat NB I-es licencét.   

Napok óta a Quaestor-csődről szólnak a hírek, és miután a cégcsoport vezetője, Tarsoly Csaba a Győri ETO FC elnöke, a futball is érintett az ügyben. Az üzletembert is őrizetbe vette a rendőrség, majd pénteken Kovács Viktória, a BRFK szóvivője a következőket közölte: az őrizetbe vett három személyt csalás megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség, s immár fokozott ügyészi felügyelet mellett folytatódik a nyomozás.

Megtudtuk azt is (amint pénteken már jeleztük is), hogy az NNI előterjesztése alapján a Fővárosi Főügyészség indítványt tett a gyanúsítottak előzetes letartóztatására, amiről a Budai Központi Kerületi Bíróság dönt szombaton.

Az ügyvezetés hiánya (Ökrös András ügyvezető a napokban mondott le tisztségéről), valamint a vezető tisztségviselővel szemben folyamatban lévő büntetőeljárás ok lehet a licenc megvonására, amiről az idevonatkozó szabályzat 103. paragrafusának e) pontja rendelkezik.

Az MLSZ-ben már foglalkoztak is ezzel a kérdéssel, és a Nemzeti Sport kérdésére Sipos Jenő sajtószóvivő elmondta, az ETO tulajdonosai között nem szerepel Tarsoly Csaba neve, a labdarúgócsapatot ugyanis a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt., valamint a Quaestor Invest Kft. működteti, így nincs eljárási kötelezettsége a szövetségnek. A licencengedélyt tekintve tehát nincs veszélyben az ETO, a csapat befejezheti a bajnokságot.

A Miriuta László edzette együttes készül, miközben a klubnál várják a csődbiztost, aki tárgyalni tud a vevőkkel. Mint azt Borkai Zsolt, Győr polgármestere elmondta a minapi közgyűlésen, vevő lenne, aki létesítményestül, csapatostul, tartozásokkal együtt is megvásárolná a klubot, csak éppen nincs kivel tárgyalnia.

A polgármester a Kisalföldnek a héten az MLSZ-szel folytatott egyeztetésekről is beszélt:

„A labdarúgó-szövetséggel együtt keressük azt a megoldást, amelynek segítségével a jelenlegi szabályok figyelembevételével a licencet tovább lehetne vinni, ezáltal a csapat az első vagy a legrosszabb esetben a másodosztályban szerepelhetne tovább. Ennek a megoldását még nem találtuk meg, de dolgozunk, hogy meglegyen, mert nem szabad elfelejteni, hogy az utánpótlásnak az ad erőt, ha a fiatalok látják a célt, hová kerülhetnek. Ha Tarsoly Csaba nem ragaszkodna az ETO-hoz, akkor is gond lenne, hiszen a jelenlegi szabályok szerint nem adható át az élvonalbeli szereplést biztosító licenc más kft.-nek. Ennek a jogi hátterét kell megoldanunk a labdarúgó-szövetséggel. Ez a szabály egyébként épp a játékosok védelmében született, de most ez okozza a mi legnagyobb gondunkat. A licencjog nem nálunk van, de nem is Tarsoly Csabánál, hanem annál a kft.-nél, amelynél az ETO játékosai vannak. Azt pedig nem hiszem, hogy ilyen viszonyok mellett ezt a kft.-t bárki megvenné, hiszen ki tudja, mennyi lesz a pénz, ami ahhoz kell, hogy a klub újra megfelelően működjön.”

Borkai Zsolt március 18-án NSO Tv-nek is nyilatkozott az ügyben

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik