MLSZ: megszűnik az U21-es bajnokság; jön az amatőr licenc

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.27. 19:37
Kedden ülésezett a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége. Kiemelt témaként szerepelt az ülésen az utánpótlás-versenyrendszer átalakítása és eldőlt, hogy április 2-án tartja tisztújító közgyűlését a szövetség.

Az mlsz.hu beszámolója szerint a hatékonyabb működés érdekében átalakul az utánpótlás versenyrendszer, azzal a szándékkal, hogy egyrészt a széles tömegbázist jelentő gyermekkorosztályokban ésszerű, költséghatékony legyen a fiúk és a lányok sportolása, másrészt hogy az elitképzésben résztvevő, már kiválasztott fiatal tehetségek előmenetele és versenyeztetése biztosított legyen.

Ennek megfelelően az alsó korosztályokban (U6–U13) – a mintegy 140 ezer gyermek részvételével bonyolított OTP Bank Bozsik Program eseménysorozatának gyakorlatához illeszkedően – továbbra is tornarendszer szervezését írja elő a szabályzat. A kiemelt országos bajnokságokat az U14–U19-es korosztályt felölelő generációkban rendezik meg a jövőben, olyan módon, hogy a kiemelt bajnokságban megszűnik az önálló U18-as országos bajnokság. A kiemelt bajnokságok bonyolítása kapcsán úgy módosul a kiírás, hogy azokat minden esetben rájátszásos szakasz zárja. A változtatások egyik célja, hogy minél előbb, de ne túl korán kezdődjön az elit labdarúgás és az amatőr labdarúgás közötti kötelező elválasztás, azaz a tehetségek versenyeztetése. Ezzel is összefüggésben az U21-es utánpótlás-bajnokság megszűnik, a legidősebb utánpótlás korosztály az U19-es – ezzel a döntéssel az a cél, hogy a fiatal tehetségek minél előbb felnőtt csapatban futballozhassanak.

A fentiekkel összefügg az amatőr licenc bevezetése, amely a következő idénytől kimondja: az NB III-ban, illetve a megyei első osztályokban minden sportegyesületnek kötelezően rendelkeznie kell az előírt megfelelő infrastruktúrával, szervezeti és gazdasági feltételekkel (pl.: tartozásmentesség), valamint utánpótlás-neveléshez szükséges szakmai licenccel (B, C) rendelkező szakemberrel. Mindezt az előző évben a szövetség elnöksége ajánlásként fogalmazta meg, ám az utánpótlás-játékosok megfelelő szakmai színvonalú felkészítése érdekében az előírás mostantól kötelező érvényre emelkedik.

Az MLSZ elnöksége kitűzte a szövetség tisztújító közgyűlésének időpontját, ez alapján április 2-án, kedden 10 órakor a telki edzőközpontban lesz a 2015-ös kongresszus. Szintén döntés született arról, hogy az NB I-ben és az NB II-ben, függetlenül attól, hogy a bajnoki cím kérdése mikor dől el – a magyar futball korábbi hagyományaihoz visszatérve és összhangban a nemzetközi gyakorlattal –, a pályaválasztói jogtól függetlenül, az utolsó fordulóban adja át a díjakat az MLSZ a csapatoknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik