MLSZ: felfüggesztett stadionbezárást kapott az Újpest

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.18. 15:47
null
Szurkolói viselkedése miatt fizethet az Újpest (Fotó: Török Attila)
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága súlyos büntetést szabott ki az Újpestre szurkolóinak a Paks elleni NB I-es mérkőzésen tapasztalt viselkedése miatt. A lila-fehérek felfüggesztett stadionbezárást, emellett 500 ezer forintos pénzbüntetést kaptak.

A FEB hangsúlyozta, az új idényben minden csapat tiszta lappal indult, ám az újpesti szurkolók paksi viselkedése miatt rögtön kiemelkedően szigorú büntetésről kellett határoznia.

„A vendégcsapat szurkolói szinte folyamatosan elfogadhatatlan, minősíthetetlen stílusban, részben rasszista vagy szexista módon nyilvánultak meg. A vendégszektorban állók a jelentések alapján a mérkőzés során mintegy félszáz alkalommal, összesen több mint kétszázötvenszer skandálták különböző személyeknek címezve (idézet) a buzi, cigány, faszszopó, mocskos zsidó, kurva, Sieg Heil kifejezéseket tartalmazó rigmusokat, egyes esetekben náci karlendítéssel” – áll a határozat indoklásában.

Noha az MLSZ keresi annak módját, hogy a túl szigorúnak tartott szabályozás helyett megengedőbb gyakorlatot vezessen be a szurkolók rigmusaival kapcsolatban, az újpesti drukkerek viselkedéséhez hasonló magatartás elfogadhatatlan most és a jövőben is – folytatódik a határozat.

A fegyelmi bizottságnak az UEFA gyakorlatában is a legszigorúbb elbírálás alá eső rasszista, antiszemita, szexista rigmusok hallatán nincs más lehetősége, mint a súlyos büntetés kiszabása, amely jelen helyzetben a szezon egyik legnagyobb várakozására számot tartó Újpest–Ferencváros mérkőzés előtti feltételes stadionbezárás.

A gyakorlatban, a jogerőre emelkedés után, újabb szurkolói fegyelmi vétség esetén zárt kapus mérkőzés megrendezésére kötelezi az Újpestet a fegyelmi bizottság. Emellett a klubot 500 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték.

***

Az Újpest-szurkolókat nem kell félteni, ha az ellenfél drukkerei, játékosai, a játékvezető(k) vagy a szövetség szidásáról van szó. Mondhatni, igencsak kreatív a tábor, nem csupán akkor, ha a csapatot kell biztatni, hanem akkor is, ha pocskondiázzák a riválist, az aktuális „ellenséget”.

A hírhedt címercsere óta újabb front nyílt, a tulajdonost, Roderick Duchatelet-t, az ügyvezetőt, Gyarmati Esztert és a klub jogi képviselőjét, Visontai Csongort is kórusban szidják a tábor tagjai. Pakson a „megszokotthoz” képest is jóval több volt az ilyen megnyilvánulás, és a drukkerek nem titkolják, hogy ezzel – azaz a pénzbüntetés kiprovokálásával – is keresztbe akarnak tenni a címerváltoztató belga tulajdonosnak. Egy-egy hosszabb szidalmazásözön után többször is énekelték, hogy „Fizesd a számlát, Roderick, fizesd a számlát!”

Ha viszont ez így megy tovább, nemcsak Duchatelet-val szúrnak ki, hanem saját magukkal és az együttes játékosaival is. Hiszen végképp elfogy a szövetség türelme, még keményebben megbünteti a klubot, és akkor sorra játszhatja az Újpest odahaza a zárt kapus meccseket, ami a labdarúgóknak is rossz, meg azoknak a szimpatizánsoknak is, akik élőben szeretnék látni otthon a lila-fehéreket.


TOVÁBBI HATÁROZATOK

– Az FTC-t írásbeli figyelmeztetésben részesítették szurkolói másokat megbotránkoztató magatartása miatt.

– A DVSC-t szurkolói megbotránkoztató magatartása és pirotechnika alkalmazása miatt 100 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték

– A Diósgyőrt szurkolói több alkalommal megvalósított megbotránkoztató magatartása miatt 50 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték

Tóth Bence (Mezőkövesd) egy bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott, miután a játékvezető kiállította

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik