MLSZ: az FTC 800 ezres, a Haladás 600 ezres pénzbüntetést kapott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.22. 17:38
null
Az FTC megúszta pénzbüntetéssel a kifogásolt transzparenst
A Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága a Ferencvárost az MTK elleni bajnokiján tapasztalt rendezési hiányosságok és a szurkolóik rendzavarásai miatt visszaesőként 800 ezer forintos pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. A Haladásnak a DVSC elleni mérkőzésen tapasztalt szurkolói rendzavarások miatt kell fizetnie 600 ezer forintot.

Az MLSZ indoklása szerint az FTC–MTK találkozón „a rendezői hiányosságok (fáklyahasználat) mellett megbotránkoztató, tömeges bekiabálások hangzottak el a lelátóról, és ami ennél is súlyosabb: sportrendezvényre nem való, mások méltóságát sértő kiírás (In Memoriam Csatáry László) került ki az egyik szektorban, mintegy tíz másodpercen keresztül. Az MLSZ ismételten hangsúlyozza: a futballpályán semmifajta burkolt vagy nyílt politikai állásfoglalásnak, mások méltóságát, nemzeti érzését sértő megnyilvánulásnak nincs helye. A klubokkal való közös felelősségünk, hogy a labdarúgás kizárólag a sportteljesítményről, két ellenfél tiszteleten alapuló küzdelméről szóljon. A stadionok lelátói nem lehetnek „felületei" a szurkolástól idegen megnyilatkozásoknak, a futballhoz nem kapcsolódó állásfoglalásoknak. A fegyelmi bizottság a döntés meghozatalakor mérlegelte, hogy a Ferencváros vezetése a nyilvánosság előtt határolódott el a sporttól és a szurkolástól idegen provokációtól, és lépéseket tett a drapériát kihelyezők azonosítására.”

A fegyelmi bizottság ezért az FTC-t, mint visszaesőt 800 ezres pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. Mint korábban beszámoltunk róla, az FTC hivatalos közleményben jelezte: provokálónak és sértőnek tartja azt a transzparenst, amelyet a szurkolók egy kisebb csoportja feszített ki az örökrangadón.

A Haladásnak is a zsebébe kell nyúlnia, miután a DVSC elleni mérkőzésen „a nézőtérről tárgyakat dobtak a játéktérre, illetve többször, kórusban mások megbotránkoztatására alkalmas rigmusokat hallattak a lelátóról. A 85. percben három alkalommal felhangzott a 'mocskos zsidók' antiszemita megnyilvánulás, ami elfogadhatatlan a közönség részéről. A döntéskor a bizottság mérlegelte, hogy a hazai klub mind a rendezői hiányosságok, mind a bekiabálások kapcsán intézkedett, ezért nem a legsúlyosabb büntetést (az UEFA által ilyenkor ajánlott szektor- vagy stadionbezárást), hanem a pénzbüntetés szankcióját alkalmazta, ám a Haladás mérkőzéseire látogatóknak a soron következő mérkőzéseken nagy felelősségük van a csapatukat esetleg sújtó szigorúbb büntetések megelőzése kapcsán." A szombathelyieknek 600 ezret kell fizetniük.

Korhut Mihály (DVSC) és Éger László (Paks) két-két, Dibusz Dénes (PMFC), Halmosi Péter (Haladás), Lázár Pál (DVSC) és Rocha Alves William (DVTK) egy-egy bajnokira szóló eltiltást kapott, míg Miroszlav Grumics és Eke Uzoma (mindkettő PMFC) korábbi, két mérkőzésre szóló eltiltását fenntartották.

TOVÁBBI FEGYELMI HATÁROZATOK

Haáz Ferenc technikai vezető (FTC) írásbeli figyelmeztetésben részesült.

A FEB Mocsári Tamás László játékvezető ellen – az MLSZ előzetes engedélye nélkül lejátszott barátságos nemzetközi mérkőzésen történt közreműködése miatt – elrendelt fegyelmi eljárást megszüntette.

NB II

Dombai András (Tatabánya) 2 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

NB III

Babos Barnabás (Balatonfüred) 2, Brkic Denis (Budaörs) 1, Szöllőskei Péter (Veszprém) 1, Szentgyörgyi Ákos (Baja) 1 és Halgas Tibor (RKSK) 1 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Szabó László sportszakember (Ebes) írásbeli megrovásban részesült.

Magyar Kupa

Mezőkovácsháza TE, szurkolóinak rendzavarása miatt, írásbeli figyelmeztetésben részesült.

A FEB tárgyalás megtartása után Almási László (Tatabánya) korábbi eltiltását 3 soron következő MK országos főtábla mérkőzésre szóló eltiltásra mérsékelte.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik