Mint a régi szép időkben: februárban Fradi-River Plate Amerikában

Vágólapra másolva!
2011.12.02. 07:37
null
A Silverdome: ebben a stadionban lép pályára februárban a Ferencváros és a Vasas
Címkék
Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Vasas labdarúgócsapata jövő év elején az Egyesült Államokba utazhat egy rangos nemzetközi tornára, de a legfrissebb hírek szerint nem csak az angyalföldiek képviselik a magyar színeket a februári viadalon.  A főszervező AmeriSoccer USA hivatalos tájékoztatása szerint megszületett a megegyezés: február 4. és 6. között a Detroit melletti Pontiacban a mexikói UNAM Pumas, az argentin River Plate, illetve Magyarországról a Vasas és a Ferencváros részvételével négyes tornát rendeznek.

A korábban tervezetthez képest ugyan változott a Detroit melletti Pontiacban megrendezendő jövő évi nemzetközi torna programja – eredetileg a Boca Juniors és a Diego Maradona vezette al-Vaszl szerepelt a Vasas lehetséges ellenfelei között –, de magyar szempontból kedvező módon, ugyanis az angyalföldiek mellett a Ferencváros is meghívást kapott (igaz, ezt a zöld-fehérek hivatalosan még nem erősítették meg) a február 4. és 6. közötti megmérettetésre.

Az eseményt szervező AmeriSoccer USA – amely az előzetes hírek szerint fedezi a résztvevő csapatok teljes költségét – bejelentése szerint kialakult a négyes torna mezőnye és pontos programja is.

A FRADI KORÁBBI AMERIKAI PORTYÁI
A Ferencváros (dél-)amerikai portyázásai kapcsán mindenekelőtt az 1929-es és az 1931-es túra ugrik be az egyszeri magyar futballbarátnak, holott a közelebbi múltból is lenne mit felelevenítenie. Például az 1980. eleji 40 napos (!) dél-amerikai turnét, amikor a zöld-fehérek hat kölcsönjátékossal megerősítve tucatnyi meccsen léptek pályára a tengerentúlon. A hat világbajnokkal felálló River Plate-et Szokolai László góljával 1–0-ra megverték, de az Argentinos Juniorstól sem kaptak ki (2–2, gól: Ebedli Zoltán és Szokolai), amelyben egy fürtös hajú zseni bontogatta szárnyait. A hazaiak mindkét találatát szerző ifjú titánt Diego Armando Maradonának hívták...

A csapatokat február 2-ra várják Detroitba, majd egy nappal később hivatalos bemutató edzésen vesznek részt az együttesek a tornának helyet adó pontiaci stadionban, a Silverdome-ban. Február 4-én a Vasas a hétszeres mexikói bajnok (2011-ben a Clausurát megnyerő) UNAM Pumasszal, a Ferencváros pedig a 33-szoros argentin bajnok, kétszeres Libertadores-kupa-győztes, igaz, jelenleg másodosztályú argentin River Plate-tel csap össze. Február 6-án a két meccs győztese a döntőben, a vesztesek pedig a harmadik helyért mérkőznek.

A tornát különleges helyszínen, az 1994-es labdarúgó-világbajnokság négy csoportmeccsének is helyet adó, 1975 és 2001 között a Detroit Lions NFL-csapat otthonául szolgáló, 80311 néző befogadására alkalmas Silverdome-ban rendezik. A mérkőzésekre negyvenezer szurkolót várnak, a belépők árusítása már megkezdődött, az egynapos jegyek 30, a kétnapos belépők 50 dollárba kerülnek.

„Nagyon izgatottak vagyunk, amiatt, hogy ilyen rangos tornát szervezhetünk. A világfutball szenvedélyes rajongójaként úgy gondolom, hogy nagyon sok michigani amatőr futballszurkoló kíváncsi lesz a felkészülési tornára, már most nagyszámú érdeklődés mutatkozik több iskola, és helyi klub részéről″ – nyilatkozta az eseményt szervező AmeriSoccer USA szervezet elnöke, Pius Oleh, aki Michigan államban az egyetlen FIFA-engedéllyel rendelkező hivatásos mérkőzésszervező.

„Mint a régi szép időkben" – jegyezte meg a tornáról szóló hír kapcsán egyik olvasónk. Nos igen, a múlt században a Vasas és Ferencváros is járt a tengerentúlon, a zöld-fehérek például már 1929-ben összecsaptak a River Plate-tel, és 4:3-ra győztek is. Most újra itt a lehetőség...

A Silverdome-ban korábban NFL-meccseket is rendeztek (Fotó: archív)
A Silverdome-ban korábban NFL-meccseket is rendeztek (Fotó: archív)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik