Mészöly Géza saját focisulijában töltődik fel

Vágólapra másolva!
2011.09.05. 18:29
null
Mészöly Géza számára nagy élmény a fiatalokkal dolgozni (Fotó: Veres Viktor, archív)
Címkék
A mindössze másfél évvel ezelőtt alakult Mészöly Focisuli SE (MFS) a legnagyobb utánpótlás-nevelő európai klub, a svéd IF Brommapojkarna által működtetett rendszerhez kapcsolódik, így az ifjú tehetségek olyan klubokhoz is eljuthatnak, mint a Manchester United, az Ajax Amsterdam vagy a Bayern München.

„Második újpesti szerepvállalásommal esett egybe az iskola másfél évvel ezelőtti beindítása – mondta Mészöly Géza –, és nem okozott gondot összeegyeztetni a két elfoglaltságot. Természetesen az újpesti edzősködésem élvezett prioritást, és így kevesebbet tudtam a focisuliban dolgozni, mint szerettem volna. A most ősszel beinduló fejlesztések során viszont több időm lesz aktív munkát végezni a focisuliban, ami feltöltődésnek sem utolsó. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a jövőben ne dolgoznék szívesen profi csapattal. Viszont tagadhatatlan, hogy mekkora élmény számomra a fiatalokat edzeni, látni bennük a labdarúgás őszinte és feltétel nélküli szeretetét. A most beinduló folyamatokban viszont hiba lenne részünkről azonnali eredményeket várni, előbb rengeteg munkát kell még elvégeznünk ehhez. Most csak azt tudjuk biztosan, hogy kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a lehetőség adva van, így célként lebeghet mindannyiunk, edzők és gyerekek szeme előtt.”

Mészöly Géza legutóbb az Újpest labdarúgócsapatánál dolgozott vezetőedzőként az élvonalban, ám négy forduló után – amelyen csapatának nem sikerült pontot szereznie –, augusztus 10-én menesztették. Utódja a debreceniek korábbi szerb másodedzője, Zoran Szpisljak lett. Mészöly Géza és az Újpest útjai azonban nem békében váltak el. A szakember szerződését arra való hivatkozással bontották fel Újpesten, hogy nem tudta teljesíteni az előre kitűzött célokat. Mivel utóbbi a szezon végére vonatkozott – 1–5. hely –, azzal kapcsolatban biztosat aligha lehetett megállapítani a negyedik fordulót követően. Amint arról korábban már beszámoltunk: Mészöly Géza ebbéli aggályaival a Magyar Labdarúgó-szövetséghez (MLSZ) fordult, és kilátásba helyezte, hogy szükség esetén pert indít az Újpest FC ellen a szerződés jogtalan felbontása miatt.

„Ennél több konkrét lépés még nem történt az ügyben, tehát az MLSZ-ben tudnak a történtekről és a problémámról, amellyel kapcsolatban már egyeztettem az ügyvédemmel. Utóbbi véleményét kikérve és meghallgatva döntünk a további lépésekről” – kommentálta a dolgot Mészöly Géza.

Az Újpest mellett a Vasasnál, a Ferencvárosnál és Zalaegerszegen is történt edzőváltás már a 2011–2012-es szezonban, ami párhuzamos a négy esetben: utóbbi kettő a 2010–2011-es évad második felében végig a dobogóért harcolt – a zöld-fehérek meg is szerezték –, míg a Megyeri úton és Angyalföldön visszafogott ősz után erőn felüli tavaszt produkáltak a csapatok és váltak a középmezőny meghatározó egyleteivé. Semmi jel sem mutatott a most zajló szezon rajtján bekövetkezett vesszőfutásra. Vagy mégis?

„A jeleket már évek óta érezhettük, méghozzá a saját bőrünkön, és most a három fővárosi klubról beszélek – világított rá a háttérre a szakember. – Hosszú távra ugyanis egyiknél sem rendezett és nyugodt a tulajdonosi háttér, továbbá a vidéki riválisokkal ellentétben önkormányzati szerepvállalásról gyakorlatilag egyáltalán nem beszélhetünk. A most zajló folyamatnak tehát már voltak érezhető előjelei, csak most érkezett el arra a bizonyos pontra, ahol már mindenki számára egyértelműen láthatóvá vált. Attól viszont nem tartok, hogy több csapatsportágban lejátszódó folyamatok történnek meg a labdarúgásban is, tehát előbb elveszítik a sportágon belüli meghatározó szerepüket, majd a létükért folytatnak napi küzdelmet a fővárosban. A labdarúgás ugyanis sokkal népszerűbb a többinél, nem lehet általánosítani. Különösen nem a Ferencváros vagy éppen az Újpest esetében, amelyek nélkül nincs, nem is lehet jó magyar futballról beszélni. Szerintem a futballban visszafordítható folyamat, amit most látunk. Idővel a végére érünk, csak az a kérdés, hogy ez az idő rövidebb vagy hosszabb lesz. A Zalaegerszeget pedig végképp kivenném ebből az összehasonlításból, hiszen az ország talán legjobb edzője, a rutinos Csank János sem igazán tudott mit kezdeni azzal a sérülésekkel tarkított pechszériával, ami őket sújtotta. Ha már vidéki klub szóba került, a Paks bajnoki ezüstérme mutatja meg igazán a rendezett anyagi háttér erejét.”

Az MFS hétfői sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy a klub nemzetközi igazgatóként szerződteti Robert G. Hernadit, aki 22 éve áll a több mint négyezer gyereket foglalkoztató, korosztályonként 200-300, összesen 4000 fiatalt versenyeztető stockholmi egyesület alkalmazásában, korábban dolgozott a FIFA és az UEFA egyes osztályain is. A tervek szerint az MFS stábja a jövőben szakmai látogatásokat tesz Svédországban, ahol tanulmányozhatja a képzést, továbbá a rendszerben résztvevő Manchester Unitednél is tanulhatnak az edzők. Az együttműködés része az is, hogy az MFS csapatai nemzetközi tornákon vehetnek részt, illetve a rendszer tagjait vendégül láthatják egy-egy hazai rendezésű viadalon.

A korábban a Svéd Labdarúgó-szövetség főtitkáraként egy utánpótlás-nevelési rendszert kidolgozó Robert G. Hernadi kiemelte: a legtehetségesebb gyerekeket folyamatosan figyelemmel követik, svédországi teszteléseken vehetnek részt – annak idején vendégük volt a 15 éves Stieber Zoltán is –, a legjobbakra pedig a svéd klubbal szoros szakmai kapcsolatban álló Manchester United, Ajax Amsterdam vagy Juventus is „lecsaphat”.

„Magyar klub először kért fel, hogy segítsem a munkáját, én pedig büszkén vállaltam, hogy ebből a szempontból tagja lehessek a Mészöly családnak – mondta Hernadi. – Külföldön élő magyarként mindig is érdekelt, foglalkoztatott, milyen munka folyik Magyarországon az utánpótlásban, és bizony a felnőttek eredményeiből kiindulva nem sok jót állapíthattam meg külsősként. Ez még akkor is igaz, ha a két válogatott legutóbbi összecsapását éppen a magyarok nyerték meg, ami azért már jelent valamit. A svéd klubunkról tudni kell, hogy az a fajta szakmai munka, aminek most az eredményét látjuk, harmincöt évvel ezelőtt indult be, tehát nem egyik napról a másikra jutott el idáig. Most viszont ott tartunk, hogy az első- és második vonal között ingázó felnőttcsapatunk hetven százalékát saját nevelésű játékosok alkotják, ezen kívül ötvenöt olyan futballistáról tudok, akik a svéd első osztályban vagy éppen légiósként vannak foglalkoztatva. Nagyon fontos az iskolákkal való együttműködés és a fiatalok megtartása a sportágban. Tapasztalatunk alapján mondhatom, hogy a tizenöt-tizenhat éves fiúk körében kilencven százalékos a lemorzsolódási arány. Sokan akkor a tanulmányaikat végérvényesen a sport elé helyezik, felismerve utóbbiban rejlő képességeiket, lehetőségeiket, pedig ennek nem lenne muszáj így történnie. Csupán meg kell találni az ő helyüket is, ami nem a profi szint, de mindenképpen fontos lenne, hogy ne vesszenek végleg el a sportág számára, a sport ne tűnjön el teljesen az életükből.”

Az Újpest FC korábbi vezetőedzője, Mészöly Géza által vezetett MFS egyúttal támogatási megállapodást kötött a Hungary Energy Zrt.-vel, amely évi hárommillió forint értékű természetes alapanyagú vitaminokkal és készítményekkel segíti az egyesületet, valamint a sport irányában már korábban nyitó – úszásoktatás, szinkronúszó edzések, a Ferencváros női kosarasainak és a magyar jégkorong-válogatott tagjainak rekreációja – Aquaworld Zrt.-vel, amely élményfürdőjében ingyen látja vendégül a klub játékosait, valamint a szakmai stábot.

„Öreg krampusz vagyok már, pontosan látom, hogy milyen és mennyi problémával szembesülnek azok a szakemberek, akik ma az utánpótlásban vállalnak munkát – mondta Mészöly Kálmán. Az egykori világválogatott, 61-szeres magyar válogatott középhátvéd a focisuli tiszteletbeli elnökeként vett részt a sajtótájékoztatón. Elmondta, éppen ezért fogadta megdöbbenéssel fia ez irányú terveit, de szokásos lelkesedével kommentálta a szakmai fejlesztésekkel kapcsolatos előrelépésben rejlő lehetőségeket.

Az MFS másfél évvel ezelőtt Ürömön alakult, azóta már Csillaghegyen és Zuglóban is működtet egyesületi bázisokat, ezenkívül tíz oktatási intézményben – hat általános iskolában és négy óvodában, de idővel nyitnának a középiskolák felé is – edz gyerekeket. Ebben a szezonban 23 egyesületi és nyolc kiemelt csapatot, összesen 460 igazolt vagy regisztrált játékost versenyeztet a Mészöly Focisuli. A klubnál dolgozó tizenöt edző munkáját tíz kolléga segíti. Az egyesület a jövőben teljes sportkomplexumot szeretne létrehozni, a sajtótájékoztatón bemutatták azt a látványtervet, amely megépülése esetén minden igényt kielégítő otthona lehet a klubnak. A beruházás 1.8 milliárd forintba kerülne, ezt főként a társasági adókedvezmény adta lehetőségek kihasználásával szeretné megvalósítani az egyesület.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik