Messi és C. Ronaldo kismiska Ábelhez képest

Vágólapra másolva!
2012.05.26. 10:56
null
Zsengellér, a kapusok réme (Fotó: ujpestfc.hu)
Címkék
Lionel Messi és Cristiano Ronaldo lábai előtt hever Európa (sőt az egész világ…), a két klasszis a mögöttünk hagyott bajnoki évadban ipari mennyiségben termelte a gólokat. A péntek esti spanyol Király-kupa-döntő után végre le lehet zárni a 2011–2012-es szezon statisztikáját – már ami a klubcsapatok tétmérkőzésein esett gólokat illeti –, és meg lehet süvegelni a két zseni idei teljesítményét. Ám mielőtt hasra esnénk előttük, ne feledkezzünk meg arról, hogy nekünk, magyaroknak is voltak hasonló kaliberű gólgyárosaink! Kár, hogy emlékük felidézéséhez évtizedeket kell visszaugrani az időben…

Azt már a spanyol bajnokság két héttel ezelőtti zárásakor tudtuk, hogy Cristiano Ronaldo klubcsapatában 60 találattal zárta a szezont. A Real Madrid portugál sztárja a Primera Divisiónban 46 gólig jutott, a spanyol Király-kupában 3-szor zörgette meg az ellenfelek hálóját, a spanyol Szuperkupában (a Barcelona ellen) egyszer volt eredményes, míg a Bajnokok Ligájában 10 gólt szerzett.

Lionel Messi góltermésének összesítéséhez viszont még meg kellett várni a Király-kupa fináléját, hiszen a Barcelona pénteken érdekelt volt a döntőben. Messi gyarapította is góljainak számát, szezonbéli 73. találatát szerezte meg, amivel rekorder Európában. Az argentin klasszis a spanyol bajnokságban 50-szer volt eredményes, a kupában 3 gólt ért el, a spanyol Szuperkupában (ugyebár a Real Madrid ellen) 3-szor köszönt be, a BL-ben 14 találatig jutott, és még két másik trófea elnyeréséhez is gólokkal járult hozzá: az európai Szuperkupában egyszer, a klubvilágbajnokságon 2-szer ünnepelhetett találata után.

Elképesztő teljesítmény! Messit lehet szeretni vagy nem szeretni, de nem lehet nem elismerni a produkcióját – nehéz jelzőket találni rá.

A Messit nem igazán kedvelők ilyenkor azért gyorsan megjegyzik: szép-szép ez a 73 gól, de hány mérkőzésen érte el?

A felvetés jogos, hiszen az argentin zseni ebben a szezonban az FC Barcelonában 60 tétmérkőzésen lépett pályára. Ugyanez az adat Cristiano Ronaldo esetében 55 meccs.

S bár nem állítjuk, hogy tíz-tizenegy hónap alatt könnyű 55 vagy 60 tétmérkőzést lejátszani egy adott klubcsapatban (és akkor még a válogatottbeli fellépésekről nem is beszéltünk…), azt is el kell ismerni: 55 vagy 60 tétmeccsen nagyobb eséllyel jut el az ember 60 vagy 73 gólig, mint mondjuk harminc-harmincöt mérkőzésen.

És itt jön be a történetbe a cikk címében szereplő Ábel, azaz Zsengellér Gyula, az Újpest egykori kiválósága.

Zsengellér az 1938–1939-es szezonban ontotta a gólokat. A magyar bajnokságban meg sem állt 56 találatig, és ami szintén fontos: mindezt 26 bajnoki mérkőzésen érte el. A 26 meccs közül 21-en volt eredményes – csak a Szolnok, a Ferencváros, a Szeged, a Kispest és a Hungária elleni találkozón nem szerzett gólt –, a Salgótarjáni SE-nek a Megyeri úton és Tarjánban is hatot rámolt be, a Budafoknak tavasszal szintén hatot vágott (ősszel„csak” négyet), a debreceni Bocskai és a Taxisok ellen ötször zörgette meg a hálót.

Emellett a Közép-európai Kupában 6 mérkőzésen 9-szer volt eredményes, az 1938–1939-es szezonban tehát 32 tétmérkőzésen 65 gólt szerzett!

Az újpesti klasszis 2.031-es átlagot hozott tétmérkőzésenként, Messinek most1.217, míg C. Ronaldónak 1.091 az átlaga – korunk sztárjainak fel kell kötniük azt a bizonyos alsóneműt, ha a magyar csatár meccs/gól átlagát meg akarják dönteni.

Zsengellérnek egyébként az volt a „pechje”, hogy a Magyar Kupa küzdelmeit 1935 és 1940 között nem írták ki, így ebben a sorozatban az 1938–1939-es szezonban nem gyarapíthatta góljainak számát. Pedig ha MK-meccseken is játszhatott volna, simán 70 gól fölé kerülhetett volna –legalábbis ha azt vesszük figyelembe, hogy három évvel később (már túl egy súlyos sérülésen), a Magyar Kupa 1941–1942-es kiírásában öt meccsen kilenc gólt szerzett!

Zsengellér dicsőítése közben már halljuk is a régi futballt egy kézlegyintéssel elintézők érveit: „Akkoriban kockalabdával játszottak, és fejelték a tizenegyest…”

Természetesen lehetetlenség összehasonlítani a harmincas évek labdarúgását a mostanival, vitathatatlan tény, hogy akkoriban teljesen másként védekeztek a futballcsapatok (egyesek szerint semmivel sem lazábban, mint ma a spanyol bajnokságban…), ám a tizenegyeseket már akkor is rúgták, és ami a labdákat illeti... Nos, az biztos, hogy sokkal rosszabb labdákkal és rosszabb cipőkben (meg összességében rosszabb körülmények között) űzték akkoriban ezt a sportágat.

Aki látta az 1982-ben készült Aranycsapat című filmet, és visszaemlékszik arra a jelenetre, amelyben a 25 év után hazatérő Puskás Öcsi a Honvéd öltözőjében kezébe veszi a csapattárs, jó barát Bozsik Cucu futballcsukáját, és elérzékenyülve annyit mond: hogy lehetett ilyen rossz cipőben ilyen zseniálisan játszani – az el tudja képzelni, hogy évtizedekkel korábban, a harmincas években milyen cipőkben futballozhattak a játékosok.

Ami pedig a magyar bajnokság színvonalát illeti, ha használták volna akkoriban a „topligák” kifejezést, a magyar NB I-et minden bizonnyal közéjük sorolták volna. Zsengellér pályafutásakor a Nemzeti Bajnokságunkban olyan játékosok futballoztak hétről hétre, akik világbajnoki ezüstérmet szereztek a válogatottban, és Európa legjobb csapataival is felvették a versenyt.

A már említett Közép-európai Kupában például a legjobb olasz, csehszlovák, osztrák gárdákkal mérkőztek meg, és ezen országok futballjáról csak annyit, hogy az olaszok 1934-ben és 1938-ban világbajnokok lettek, a csehszlovákok ’34-ben vb-ezüstérmesek, az osztrákok pedig elődöntősök voltak. A harmincas években a KK-ban lejátszott mérkőzések tehát rangos nemzetközi kupameccseknek számítottak (az Újpest például 1939-ben az olasz bajnoki címvédő Interrel – Ambrosianával – is megmérkőzött) –, mindezt azoknak mondjuk, akik a KK-n is csomót akarnak keresni…

S ha már Zsengellér Gyula egy bajnokságban szerzett 56 gólját említettük (2.15-ös átlag), ne hagyjuk ki a többi magyar klasszist sem, hiszen mások is eljutottak egy szezonban ötven találatig – Messi tehát nem tekinthető „magányos hősnek”.

Rögtön folytassuk Zsengellérrel, aki az 1945–1946-os Országos Bajnokságban 51 gólt szerzett – 35 mérkőzésen. Átlagban ez is jobb, mint Messi 50/37-es bajnoki teljesítménye.

Zsengellér ezzel az 51 találattal csak második lett a góllövőlistán, Deák Ferenc ugyanis 66 góljával megelőzte őt. A Nemzet Bombázója ráadásul a Szentlőrinci AC játékosaként úgy jutott el Európa-rekordot érő gólterméséig, hogy egy mérkőzésen – az Újpest ellen 9:0-ra elveszített találkozón – nem csatárként, hanem kapusként (!) szerepelt. Csupán azért nem tárgyaljuk részletesebben Deák 1945–1946-os teljesítményét, mert egy szúrópróbaszerű ellenőrzésnél – a korabeli Nemzeti Sport tudósításai alapján leszámolva – 66 helyett csak 64 gól jött ki, úgyhogy sporttörténészek számára még tisztázandó feladat, hogy pontosan hány gólt is szerzett Deák ebben a szezonban. Az viszont tény, hogy a Bamba becenévre hallgató középcsatár még egy bajnokságban átlépte az ötvenes „lélektani határt”: az 1948–1949-es szezonban, immár a Ferencváros játékosaként 59 gólig jutott.

Még egy legendánk van, aki egy bajnokságban elérte az 50 találatot, ő pedig nem más, mint Puskás Ferenc. Öcsi az 1947–1948-as szezonban kereken 50 góllal zárt, de ez is kevés volt ahhoz, hogy klubcsapata, a Kispest bajnok legyen: a gárda csupán a negyedik helyen végzett. Ezekben az években sem hivatalos nemzetközi kupameccseket, sem Magyar Kupa-mérkőzéseket nem játszottak csapataink, így Deák és Puskás csak a bajnokságban elért gólokkal tud versenybe szállni. Költői a kérdés: hány találatig jutottak volna, ha akkoriban nem szünetel a Magyar Kupa, és már van BEK, KEK…?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik